Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Primarul, viceprimarul și medicul de familie din Ciorăști, trimiși în judecată pentru infracțiuni comise la alegerile prezidențiale


Primarul, viceprimarul, un consilier, dar și medicul de familie din comuna Ciorăști au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani, pentru infracțiuni comise cu ocazia alegerilor prezidențiale de la finele anului trecut. Primarul pedelist Nicolae Braicău (FOTO), viceprimarul Ionel Bunea, consilierul Costel Militaru și medicul Mihai Răzvan Oancea vor fi judecați pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Faptele au legătură cu adeverințele eliberate pentru ca la mai multe persoane să ajungă urna mobilă, deși nu era cazul, o bună parte dintre acestea fiind deplasabile. Conform procurorilor, la cererea primarului și a viceprimarului, medicul ar fi eliberat adeverințe medicale pentru mai multe persoane al căror istoric medical nu îl cunoștea și fără să le consulte. Unii dintre ei au recunoscut comiterea faptelor, alții, între care și primarul, nu. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Focșani, urmând ca instanța să stabilească și primul termen de judecată. Față de alte două persoane s-a renunțat la urmărirea penală.

    O plângere a unei persoane, înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani, a scos la iveală neregulile care s-au făcut la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, la Ciorăști. Sunt acuzați de procurori: primarul pedelist Nicolae Gabriel Braicău, viceprimarul Ionel Bunea, consilierul Costel Militaru și medicul Mihai Răzvan Oancea. În rechizitoriul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani se arată că cei patru au făcut tot posibilul ca urna mobilă să ajungă la persoane la care nu ar fi trebuit să ajungă, multe dintre acestea fiind deplasabile. Medicul ar fi eliberat, la solicitarea primarului și viceprimarului, adeverințe medicale fără să consulte pacienții și fără să le cunoască istoricul medical.
    Astfel, primarul Braicău și viceprimarul Bunea au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapta constând în aceea că l-ar fi determinat pe medicul de familie să elibereze adeverințe medicale, al căror conținut nu corespundea realității, folosindu-se de influența reprezentată de calităților lor de primar, respectiv viceprimar.
    Consilierul Militaru va fi judecat pentru uz de fals, fapta sa constând în faptul că ar fi depus la secțiile de votare adeverințe medicale, despre care ar fi știut că nu conțin date reale, pentru a fi folosite la votarea cu urna mobilă.
    Medicul Oancea a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapta sa constând în aceea că ar fi întocmit adeverințe medicale în care au fost consemnate aspecte nereale, adeverințe ce au fost folosite la alegerile prezindențiale din noiembrie 2014.

    Ajutat să obțină postul, medicul a trebuit să întoarcă favorul

    Din anchetă a rezultat că prin luna septembrie a anului trecut, medicul Oancea l-ar fi contactat pe primar, exprimându-și dorința de a ocupa postul de medic de familie la cabinetul medical ce avea să se deschidă la Mihălceni. Pentru că cei din conducerea administrației publice locale nu vroiau ca doctorița de familie din comună să se ocupe de toți pacienții, l-ar fi sprijinit pe Oancea să ajungă la Mihălceni și să-și găsească persoane pe care să le înscrie pe listele lui, sens în care primarul chiar a desemnat persoane din primărie, care să meargă cu medicul prin sate.
    Din verificările anchetatorilor s-a mai stabilit că în perioada campaniei electorale s-a hotărât identificarea persoanelor care nu se pot deplasa pentru a putea fi folosită urna mobilă. Apoi, Braicău și Bunea ar fi discutat cu medicul și i-ar fi cerut să elibereze actele necesare pentru ca acestea să poată fi atașate la cererile pentru urna mobil, astfel încât să nu se mai apeleze la serviciile celuilalt medic de familie, în evidența căruia erau de fapt bolnavii și care avea istoricul fiecărui pacient în parte.
    Tot din verificări a mai rezultat că în ziua de 14 noiembrie 2014, la cabinetul medical s-ar fi dus viceprimarul și consilierul Costel Militaru, dar nu cu mâinile goale ci cu o listă cu numele unor persoane, și i-au cerut medicului să elibereze adeverințe pentru toate persoanele trecute pe listă. După ce au plecat cei doi, medicul, împreună cu asistenta, ar fi scris adeverințele medicale pentru persoanele trecute pe listă, fiind eliberate astfel de documente pentru persoane care nu figurau în listele lui de pacienți și despre care nu știa nimic. Conform procurorilor, în timp ce asistenta completa adeverințele, medicul scria chitanțele de încasare a sumei de 15 lei, deși nu a primit acești bani. După ce au fost scrise, adeverințele ar fi ajuns la Bunea și Militaru, care le-ar fi dus la secții.

   Medicul a recunoscut, primarul nu

    La audieri, medicul Oancea nu a negat. El a recunoscut că fără să cunoască sau să consulte persoanele a eliberat adeverințele în care a folosit sintagma „imobilizat la pat”. A adăugat că le-a eliberat la solicitarea primarului și a viceprimarului, care l-au ajutat să obțină postul.
    De cealaltă parte, primarul Braicău a precizat în timpul audierilor că oamenii au fost cei care au vrut un medic, iar el nu a făcut altceva decât să facă demersurile necesare. În plus, a adăugat că nu a cerut consilierilor și altor persoane din primărie să obțină cereri și nici medicului să elibereze adeverințe. Viceprimarul a recunoscut că i-a cerut medicului să elibereze adeverințe pentru persoanele în vârstă, dar nu și că a dus cereri pentru urna mobilă.
    Atât primarul cât și viceprimarul au avut ieri, telefoanele închise și nu au fostde găsit nici la primărie pentru a le consemna punctul de vedere. De asemenea, reporterii „Monitorul de Vrancea” l-au contactat și pe medicul de familie, dar nici acesta nu a răspuns la telefon.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?