Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Primarul Iulian Nica: Falimentul marilor societăţi din Panciu împovărează bugetul local


Primarul orașului Panciu, Iulian Nica, a declarat că în primul semestru al anului 2015, nivelul sumelor provenite din taxele și impozitele încasate de la contribuabili – persoane fizice și juridice – reprezintă 45% din totalul veniturilor proprii, adică taxele și impozitele locale, de 3.882.586,17 lei, prevăzute pentru anul fiscal în curs. El a arătat că gradul de colectare a veniturilor proprii este mult mai mare decât cel prezentat în mod constant de finanțele vrâncene prin intermediul DGFP Galați. „Precizarea se impune în contextul creat de informațiile oferite presei de către DGRFP Galați, privind gradul scăzut de realizare a veniturilor proprii de către UAT Panciu până la data de 30 iunie 2015. Datele prezentate de către aceasta nu reflectă situația reală în care se află, în acest moment, Primăria Orașului Panciu. În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015, nivelul sumelor încasate de UAT Orașul Panciu a fost de 45% și nu de 15%, cum eronat arată DGRFP Galați. Acest procent se referă la sumele colectate la bugetul local până în luna februarie 2015”, a declarat primarul Iulian Nica.
    Acesta susține că informațiile referitoare la slaba implicare a autorităților locale în realizarea gradului de colectare a veniturilor nu au fundament real, întrucât, la sfârșitul anului 2014, Primăria Orașului Panciu a reușit să încaseze 90% din taxele și impozitele locale, fapt datorat menținerii nivelului acestora la nivelul anului anterior, precum și păstrării bonificațiilor de la plata cu anticipație a impozitelor locale. „Pe această cale, doresc să le mulțumesc tuturor contribuabililor, persoane fizice și juridice, pentru faptul că și-au achitat la termen obligațiile față de bugetul local și au făcut ca orașul Panciu să fie unul fruntaș  la colectarea taxelor și impozitelor locale. Această atitudine demonstrează corectitudine, responsabilitate și, mai ales, conștientizarea faptului că plata la timp a acestor obligații contribuie la finanțarea și funcționarea normală a tuturor sectoarelor: educație, sănătate și administrație”, afirmă Iulian Nica.

    Marile societăți falimentare diminuează veniturile proprii

    Diferențele între cifrele de la Finanțe și cele de la Primăria Panciu provin din încadrările diferite ale datoriilor firmelor aflate în faliment și amenzilor care trebuie plătite de cetățeni. Finanțiștii spun că veniturile proprii încasate fără cote defalcate din impozitul pe venit conform contului de execuție de la Trezoreria Panciu erau de 1,7 milioane lei, după primul semestru. Însă, continuă finanțiștii, programul de venituri proprii fără cote defalcate din impozitul pe venit conform bugetului local al orașului Panciu era de 12 milioane lei.
    Primarul Nica a explicat că aceste venituri la bugetul local cuprind și sumele care trebuie recuperate de la firmele aflate în procedura de insolvență și faliment sau amenzile care trebuie recuperate. Este vorba de milioane de lei pe care primăria nu are cum să le recupereze dar pe care trebuie să le înscrie în bugetul local. Astfel, anual Primăria Panciu pierde 3 milioane lei, reprezentând impozitele și penalitățile aferente, aplicate marilor societăți aflate în faliment, respectiv Tricotton, Veritas, SCGCL, Biomadvin și Matador. De asemenea, în ultimii 7 ani, s-au acumulat și restanțe provenite din amenzi de circulație și contravenționale, în valoare de peste 750.000 lei.
    Iulian Nica mai susține faptul că Unitatea Administrativ Teritorială Orașul Panciu nu trebuia inclusă pe lista autorităților care au înregistrat datorii până la data de 30 iunie 2015, publicată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) întrucât, pe parcursul anului 2014, Primăria Orașului Panciu a depus eforturi susținute pentru achitarea arieratelor și a restanțelor. „La sfârșitul anului 2014, în urma demersurilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, Guvernul României a alocat orașului Panciu bani din Fondul de rezervă bugetară pentru echilibrarea bugetului local. Acești bani au fost folosiți pentru plata arieratelor, precum și pentru cofinanțarea proiectelor europene derulate în acest moment de administrația publică locală. Cu toate acestea, suma nu a acoperit integral necesitățile. Așa se explică datoriile rămase”, a declarat Iulian Nica.

    4 milioane de lei restanțe la credite bancare

    În prezent, cele mai mari restanțe ale Primăriei Orașului Panciu sunt cele de la secțiunea de funcționare, în valoare de 5.073.357 lei. Din acestea fac parte restanțele la plata creditelor bancare, care se ridică la valoarea de 4.039.666 lei. La toate acestea se adaugă cheltuielile de funcționare, în valoare de 653.718 lei, reprezentând căldura și gazele furnizate către instituțiile publice, energia electrică, cheltuielile cu deratizarea și cu deszăpezirea, precum și sumele reprezentând cofinanțările proiectelor europene. „Primăria Orașului Panciu a făcut și continuă să facă eforturi susținute pentru diminuarea cheltuielilor. În toată această perioadă, s-au făcut economii, iar banii de care am dispus au fost utilizați doar pentru cheltuieli de strictă necesitate”, a încheiat primarul Iulian Nica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?