Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Opt ore minim este repausul zilnic al celor ce muncesc în schimburi


Salariații care muncesc în schimburi trebuie să aibă, obligatoriu, minim opt ore libere între ture, fără să se depășească plafonul maxim de 12 ore de lucru pe zi. În situația în care se atinge acest plafon, salariatul respectiv are dreptul ca următoarele 24 de ore să le aibă libere. Aceste lucruri sunt reglementate de Codul muncii, ca și faptul că salariații ce muncesc în ture au dreptul și la un repaus săptămânal de 48 de ore consecutive. „Muncă în schimburi reprezintă orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit căruia salariații se succed unul pe altul la același post de muncă, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, și care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicând pentru salariat necesitatea realizării unei activități în intervale orare diferite în raport cu o perioadă zilnică sau săptămânală, stabilită prin contractul individual de muncă. Salariat în schimburi reprezintă orice salariat al cărui program de lucru se înscrie în cadrul programului de muncă în schimburi”, se definește în Codul Muncii. 
    Totodată, pe lângă durata repausului amintit, salariații din tura de noapte mai beneficiază de: program de lucru redus cu o oră față de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puțin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază, sau de un spor la salariu de 25% din salariul de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată. Atenție! Dreptul salariatului care prestează muncă în timpul nopții de a i se acorda sporul de 25% din salariul de bază nu exclude dreptul acestuia la repausul săptămânal.
    Codul muncii mai prevede că acordarea sporului de noapte nu exclude dreptul salariatului la compensarea cu timp liber corespunzător a muncii prestate în zilele de sărbătoare legală, sau, când acest lucru nu este posibil din motive justificate, să beneficieze de un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariu de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
    Nu în ultimul rând, pentru lucrul în zilele de sărbătoare legală angajatorul are obligația să acorde salariatului timp liber. Dacă acest lucru nu este posibil din motive justificate, atunci angajatorul este obligat să-i acorde salariatului un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariu de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?