Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Vrâncenii superstițioși au refuzat cardul de sănătate


Mai mulți vrânceni nu au acceptat cardul de sănătate, invocând motive religioase, superstiții sau convingeri ce țin de propria conștiință. Este vorba de aproximativ 100 de vrânceni. Aceste persoane beneficiază de o alternativă, ei putând să solicite la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea o adeverință care atestă calitatea de asigurat. Problema este că această adeverință are o valabilitate de doar trei luni, față de cinci ani, cât este valabil cardul. Prin urmare, adeverința trebuie reînnoită de patru ori pe an.
De asemenea, alți zeci de vrânceni s-au prezentat la CAS Vrancea pentru a cere un nou card de sănătate, după ce pe primul l-au pierdut, l-au distrus sau nu sunt mulțumiți de informațiile inscripționate pe el. Pe lângă cererea de solicitare a unui nou card, ei au trebuit să plătească și o taxă de tipărire și transport, în valoare de 15,5 lei. În total, 197.000 de carduri au fost tipărite pentru asigurații din Vrancea. Cea mai mare parte a acestora a fost distribuită prin poștă. Acolo unde poștașul nu l-a găsit acasă pe titular, cardul a fost returnat la CAS.
Aproximativ de 3 mii de vrânceni sunt așteptați la CASVrancea pentru a-și ridica cardul. Deși a devenit obligatoriu de la 1 mai, cardul de sănătate funcționează încă în paralel cu sistemul de până acum. Această situație va continua până la 1 august, iar scopul este acela de a le permite deopotrivă medicilor și pacienților să se obișnuiască cu noul sistem electronic.

    Când și cum se utilizează cardul
 

La medicul de familie și în cabinetele stomatologilor aflați în relație contractuală cu CAS, cardul trebuie prezentat în momentul acordării consultației sau a tratamentului. Åži la medicii specialiști, cardul este folosit în momentul acordării serviciului medical, cu excepția serviciilor de sănătate conexe actului medical, pentru care nu este necesară prezentarea cardului și pentru care pacientul trebuie să plătească. Pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănătate se face în momentul recoltării probelor în centrele medicale de stat sau private aflate în relații contractuale cu CAS. Pentru investigațiile de radiologie, imagistică medicală, explorări funcționale și medicină nucleară, utilizarea cardului se face atunci când asiguratul face respectivele analize.
Dacă persoana trebuie să stea internată în spital mai multe zile, cardul este folosit în momentul internării și în cel al externării. Excepție fac situațiile în care bolnavii sunt internați în urma unei urgențe medicale. Dacă pacientul este transferat la alt spital, prezentarea cardului nu mai este obligatorie. În cazul spitalizării de zi, prezentarea documentului se face la fiecare vizită, cu excepția situațiilor în care criteriul de internare este cel de urgență medico-chirurgicală pentru serviciile acordate în unitățile de primiri urgență.
Furnizorul de îngrijiri medicale la domiciliu sau de îngrijiri paliative trebuie să aibă asupra sa, atunci când merge la pacienți, un laptop și cititorul de carduri. Cardul trebuie folosit în fiecare zi în care se acordă aceste îngrijiri. Pentru dispozitive medicale este necesară utilizarea cardului de sănătate, dacă dispozitivul medical se ridică de către beneficiar de la sediul lucrativ/ punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale. În situația în care ridicarea dispozitivului medical de la sediul lucrativ/ punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale se face de către aparținătorul beneficiarului – membru al familiei (părinte, soț/ soție, fiu/ fiică), împuternicit legal – se utilizează cardul sau cartea de identitate/ buletinul de identitate/ pașaportul aparținătorului. În situația în care dispozitivul medical este trimis prin poștă, curierat, transport propriu ori închiriat, prezentarea documentului nu este necesară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?