Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Descinderi la MAFIA CĂRNII DE PORC. Vrânceni duși la audieri, la DIICOT Galați


Zeci de percheziții au fost efectuate ieri, mare parte dintre ele în județul Vrancea, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu de 3.000.000 euro. Dosarul este instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galați, la sediul căreia au ajuns 70 de persoane pentru audieri. Potrivit unor surse oficiale, printre acestea s-ar număra și Costel Pavel, administratorul unui abator din Homocea, dar și fratele său. Surse din rândul anchetatorilor au confirmat pentru „Monitorul de Vrancea” că la domiciliul lui Pavel, dar și la sediul societății acestuia, s-au făcut percheziții.

    Procurorii DIICOT și polițiștii de la Crimă Organizată au descins, ieri dimineață, în zeci de locuințe și sedii de societăți comerciale, din mai multe județe ale țării, între care și Vrancea, perchezițiile fiind efectuate într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 3.000.000 euro. Printre vrâncenii vizați de ancheta procurorilor DIICOT se numără și Costel Pavel, proprietarul abatorului Luky Comprod SRL din Homocea. Surse oficiale din rândul anchetatorilor au confirmat faptul că locuința și sediul societății acestuia au fost percheziționate. Aceleași surse au adăugat că el a fost dus la Galați pentru audieri, dar și fratele său.
Potrivit acelorași surse, percheziții au fost făcute și la Dănuț Dodu, din Adjud, administrator Rom Carm Prod Distribution.
    Anchetatorii spun că din 2013, patru persoane au constituit un grup infracțional în scopul comiterii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. Tot  anchetatorii mai fac precizarea că prin constituirea acestui grup infracțional, s-a urmărit ca o societate comercială de pe raza județului Vrancea să practice prețuri sub cele concurențiale la produsele din carne, prin diminuarea taxelor de plată către bugetul de stat, prin înregistrarea în evidențele societăților comerciale furnizoare, controlate de aceștia, a unor operațiuni economice fictive.
    „Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism -Serviciul Teritorial Galați, împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Galați și București, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui și Călărași, au efectuat în data de 02.07.2015 un număr de 31 de percheziții pe raza județelor Vrancea, Vaslui, Călărași, Ilfov și pe raza municipiului București, la domiciliile unor persoane și sediile unor societăți comerciale în scopul destructurării unui grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând de la finele anului 2013, numiții D. D., S. L., G. P. A. și D. I. C. au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. Membrii grupului au urmărit ca o societate comercială de pe raza județului Vrancea să practice prețuri sub cele concurențiale la produsele din carne, prin diminuarea taxelor de plată către bugetul de stat, prin înregistrarea în evidențele societăților comerciale furnizoare, controlate de aceștia, a unor operațiuni economice fictive”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

   Achiziții intracomunitare de carne de porc

    Procurorii mai precizează că membrii grupului au preluat controlul unor societăți de tip fantomă, prin intermediul cărora făceau achiziții intracomunitare de carne de porc, operațiuni care erau scutite de plata TVA la achiziție. Ulterior, membrii grupului infracțional și-au însușit contravaloarea taxei prin utilizarea unui mecanism de circulație a banilor, bine pus la punct, între societăți comerciale de „tip fantomă”. „Membrii grupului infracțional au instituit și preluat controlul unor societăți comerciale de «tip fantomă», prin care se realizau achiziții intracomunitare de carne de porc, operațiuni scutite de plata TVA la achiziție. Astfel, s-a eludat plata TVA datorată bugetului de stat pentru achiziții intracomunitare de carne de porc, contravaloarea taxei (24% din valoarea mărfurilor) fiind însușită de membrii grupului infracțional prin utilizarea unui mecanism de circulație a banilor, bine pus la punct, între societăți comerciale de «tip fantomă». Prejudiciul cauzat bugetului de stat, prin comiterea faptelor ce fac obiectul acestui dosar penal, este de peste 3.000.000 euro”, se mai arată în informarea DIICOT.
    Procurorii DIICOT au mai făcut precizarea că la Serviciul Teritorial Galați vor fi aduse în vederea audierii un număr de 70 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză. „Acțiunea a fost realizată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui. Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informații și Departamentul de Informații și Protecție Internă. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?