Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Mulți elevi vrânceni, plecați la studii în străinătate, se întorc acasă


Numărul copiilor români care revin în țară pentru a-și continua studiile este din ce în ce mai mare, spre deosebire de anii anteriori, când situația era tocmai invers. Potrivit șefei Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), în luna iulie, reprezentanții a 45 de copii au cerut echivalarea anilor de studiu în străinătate, pentru a reveni pe băncile școlilor vrâncene. „Sunt mult mai mulți cei care se reîntorc în țară, decât cei care pleacă”, a spus inspectorul general Vasilica Zaharia.
    Potrivit site-ului Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), pentru echivalarea perioadelor de studii preuniversitare absolvite în străinătate, actele necesare sunt:
1.    Cerere prin care se solicită echivalarea studiilor: documentul tipizat se poate descărca de pe adresa http://cnred.edu.ro/pdf/formular-cerere-echivalare-preuniversitar.pdf, cu menționarea țării în care au fost efectuate studiile și clasa în care se solicită înscrierea pentru anul școlar în curs.
2.    Situația școlară anterioară plecării în străinătate: foi matricole pentru toți anii de studii în original, copie legalizată sau copie certificată „conform cu originalul” de către ISJ și certificatul Examenului de Capacitate sau pentru Testul Național de cunoștințe, în copie simplă – dacă este cazul.
3.    Situația școlară din străinătate, pe ani școlari și clase promovate, cu disciplinele studiate și calificativele obținute: copie simplă (dacă actele de studii sunt emise în alte state) sau legalizată (dacă actele de studii sunt emise în Republica Moldova) și traduceri în limba română, în cazul actelor care nu sunt redactate în limbi de circulație internațională.
4.    Documente personale de identificare, în copie simplă: certificat de naștere, pașaport (copie după paginile 1, 2, 3 și 4) și actul de identitate.

    În ceea ce privește echivalarea diplomelor de școală postliceală și de școală profesională obținute în străinătate, potrivit CNRED, actele necesare sunt:
1.    Cerere prin care se solicită echivalarea diplomei de absolvire a școlii postliceale sau a școlii profesionale, iar documentul se poate descărca de la adresa http://cnred.edu.ro/pdf/formular-cerere-echivalare-diploma-scoala-profesionala-sau-postliceala.pdf
2.    Diploma de Bacalaureat, în copie după original
3.    Diploma de absolvire a școlii postliceale/profesionale, în copie după original, traducere legalizată în limba română, vizată cu Apostila de la Haga de autoritățile competente din țările emitente (pentru statele care sunt părți ale Convenției privind Apostila de la Haga), iar pentru celelalte state, diplomele vor fi supralegalizate sau vor fi însoțite de Adeverința de autenticitate emisă de către autoritățile competente din țara de proveniență.
4.    Planul de învățământ din care să reiasă denumirea cursurilor, durata studiilor, competențele dobândite, în copie după original și traducere legalizată în limba română.
5.    Documente personale de identificare, în copie simplă: act de identitate, certificat de căsătorie – dacă este cazul, dovada de schimbare a numelui – în cazul în care numele de pe diplomă nu coincide cu cel din actul de identitate
6.    Copie simplă după dovada plății sumei aferente, cu taxa pentru evaluarea dosarului de 25 RON.
    
    Dosarul cu toate actele necesare se va depune la Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, apoi va fi trimis la Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, iar durata procedurii de recunoaștere pentru perioadele de studii preuniversitare va fi de 30 de zile de la data depunerii dosarului complet.

16 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?