Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

VIDEO şi GALERIE FOTO: Deținuți din Penitenciarul Focșani, transformați în „cărți vii”

Penitenciarul Focșani a organizat ieri, în Grădina Publică din municipiu, o activitate inedită. Proiectul s-a numit „Biblioteca Vie”, iar simplii cetățeni au putut vorbi cu trei deținuți încarcerați în Penitenciarul Focșani, ei fiind adevărate „cărți vii”. „Penitenciarul Focșani organizează astăzi (n.r.-vineri), proiectul «Biblioteca vie», o activitate inedită, unde cărțile sunt oamenii cu care cititorii inter-relaționează pentru o experiență unică de învățare. «Biblioteca vie» funcționează ca o bibliotecă obișnuită la care oamenii vin, împrumută cărți și le returnează, stimulând astfel comunicarea activă între toate componentele sistemului penitenciar și comunitate, prin intermediul angajaților, colaboratorilor și a persoanelor aflate în custodia Penitenciarului Focșani, în activități desfășurate în spații neconvenționale, așa cum este și cel de astăzi. După cum știm, o carte reprezintă calea către cunoaștere, iar cea mai bună cale de cunoaștere o reprezintă comunicarea directă. Apreciem că acest demers este de bun augur pentru ca persoanele interesate de mediul penitenciar să cunoască informații reale prin accesarea cărților vii prezente la această manifestare și dispuse să împărtășeașcă din experiența proprie”, a declarat subcomisar Geta Gură, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Focșani.
La acțiune au participat trei deținuți, șapte angajați ai instituției și trei colaboratori.

Povești de dincolo de gratii

George Paraschiv, alias Bush, care a fost încarcerat pentru fraudă informatică, ne-a povestit despre experiența sa din Penitenciar. „Mă numesc Paraschiv George, am 27 de ani, sunt din Focșani, sunt încarcerat pentru fraudă informatică. E a doua oară când fac fraudă informatică, numai că prima dată am luat suspendare, și acum mi-au adunat pedeapsa. Penitenciarul Focșani este un mod pământesc de a-ți plăti păcatele, pentru a-ți îndrepta greșelile. Nu e chiar așa de dur cum pare din exterior. E mult mai ușor decât vă imaginați, dacă știi cum să-ți alegi persoanele cu care vorbești, cine să te înconjoare, unde să lucrezi. Această experiență m-a făcut să fiu mult mai atent cu mine, mult mai atent cu persoanele cu care vorbesc. În penitenciar ai foarte mult timp să te gândești la ce ai făcut, la ce ai greșit și cum să-ți îndrepți greșelile. Eu am avut de mic o pasiune pentru calculatoare, pe care am dus-o la extrem, iar în momentul în care am avut nevoie de bani, am găsit o soluție să fac bani din ceea ce știam. Între timp, mi-am schimbat părerea. Puteam face ceva legal cu aceeași pasiune”, a povestit George Paraschiv.

Un alt deținut, Valentin Șercăianu, ne-a spus că a fost încarcerat după ce a accidentat mortal o adolescentă de 15 ani. „Eu am ajuns aici în urma unui accident de circulație, în care a decedat o fetiță de 15 ani. S-a întâmplat în mai 2013, iar eu am fost încarcerat pe 22 octombrie 2014. A fost o experiență neplăcută. Eu sper că viața în penitenciar nu m-a schimbat, nu a fost ceva cu premeditare, eu am făcut o faptă pe care nu mi-o doream”, a povestit acesta.

Un alt deținut ne-a povestit că a fost încarcerat după ce a condus sub influența băuturilor alcoolice. „Motivul pentru care am ajuns în Penitenciarul Focșani este infracțiunea pe regimul circulației, consum de alcool la volan. Ca să fim sinceri, aveam o așa zisă coadă tot pe aceeași infracțiune. Am primit o suspendare, iar recidiva m-a trimis aici. În Penitenciarul Focșani nu e așa cum se vehiculează în libertate, că ar fi iadul. Nu este adevărat. Sunt persoane, ofițeri și subofițeri, care au înțeles ce înseamnă un om care are ceva cultură și mi-au dat posibilitatea să fac ceea ce-mi place. Această experiență nu m-a schimbat deloc”, a povestit și Leonard Munteanu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?