Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Hemoroizii – momentul adevărului


1.    Ce sunt hemoroizii?
Hemoroizii sunt dilatații venoase definitive în care s-a acumulat sânge  care nu mai circulă corespunzător. Hemoroizii sunt rezultatul predispoziției genetice, la care se adaugă o serie de factori favorizanți cum ar fi constipația, statul în șezut în mod îndelungat, efortul fizic intens de ridicare de greutăți, fumatul.. La început, hemoroizii sunt doar niște vene care s-au mărit puțin și au dimensiune de 2-4 mm, dar care cresc în timp, neexistând în acest moment nici o metodă nechirurgicală de oprire în evoluție sau de tratament.  Ca urmare, hemoroizii suferă modificări crescănd în volum și încep să apară complicațiile: fisura anală, sângerările, tromboflebitele, abcesul perianal, fistula perianală. Din momentul în care hemoroizii au crescut atât de mult încât s-au exteriorizat prin anus, singura indicație de tratament este cea chirurgicală, clasică.

2.    Ce este tratamentul hemoroizilor cu benzi elastice?

Pacientul cu hemoroizi nu resimte prezența acestei patologii decât destul de târziu, astfel încât atunci când anumite probleme îl trimit la proctolog, medicul care efectuează anuscopia stabilește diagnosticul de hemoroizi într-un stadiu destul de avansat.  Din păcate, doar complicațiile hemoroizilor apărute mai devreme trimit pacientul la medic și se stabilește un diagnostic mai precoce.
Medicul clasifică hemoroizii în patru grade, gradul I fiind cei mai mici și gradul IV sunt cei care sunt exteriorizați prin anus și a caror unică indicație de tratament este cea clasică, chirurgicală. Cel mai important lucru pentru tratamentul cu benzi elastice (cu inelușe) este prezentarea precoce la medic.
Cum 85% din populație este afectată de acest diagnostic, proctologii sugerează o anuscopie obligatorie după vârsta de 40 de ani, chiar dacă nu există nici un simptom. Procedura constă într-o manevră de absorbție a unui pachet hemoroidal per anuscopic și ligatura hemoroidului la baza sa. Cel mai important lucru îl reprezintă lipsa durerii, deoarece manevra se desfașoară într-o zonă care nu doare absolut deloc. Tratamentul în sine pentru un hemoroid durează foarte puțin, pacientul se ridică de pe masa de tratament și  pleacă nefiind necesară spitalizare.

3.    La ce să mă aștept în timpul procedurii?

Poziția pacientului pe masa de tratament este cea mai comodă, acesta  fiind culcat pe partea stângă și cu genunchii flectați. Nu există nici un fel de durere, bineînțeles că anuscopia este o metodă care are o anumită jenă. Manevra propriu-zisă de ligaturare este complet lipsită de durere sau orice alt simptom, eventuala mică hemoragie fiind perfect controlabilă prin aplicarea unor bureți hemostatici.
Recomandarea cabinetului este de efectuare a manevrei pe un singur hemoroid, tratamentul repetându-se o dată la trei săptămâni, până se epuizează toți hemoroizii. Există și posibilitatea ligaturii a doi sau trei hemoroizi odată, manevră care nu este lipsită de durere și de o frecvență mai mare a sângerărilor.

4.    La ce să mă aștept după procedură?
Pacienții au praguri diferite de rezistență la durere și 5% dintre ei resimt o ușoară senzație de durere. Pentru ei există medicație anti-durere care poate fi accesată în conformitate cu indicațiile medicului. Pentru marea majoritate există doar o senzație de presiune în noaptea consecutivă ligaturii, senzație lipsită complet de durere și datorită medicației obligatorii indicată de medic timp de o săptămână după tratament.
Există indicații ale regimului igieno- dietetic după tratamentul de ligaturare:
•    Fără constipație
•    Amânarea scaunului de a doua zi până la orele 10-12. Consumarea unei alimentații lichide va ajuta în acest demers.
•    Între zilele 2 și 3 va cădea hemoroidul ligaturat și este posibilă apariția catorva picături de sânge pe hârtia igienică.
•    În săptămânile 2 și 3 se cicatrizează acel loc din care a căzut hemoroidul și păstrarea unui scaun mai fluid va ajuta la cicatrizare.
•    Efectuarea unor băi de șezut ajută, de asemenea, la vindecare rapidă și completă, așa că în săptămânile 2 și 3 se pot efectua băi de șezut cu ceai de pelin, de exemplu.
La trei săptămâni după o ligatură, procedura se poate repeta până la eliminarea tuturor pachetelor hemoroidale.

