Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648
Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648

Instalaţie de lansare a rachetelor antigrindină la Mândreşti


Consilierii locali focșăneni vor discuta, astăzi, aprobarea amplasării unei instalații de lansare a rachetelor antigrindină la Mândrești. Proiectul de hotărâre are ca obiect darea în administrare către Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP) a unui teren de aproape 5700 metri pătrați din islazul de la Mândrești care aparține de Primăria Focșani. Inițial, acest teren solicitat de AASNACP se afla în partea dreaptă a drumului național care trece prin Mândrești însă în ultimii ani au fost ridicate locuințe până la aproape zece metri de terenul unde ar fi trebuit să fie realizată această instalație pentru lansarea rachetelor. Din acest motiv a fost solicitată o altă locație, mai îndepărtată de locuințe.
    În solicitarea AASNACP se arată că, pentru realizarea punctului de lansare de la Mândrești, este necesară o suprafață de 1500 mp, cu un drum de acces de lățime de minim 7 metri pe o lungime de 600 m, adică o suprafață de circa 4200 mp. „Având în vedere că s-au construit locuințe până în imediata vecinătate a Punctului de Lansare Mândrești și nu se poate realiza cerința de a fi la o distanță de circa un kilometru față de construcțiile civile, vă rugăm să ne relocați terenul necesar pentru construirea unui Punct de lansare, identificate conform schiței anexate, cu coordonatele menționate în ea, în vederea încheierii unui contract de comodat pe toată durara existenței activității de combatere a căderilor de grindină”, se arată în solicitarea AASNACP.
    Reamintim că primele trageri experimentale cu rachete antigrindină din Vrancea vor fi în următoarele două luni. În această perioadă va fi realizată și omologarea UCCG Moldova 2 Vrancea astfel încât din 2016 să fie operaționale cele patru puncte de lansare a rachetelor, la Bolotești, Bizighești, Panciu și Ruginești. Acestea ar urma ca din 2016 să asigure protecția culturilor agricole și a comunităților pe o suprafață de aproape 50 mii hectare.
        Doar în 2015 au fost alocați aproape șapte sute mii lei pentru funcționarea UCCG Moldova 2 Vrancea, pentru omologare și primele trageri experimentale cu rachetele antigrindină. Continuarea lucrărilor la stația antigrindină este posibilă după ce, în ultimii doi ani, au fost alocați cei mai mulți bani pentru stația de la Vrancea, aproape șapte milioane de lei, la inițiativa președintelui Consiliului Județean și al UNCJR, Marian Oprișan.
La Centrul de comandă vor lucra cei mai buni specialiști, respectiv meteorolog, fizician, IT-ist, care vor asigura permanența 24 de ore din 24. Aceștia trebuie să monitorizeze formarea norilor și, când se observă informația transmisă de radar de formare a nucleului posibil purtător de grindină, încep pregătirile pentru a se acționa și a stabili coordonatele pentru a da comanda în punctele de lansare a rachetelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?