Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Agricultorii vrânceni au pierdut peste un MILION DE EURO


Peste un milion de euro au pierdut agricultorii vrânceni care nu au depus cererile unice pentru subvențiile europene din agricultură. Suprafața de teren agricol pentru care fermierii vrânceni au cerut subvenții în acest an este mai mică cu circa zece mii hectare, comparativ cu situația de anul trecut. Conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vrancea a arătat că la nivelul județului au fost depuse 23.873 cereri unice, cu peste două mii mai puține decât anul trecut. Iar circa 1.700 de cereri au fost depuse de către crescătorii de animale înregistrați în județ. În ceea ce privește suprafața totală de teren pentru care au fost solicitate subvențiile, aceasta este de 152.628 hectare, mai mică decât ceea ce s-a solicitat anul trecut, respectiv 163.714 hectare.
    Directorul adjunct al APIA, Petrache Riciu, ne-a spus că diferențele de suprafețe se regăsesc în special în zona de munte. „Dacă nu au avut toate actele nu au mai venit să depună cererile. Diferențele provin și de la suprafețele de pășune pe care primăriile nu au reușit să le dea crescătorilor de animale”, ne-a spus directorul adjunct al APIA. Acesta a precizat că urmează o etapă a controlului administrativ pentru cererile depuse la APIA. Ulterior vor fi stabilite eșantioanele de fermieri la care vor fi verificate informațiile înscrise în cererile unice de plată. Controalele vor fi atât clasice, pe teren, dar și prin teledetecție.
    Cererile unice pentru subvențiile europene au fost depuse până la 10 iulie. Din acest an sunt noi reguli, mai stricte, pentru aceste subvenții astfel încât banii să ajungă efectiv la cei care fac agricultură. În plus, la depunerea cererii unice de plată la APIA, fermierul au trebuit să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile cel puțin până la data de 1decembrie a anului de cerere.
    De asemenea, fermierul trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiții Agricole și de Mediu (GAEC) și Cerințele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe toată suprafața exploatației agricole. „Sunt eligibile la plată exploatațiile cu suprafața de cel puțin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale”, arată APIA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?