5.    Când pot să beneficiez de procedură?
Contraindicațiile acestei proceduri se referă la pacienții după vârsta de 75 de ani, pacienți cu boli grave necompensate, pacienții sub tratament anticoagulant, pacienți care au avut o intervenție chirurgicală în zona anală sau perianală în ultima lună.

6.    Cât durează procedura?
Procedura propriu-zisă durează câteva minute și nu implică spitalizare sau scoaterea din câmpul muncii. Pacientul se poate întoarce la muncă imediat, cu condiția ca locul de muncă să nu implice ridicare de greutăți sau conducerea auto pe o perioadă mai mare de 1 oră.

7.    Patologia perianală

În jurul canalului anal sunt o serie de spații care conțin grăsime și mușchi și care reprezintă o cale de propagare și dezvoltare a infecțiilor. Aceste infecții sunt situate în diferite etaje de profunzime – unele sunt superficiale, sub piele, iar altele urcă pe lângă rect în profunzime. În funcție de profunzimea lor, aceste infecții perianale beneficiază de tehnici diferite, de moduri diferite de îngrijire postoperatorie, dar și de posibilități diferite de vindecare.
Abcesul perianal constă în apariția bruscă a unei „punguțe ” de puroi cu durere, febră, umflătură lângă anus. Tratamentul chirurgical trebuie efectuat de urgență și constă în efectuarea unei incizii, se evacuează puroiul, se chiuretează cavitatea, se spală cu diferite soluții care curăță și sterilizează și se pansează, lăsându-se deschis. Îngrijirea postoperatorie este foarte importantă, modalitatea de vindecare fiind completă sau prin intermediul unei fistule perianale.
Fistula perianală este o infecție cronică pornită din interiorul anusului, unde există un orificiu de intrare a infecției, un traiect, adică o cicatrice tubulară unde se dezvoltă infecția și un orificiu pe fesă mai mult sau mai puțin în apropierea anusului pe unde din când în când curge puroi. Tratamentul fistulei perianale este chirurgical, iar îngrijirea postoperatorie este la fel de importantă ca și operația în sine. Pacienții care au suferit intervenții chirurgicale pentru fistulă repetate au început să înțeleagă importanța pansamentelor postoperatorii și că acestea nu se mai efectuează în prezent cu comprese obișnuite, ci cu pansamente de ultimă generație care nu numai că ajută la vindecare, dar și stimulează creșterea corectă a țesuturilor.
Mariscul hemoroidal reprezintă practic o „bucățică” de piele în plus situată la exteriorul anusului. Intervenția chirurgicală cu radiofrecvență este rapidă și cu rezultate sigure. Utilizarea radiofrecvenței permite vindecare mai rapidă și fără complicații postoperatorii.
Condilomatoza perianală este una dintre patologiile perianale în care chirurgia cu radiofrecvență excelează. În funcție de dimensiunea formațiunilor se vor aplica una sau mai multe intervenții chirurgicale, în acest fel asigurându-se vindecarea completă.

Doctor Diana Avasâlcei, GTL Medical Clinic Bacău, telefon 0733.827.423.

Dacă aveți întrebări despre anumite boli sau terapii, le puteți trimite pe mail: redactie@monitorulvn.ro sau pe adresa redacției: Monitorul de Vrancea, strada Tinereții nr. 1.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?