Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Crucea Roșie Vrancea concurează pentru „Premiul societății civile”


Filiala de Cruce Roșie Vrancea se înscrie la cea de a șaptea ediție a „Premiului societății civile”, organizată de Comitetul Economic și Social European (CESE). Tema din acest an este combaterea sărăciei, domeniu în care organizația vrânceană a derulat și derulează proiecte la nivel de excelență. 
Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre, „în acest an, premii în valoare de 50.000 euro vor recompensa inițiative care urmăresc îmbunătățirea incluziunii economice și sociale în rândul persoanelor care trăiesc în sărăcie sau inițiative care combat riscul tot mai mare al sărăciei în Europa. Sunt invitate să participe la această competiție organizațiile societății civile (asociații, fundații, federații) și/sau persoanele fizice care au implementat inițiative menite să combată sărăcia. Concurenții nu-și pot însă depune candidatura direct la CESE, ei trebuind să fie desemnați de unul sau mai mulți consilieri ai CESE, de consiliile economice și sociale naționale sau de organizații și rețele ale societății civile europene. Inițiativele trebuie să fie inovatoare și să aducă o contribuție semnificativă la bunăstarea comunităților în care se desfășoară. Valoarea premiului este de 50 000 EUR, sumă pe care o pot împărți maximum cinci câștigători. Termenul de depunere a candidaturilor este 31 iulie 2015. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la 10 decembrie 2015, la Bruxelles. Aceasta este cea de-a șaptea ediție a Premiului societății civile organizată de CESE. Scopul premiului este de a recompensa și de a încuraja inițiativele organizațiilor societății civile și/sau ale persoanelor particulare care au contribuit în mod semnificativ la promovarea identității și integrării europene”.
     Detaliile suplimentare, condițiile de eligibilitate, anexele și formularul de înscriere sunt disponibile online pe site-ul CESE si pe www.angel.org.ro

   Regulile pentru acordarea premiului CESE 2015

    Potrivit regulamentului acestei competiții, scopul premiului acordat anual este răsplătirea și încurajarea inițiativelor organizațiilor societății civile și/sau ale persoanelor particulare care au contribuit în mod semnificativ la promovarea identității și integrării europene. Obiectivul general al premiului este de a sensibiliza opinia publică cu privire la contribuția pe care o pot aduce organizațiile societății civile și/sau cetățenii la crearea unei identități și a unei cetățenii europene, sprijinind astfel valorile comune care stau la baza integrării europene.
    Tema Premiului CESE 2015 pentru societatea civilă este combaterea sărăciei. „CESE dorește ca Premiul pentru societatea civilă pe 2015 să răsplătească inițiativele desfășurate de organizații ale societății civile înregistrate oficial și/sau de persoane private. Inițiativele trebuie să vizeze combaterea sărăciei în Europa, prin îmbunătățirea incluziunii economice și sociale a persoanelor care trăiesc în sărăcie și prin contracararea tendinței în creștere de expunere la riscul sărăciei. Comunicarea Comisiei intitulată «Bilanțul Strategiei Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii» recunoaște faptul că UE s-a îndepărtat și mai mult de obiectivul său de a reduce cu cel puțin 20 de milioane numărul de persoane expuse riscului de sărăcie și de excluziune socială și că nu există indicii ale unor progrese rapide în remedierea acestei situații – numărul de persoane expuse riscului de sărăcie ar putea rămâne aproape de 100 de milioane până în 2020. Situația s-a agravat semnificativ în anumite state membre, din cauza creșterii numărului de cazuri de lipsuri materiale grave și a proporției familiilor în care toți membrii sunt șomeri. Criza a demonstrat că sunt necesare sisteme eficace de protecție socială”, se detaliază în Regulament.
    Obiectivul specific al premiului este de a răsplăti inițiative din domenii precum: asistența socială, locuințele, educația și sănătatea; sărăcia persoanelor încadrate în muncă; sărăcia energetică; sărăcia în rândul copiilor; lipsa de adăpost; excluziunea financiară și îndatorarea excesivă; cooperarea cu autoritățile publice.
    Candidații eligibili sunt organizațiile societății civile înregistrate oficial în Uniunea Europeană și care sunt active la nivel local, național, regional sau european. În plus, este deschis și persoanelor particulare. „Organizațiile societății civile sunt orice organizații neguvernamentale înființate prin inițiative private, ai căror membri sunt implicați activ în modelarea afacerilor publice pe baza propriilor lor preocupări și pornind de la cunoștințele, capacitățile și raza lor specifică de acțiune. Acestea acționează în mod autonom, iar participarea în cadrul lor presupune ca membri ai publicului larg să-și asume pe bază voluntară angajamentul de a lua parte la activitățile și eforturile unor astfel de organizații. Această definiție exclude organismele și structurile înființate pe bază de acte legislative sau de reglementare și la care afilierea este parțial sau total obligatorie. Persoanele particulare sunt persoane fizice. Sunt eligibili și resortisanți ai unor țări terțe, cu condiția ca aceștia să aibă reședința legală pe teritoriul UE”, se detaliază în Regulament.
    Atenție! Candidații pentru premiu (atât organizații, cât și persoane particulare) trebuie să fie nominalizați de: unul sau mai mulți membri ai Comitetului Economic și Social European; sau unul sau mai multe CES naționale sau instituții similare; sau
una sau mai multe organizații și rețele europene ale societății civile. Organizațiile societății civile europene și persoanele particulare nu se pot nominaliza singure.
Candidaturile transmise direct CESE nu vor fi luate în considerare.

