Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Sfaturi despre vaccinarea copiilor


Carnetul de vaccinări pentru copii, care a fost actualizat ca urmare a modificării calendarului național de imunizare și care este valabil pentru anii 2015 și 2016, conține, pe lângă schema națională a vaccinurilor, și câteva reguli de care trebuie ținut cont. Carnetul de vaccinare se eliberează aparținătorului legal al copilului, la ieșirea din maternitate, iar vaccinările sunt înregistrate obligatoriu în acesta de către unitatea medicală care le efectuează. Vaccinările sunt programate de către medicul de familie, conform calendarului de vaccinări din România, iar costurile acestora sunt suportate de Ministerul Sănătății. De asemenea, părinții trebuie să știe că, la înscrierea în colectivitate, carnetul de vaccinare al copilului se va solicita obligatoriu.
La sfârșitul carnetului de vaccinare, există o secțiune unde sunt amintite câteva reguli în ceea ce privește administrarea vaccinurilor:
– Nu excludeți posibilitatea vaccinării copilului dumneavoastră numai din cauza unor prejudecăți sau informații eronate;
– Nu administrați niciun vaccin fără recomandarea medicului;
– Vaccinul se va administra numai dacă există indicația de vaccinare și nu există contraindicații;
– Vaccinul se administrează după consultul medicului și numai în prezența acestuia;
– Vaccinarea se face după schema stabilită, iar calendarul de administrare a dozelor trebuie respectat;
– După vaccinare, copilul va fi supravegheat atent de aparținători în primele 24 de ore și chiar până la cinci zile, pentru sesizarea, la timp, a manifestărilor unor eventuale reacții postvaccinale;
– Dacă, după vaccinare, starea copilului se modifică, în sensul că pot să apară simptomele unor reacții postvaccinale, trebuie să vă adresați urgent medicului.

Toate vaccinurile trebuie făcute de medicii de familie

Potrivit Ministerului Sănătății, toate vaccinurile administrate în maternitate sau de medicul de familie trebuie înregistrate în carnet, document ce este solicitat obligatoriu la înscrierea copiilor în colectivități. Noul carnet pe care-l va primi fiecare mămică în maternitate va conține toate informațiile privind vârsta recomandată pentru vaccin, tipul de vaccin și cine va administra serul. În carnetul de vaccinare sunt trecute obligatoriu toate vaccinările unui copil, actul fiind eliberat aparținătorului legal, la ieșirea din maternitate. Medicul de familie este cel care programează vaccinările, în concordanță cu calendarul imunizării. Carnetul trebuie solicitat de medicul de familie de fiecare dată când urmează să facă vreun vaccin.
Reamintim că noua schemă de vaccinare a copiilor a intrat în vigoare în aprilie. Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 386/31.03.2015, noua schemă națională de vaccinare presupune realizarea tuturor vaccinărilor de medicii de familie, prin urmare și școlarii vor fi imunizați tot de aceștia. De asemenea, ordinul prevede vaccinarea cu vaccin hexavalent împotriva tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, hemofiliei și hepatitei B. DTP+VPI+Hib+HepB va fi făcută în trei doze de vaccin hexavalent copiilor cu vârstă de 2, 4 și 11 luni. Copiii care au primit trei doze de vaccin după schema veche, la vârsta de 2, 4, 6 luni, vor primi vaccin hexavalent la vârsta de 12 luni, pentru a se respecta intervalul minim admis, iar copiii care nu au primit vaccin la vârsta de 6 luni, vor fi vaccinați la 11 luni.
De asemenea, ordinul prevede revaccinarea ROR împotriva rubeolei, rujeolei și oreionului la copii de 5 ani, precum și revaccinarea copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani în 2015, respectiv 2016. Un alt aspect este recuperarea vaccinării cu vaccin tetravalent DTP+VPI pentru copii cu vârstă de 6 și 8 ani, care se va face la medicul de familie sau doar cu VPI dacă au primit la vârsta de 4 ani vaccinul DTPa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?