Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Cântăreața Mariana Ionescu Căpitănescu, la Festivalul Folcloric de la Poiana Negari


Binecunoscuta interpretă de muzică populară Mariana Ionescu Căpitănescu va cânta, duminică, la Festivalul Folcloric de la Poiana Negari, din comuna Jitia. Manifestarea culturală, ajunsă la cea de-a XLVIII-a ediție, reprezintă o sărbătoare a cântecului, dansului și portului popular râmnicean, la care sunt invitați să participe toți vrâncenii. Evenimentul are drept scop cunoașterea, promovarea și valorificarea tezaurului etnofolcloric al localităților de pe Valea Rîmnicului. 
Anul acesta, începând cu ora 12.00, pe scena de la Poiana Negari vor urca ansambluri tradiționale vrâncene din Nereju, Năruja, Paltin, Spulber, Ansamblul Folcloric Profesionist „Å¢ara Vrancei” din Focșani, condus de îndrăgita interpretă de muzică populară Maria Murgoci, urmând ca după amiază să evolueze cele de pe Valea Rîmnicului Sărat, respectiv din Dumitrești, Chiojdeni, Vintileasca și Jitia. Manifestarea folclorică este organizată de Consiliul Județean Vrancea, Centrul Cultural Vrancea, Primăria și Consiliul Local Jitia.
Festivalul Folclorului Vrâncean își are originea în Å¢ara Vrancei, acolo unde la 24 iulie 1966, pe Podul Nărujei, a avut loc prima ediție, la care au participat mii de oameni. Din anul 1968, după înființarea actualului județ Vrancea, festivalul este reorganizat. Este conceput sub formă de concurs al formațiilor, soliștilor și creatorilor populari, fiind extins și la celelalte arii etnofolclorice, precum cele de pe văile Râmnicului superior, Milcovului și Sușiței. De-a lungul timpului, Festivalul Folclorului Vrâncean a reușit să-și realizeze finalitatea esențială, respectiv valorificarea creației populare tradiționale și contemporane din toate așezările județului, cu acordarea unor atenții speciale datinilor și obiceiurilor populare locale.  
  În acest fel se explică divizarea festivalului, începând cu ediția a XXI-a din 1979, în stagiunea de vară, cea mai extinsă și bogată, și stagiunea de iarnă, destinată a încuraja și promova obiceiurile prilejuite, în principal, de sărbătorile Crăciunului și Anului Nou. „Este un moment de veselie și de mare sărbătoare pentru comunitatea noastră. Poiana Negari este cadrul natural unde cântecul și voia bună sunt la ele acasă. Fac o invitație publică tutuor celor care vor să petreacă un moment de relaxare, de destindere și de a asculta cele mai frumoase melodii ale interpretei Mariana Ionescu Căpitănescu, dar și a vedea dansurile ansamblurilor folclorice profesioniste din Vrancea. La nivel local funcționează Ansamblul Chindia și formația de dansuri bărbătești «Brâul de la Jitia», care vor încheia ziua manifestărilor din Poiana Negari”, a spus primarul comunei Jitia, Ion Gheorghiță.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?