   Procedura de nominalizare

    Nominalizarea se va face prin completarea formularului disponibil pe site-ul internet al CESE la următoarea adresă: www.eesc.europa.eu/civilsocietyprize
Formularul de nominalizare trebuie să conțină toate informațiile de care are nevoie juriul de selecție pentru a putea, în primul rând, confirma că organizațiile societății civile sau persoanele propuse îndeplinesc criteriile oficiale de depunere a candidaturii și, în al doilea rând, evalua meritele efective ale fiecărei organizații a societății civile sau persoane în raport cu temele și obiectivele premiului. Pentru a facilita desfășurarea lucrărilor juriului de selecție, formularele de nominalizare și documentația însoțitoare ar trebui transmise, pe cât posibil, în franceză sau engleză.

   Criteriile de decernare a premiului

    Juriul de selecție va evalua candidaturile care întrunesc criteriile amintite mai sus, ținând seama de: scopul și obiectivul general al premiului; impactul inițiativelor din punctul de vedere al: publicului lor țintă (categoriile de beneficiari ai inițiativei și numărul persoanelor vizate); naturii contribuției lor la bunăstarea comunității;
impactului lor pe termen lung; durabilității lor; dimensiunii lor europene (acoperire geografică); punerii în aplicare a drepturilor omului; rezultatelor privind creșterea gradului de sensibilizare față de problemele legate de sărăcie; nivelul de excelență al inițiativelor din punctul de vedere al: inovării; creativității; unicității; participării persoanelor care se confruntă cu sărăcia sau cu excluziunea socială; capacității de a împărtăși bunele practici.
    Juriul de selecție este alcătuit din președintele CESE și cei doi vicepreședinți, președinții celor trei grupuri (Angajatori, Lucrători și Activități diverse) și secretarul general al CESE. Valoarea totală a premiului este de 50.000 EUR. Premiul poate avea până la maxim cinci câștigători, care și-l împart după cum urmează: primului loc i se acordă 14.000 de euro, ceilalți câștigători primesc fiecare câte 9.000 de euro. Totuși, Comitetul nu are obligația să acorde toate cele cinci premii.

   Termenul final de depunere a candidaturilor: 31 iulie

    Termenul final pentru depunerea candidaturilor este 31 iulie 2015, la ora 23:59 (GMT+1). Câștigătorii vor fi anunțați până la 13 noiembrie 2015, iar ceremonia de decernare a premiului va avea loc la 10 decembrie 2015.
    Formularele de candidatură completate adecvat trebuie trimise secretariatului CESE fie prin e-mail, la adresa: civilsocietyprize@eesc.europa.eu, fie prin poștă, la următoarea adresă: Comitetul Economic și Social European (CESE), Communication Department, Rue Belliard/Belliardstraat 99, Office VMA2 5/52, 1040 Bruxelles/Brussel, BELGIQUE/BELGIË
    Pentru detalii suplimentare, pot fi contactate persoanele: Peter Lindvald Nielsen, șeful Departamentului Comunicare al CESE, Tel.: + 32 (0) 2 546 92 99
sau Anna Comi, responsabil cu comunicarea, Secretariatul Departamentului Comunicare al CESE, Tel.: + 32 (0)2 546 93 67
    De asemenea, se poate trimite un e-mail la adresa civilsocietyprize@eesc.europa.eu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?