Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Vrei să ieși la PENSIE? Află care sunt condițiile!


Dintre cei aproape 77.967 de pensionari ai Vrancei, majoritatea o reprezintă categoria celor pensionați pentru limită de vârstă. Totodată, cei mai mulți vrânceni care au solicitat pensionarea în primul semestru al anului în curs, și anume 846 de persoane, au îndeplinit condițiile de vârstă și stagiu de cotizare necesare pensionării pentru limită de vârstă. Aflați în ce condiții puteți solicita acest fel de pensionare, care este vârsta necesară femeilor și bărbaților pentru pensionarea în acest an, și care sunt stagiile complete, dar și cele minime obligatorii prevăzute de legislația în vigoare. Totodată, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea, Adrian Juravle, aduce la cunoștința cititorilor și condițiile ce trebuie îndeplinite pentru pensionarea anticipată și cea anticipată parțială.

    La Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea sunt înregistrați, în momentul de față, 77.967 de pensionari proveniți atât din sectorul asigurărilor sociale de stat, cât și din cel agricol și din categoria veteranilor de război și văduvelor de veterani. Potrivit celor spuse de Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea, în primul semestru al anului 2015, în cadrul instituției s-au înregistrat și soluționat 2.245 de cereri de solicitare a stabilirii drepturilor de pensie. Ponderea o dețin pensionările pentru limită de vârstă, și anume 846, din care 427 sunt femei și 419 bărbați. Totodată, din totalul celor care s-au pensionat în prima jumătate a acestui an, 415 persoane au solicitat pensie de urmaș, 621 pensii de invaliditate, 170 pensie anticipată și anticipată parțială, iar 193 alte tipuri de indemnizații.
    Conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz. „Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării din Anexa nr. 5 din Legea nr. 263/2010. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați”, a declarat Adrian Juravle. Totodată, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare și au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite sau speciale de muncă beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare.
    Potrivit Anexei nr. 5 din Legea pensiilor nr. 263/2010, care prevede vârstele standard de pensionare, stagiile complete și stagiile minime de cotizare necesare celor ce doresc să iasă la pensie, începând cu al doilea semestru al anului 2015 se pot pensiona, în principiu, femeile născute în anul 1955 și bărbații ce s-au născut în anul 1950.

   Condițiile de pensionare 
   
Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea a precizat că „în lunile iulie, august și septembrie a.c. se pot pensiona la limită de vârstă femeile născute în lunile iunie și iulie 1955, la împlinirea vârstei standard de pensionare de 60 de ani și două luni. În cazul bărbaților, începând cu luna ianuarie și până în luna noiembrie 2015 pot ieși la pensie cei născuți în 1950, care au împlinit vârsta de 65 de ani”.
    Conform Anexei nr. 5 a Legii pensiilor, în ianuarie, februarie și martie au putut ieși la pensie pentru limită de vârstă femeile născute în ianuarie, februarie, martie 1955, care au vârsta de 60 de ani și un stagiu de cotizare complet este de 30 de ani, sau unul minim 15 ani. În mai, iunie și iulie anul acesta se pot pensiona femeile născute în aprilie, mai și iunie 1955, în vârstă de 60 de ani și o lună, care au un stagiu complet de 30 de ani și o lună sau un stagiu minim de 15 ani. În lunile septembrie, octombrie și noiembrie 2015 au dreptul să iasă la pensie pentru limită de vârstă femeile născute în iulie, august și septembrie 1955, care au vârsta de 60 de ani și două luni, un stagiu complet de cotizare de 30 de ani și două luni, sau un stagiu minim de 15 ani.
    În cazul bărbaților, actul normativ prevede că începând cu luna ianuarie și până în luna noiembrie 2015 pot ieși la pensie bărbații născuți în anul 1950, care au vârsta de 65 de ani, dacă au un stagiu de cotizare complet de 35 de ani sau unul minim de 15 ani.

   Condiții pentru pensionarea anticipată

    Persoanele care doresc să se pensioneze înainte de împlinirea vârstei standard, pot solicita pensia anticipată sau pensia anticipată parțială. Directorul CJP Vrancea, Adrian Juravle, a subliniat că pensia anticipată se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege. „La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) și g), respectiv perioadele cât asiguratul se găsește în una din situațiile urmatoare: a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă; a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; a fost elev al unei școli militare/școli de agenți de poliție sau student al unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pentru formarea cadrelor militare, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, cu excepția liceului militar”, a declarat directorul Adrian Juravle, potrivit căruia cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă.
    La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate. Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu.

   Pensia anticipată parțială, diminuată cu până la 45%

    Pensia anticipată parțială se poate acorda cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parțiale nu se iau în considerare perioadele asimilate, adică aceleași ca și cele menționate în cazul pensiei anticipate. 
„Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate parțiale. Transformarea pensiei anticipate parțiale în pensie pentru limită de vârstă, se face din oficiu”, a declarat Adrian Juravle.

   Condiții de pensionare pentru persoanele cu handicap

    Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 a Legii nr. 263/2010, în funcție de gradul de handicap. Astfel, reducerea este de 15 ani în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare. Vârsta de pensionare se reduce cu 10 ani în cazul asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare. Cu 10 ani se reduce vârsta de pensionare pentru asigurații cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, stagiul complet de cotizare.
    Nevăzătorii beneficiază de pensie pentru limita de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat ca nevăzător cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare.

    Cum se acordă pensia

    Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptățite, a tutorelui sau curatorului acesteia, cerere care se depune la Casa Județeană de Pensii Vrancea. La aceasta se anexează toate actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei. „În aplicarea instrumentelor juridice cu caracter internațional la care România este parte, persoanele domiciliate în străinătate pot transmite cererea prin care solicită pensie din sistemul public de pensii, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, la casa teritorială de pensii competentă, în funcție de ultimul loc în care au fost asigurate în România. Cererea de pensionare, poate fi retrasă de persoana care a depus-o, până la emiterea deciziei de pensionare. Pentru cadrele militare și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare care aparțin Ministerului Justiției, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Informații Externe și Serviciului de Telecomunicații Speciale, cererile de pensionare se depun la casele de pensii sectoriale care funcționează în subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații”, reglementează legea pensiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?