Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Trei elevi din Vintileasca, locul I la olimpiada naţională de meşteşuguri


Trei elevi de la Åžcoala Gimnazială „Regina Maria” Vintileasca sunt mândria județului Vrancea, după ce au câștigat fiecare locul I la Olimpiada Națională „Meșteșuguri artistice tradiționale”. Faza națională a celei de-a XX-a ediții a acestui concurs a fost organizată de Muzeul Astra, în județul Sibiu.
La secțiunea confecționat opinci, premiul I i-a revenit lui Marius Pantelimon, care este din Jitia, satul Cerbu, fiul profesorului Sorin Pantelimon, el fiind instruit de masa sa, Åžtefănica, și pe profesoara de limba română Stana Georgescu Apostu. „Meșteșugul l-am învățat de la mama, care la rândul său l-a învățat de la bătrânii din satul Cerbu ca o necesitate, deoarece nu mai făcea nimeni opinci, iar mie și sorei mele ne trebuiau pentru a participa la diferitele evenimente organizate de către școală, unde trebuia să îmbrăcăm costumul național popular. Așa că mi-am confecționat prima pereche de opinci pentru mine, apoi am mai făcut și altele. Anul acesta am participat la etapa județeană, de unde am fost selectat să merg la etapa națională a Olimpiadei Naționale de Meșteșuguri Artistice Tradiționale de la Sibiu. Am obținut premiul I la categoria confecționat opinci, ceea ce pentru mine a fost o surpriză plăcută, mai ales că am participat pentru prima dată”, a spus Marius Pantelimon.
La secțiunea confecționat podoabe și gătit bradul de nuntă, locul I a fost câștigat de George Alexandru Neacșu, care îi are ca instructori pe meșterul popular Ilinca Colniceanu și profesoara Stana Georgescu Apostu. „Totul a pornit anul trecut când la noi la școală a avut loc un schimb cultural cu tineri din Franța, Turcia și din alte țări. Au venit foarte mulți meșteri populari din comună care au prezentat ce fac în gospodărie și mi-a plăcut foarte tare. Atunci am cunoscut-o pe Ilinca Colnicenu, care făcea flori pentru bradul de nuntă. Am încercat și eu și mi-a plăcut foarte mult și m-am dus la ea acasă cu mama. Ilinca m-a învățat ce știu și doamna profesoară Georgescu m-a luat anul trecut la olimpiadă, de unde am venit cu premiul I. De atunci m-am pregătit și mai bine și anul acesta tot cu dumneaei am fost la olimpiadă, de unde m-am întors tot cu locul I. Sunt foarte mândru de meșteșugul pe care îl fac și sunt mândru că pot duce mai departe această tradiție”, a spus George Alexandru Neacșu.
La rândul său, Raluca Banu a câștigat locul I la secțiunea ouă încondeiate, fiind o adevărată păstrătoare a acestei vechi tradiții. „Mulțumesc bunului Dumnezeu, anul acesta am participat pentru a patra oară. De fiecare dată când pășesc în locurile din Dumbravă simt o bucurie nebună și mă gândesc la valoarea satului românesc – tradiția. La olimpiadă am avut deosebita plăcere de a întâlni oameni bogați în cunoașterea tradițiilor și m-am simțit nespus de fericită când am aflat și mi-am dat seama cât de important este să ne cunoaștem temeliile, rădăcinile și adevărata valoare”, a spus Raluca Banu.
De menționat este faptul că la Åžcoala Gimnazială „Regina Maria” Vintileasca există clubul meșterilor populari, denumit „Ghiunghiurica”, care nu înseamnă altceva decât broderie pe pânză la costumul popular și la obiectele de podoabă din casa unui gospodar.
Din datele făcute publice de organizatori, la acest concurs au fost prezenți peste 200 de elevi, care s-au reunit în aer liber în Dumbrava Sibiului și la Casa Artelor din Piața Mică, unde și-au arătat măiestria la următoarele meșteșuguri: pictat icoane pe sticlă și pe lemn, sculptat icoane de vatră, pictură naivă, încondeiat ouă, metaloplastie, pirogravură, lemn legat în cositor, prelucrare metal, confecționat măști, confecționat păpuși în port popular, cusut, brodat, confecționat piese de port popular, împletit ciucuri pe lemn, tors, țesut la război vertical și orizontal, confecționat podoabe, dantelă cu ciocănele, broderie pe piele, cojocărit, confecționat opinci, olărit, modelaj ceramică, prelucrare lemn, os și fier, prelucrare corn.
Conform organizatorilor, ediția din acest an a avut parte de o participare internațională, prin prezența a două grupuri de elevi din Federația Rusă și Republica Bulgaria. Aceștia au desfășurat ateliere de pictură pe lemn, broderie, pictat icoane pe sticlă, confecționat păpuși și instrumente muzicale. Nu au lipsit din peisaj atelierele de olărit și de confecționare jucării tradiționale. „Ne-am implicat în școală cu copiii în învățarea și prelucrarea diferitelor meșteșuguri. De mare importanță a fost în același timp exemplul meșterilor, care în zona noastră încă mai lucrează. În satele din Vintileasca mai există cel puțin 20 de meșteri în încondeiatul ouălor, atât femei cât și bărbați. Marius și Alexandru sunt din satul Cerbu, dar învață la școală la noi. Cei doi au prins drag de aceste meșteșuguri și chiar își dau toată silința. Pentru ei a fost important și exemplul elevilor mai mari care participă la această competiție de 9 ani. Pentru că în ansamblu era nevoie de opinci, mama lui Marius i-a făcut lui prima pereche și de atunci băiatul a prins această dragoste de a face el opincile. Anul acesta concursul a fost mult mai dificil față de anii din urmă. Asta din cauza sponsorizărilor mai puține și a premiilor, care au fost cât se poate de bine analizate de un juriu avizat. Elevii noștri au dovedit pe lângă meșteșugurile pe care le practică și foarte multe cunoștințe teoretice din vechime, dar și actuale. Au știut multe lucruri importante despre fiecare meșteșug în parte și importanța lui în viața satului vechi, dar și a celui actual. De asemenea, este foarte important cum erau folosite aceste obiecte, dar mai ales importanța lor spirituală în gospodăria respectivă”, a spus profesoara coordonatoare Stana Apostu Georgescu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?