Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Români, sirieni și un sudanez, trimiși în judecată de procurorii vrânceni pentru spălare de bani și evaziune


Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au soluționat un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 1,7 milioane de lei. Au fost trimise în judecată nouă persoane, iar față de altele s-a dat clasare. Printre inculpați se numără și cetățeni străini.   
 
Nouă persoane au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 1,7 milioane lei, reprezentând TVA și impozit pe profit. Inculpații sunt acuzați și de spălare de bani, suma spălată fiind de aproape 4,5 milioane de lei. Activitatea infracțională s-a desfășurat în perioada 2012-2014, după cum se arată în rechizitoriul procurorilor. 
    Victor Năstase, de 38 de ani, din Focșani, director general al SC Longa Prima SRL Focșani, va fi judecat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Anchetatorii au stabilit că în perioada octombrie 2012-iunie 2014, în mod repetat, a evidențiat în documentele contabile livrări intracomunitare fictive de mărfuri către V&T International LTD Ruse – Bulgaria, ASF Scrap Eood Ruse – Bulgaria, Stream Com Eood Ruse – Bulgaria, Kirilt Eood Ruse – Bulgaria, Maks Invest Eood Ruse – Bulgaria și Art Deco Alexandru Eood Ruse – Bulgaria, pentru care a emis 56 de facturi fiscale, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat, în sumă de 1.056.019 lei reprezentând TVA, prejudiciul depășind echivalentul în lei a sumei de 100.000 euro.
    De asemenea, în sarcina sa s-a mai reținut că în aceeași perioadă, în mod repetat și tot în calitate de director al firmei Longa Prima, a depus în conturi, în 30 de rânduri, suma de 511.959,1 euro și de 4 ori suma de 44.856 dolari americani, dobândind în total pentru firma pe care o coordona suma totală de 4.400.080,29 lei, sumă provenită din vânzarea pe piața internă, fără documente legale, a mărfurilor de către alți patru inculpați.

   „Afaceri” cu sirieni

    În dosar vor fi judecați și trei sirieni. Este vorba despre Husein Mohamed Nour, Nouri Dawoud și Forat Dawodo. Ei sunt acuzați de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. Anchetatorii au stabilit că în perioada octombrie 2012-iunie 2014, în mod repetat, în calitate de reprezentanți legali ai unei societăți din Afumați, SC Eva Sweet Activ SRL Afumați, au vândut fără documente legale mărfurile achiziționate fictiv în numele societăților V&T Internațional LTD Ruse, ASF Scrap Eood Ruse – Bulgaria, Stream Com Eood Ruse – Bulgaria, Kirilt Eood Ruse – Bulgaria de la SC Longa Prima SRL, conform celor 56 de facturi emise de firma coordonată de Năstase. În acest fel s-a reușit sustragerea de la plata către bugetul consolidat al statului cu suma de 667.589 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA. Totodată, cei trei au înlesnit prin acțiunile lor sustragerea de către Sc Longa Prima de la plata TVA în valoare de 1.031.566 lei.
    În aceeași perioadă, sirienii au depus de 55 de ori, prin intermediul altor patru  inculpați, între care și Năstase, în conturile Longa Prima, sumele totale de 822.730,35 euro, 187.356 de dolari, sume fiind obținute din vânzarea pe teritoriul țării noastre, fără documente legale, a bunurilor achiziționate în numele firmelor înființate în Bulgaria, totul cu scopul de a disimula adevărata proveniență a banilor și pentru a da senzația unei legalități a tranzacțiilor.

   Sudanez trimis în judecată

    Tot pentru evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, va fi judecat și un sudanez, Barakat Elgelan Mohamed Elamin. În sarcina acestuia s-a reținut că în perioada ianuarie-iunie 2013, a vândut, fără autorizare și fără documente, mărfurile achiziționate și decontate în numele Art Deco Alexandru Eood Ruse și Maks Invest Eood, conform a trei facturi fiscale emise de Longa Prima. Consecința tranzacțiilor a fost sustragerea de la plata către bugetul de stat a impozitului pe venit în cuantum de 10.026 lei și a contribuțiilor sociale în sumă de 1.533 lei, în total fiind vorba de suma de 11.559 lei. De asemenea, a ajutat și la sustragerea de la plata TVA-ului a Longa Prima în cuantum  de 24.453 lei.
    În rechizitoriu se mai precizează că în aceeași perioadă, a depus de două ori suma totală de 20.730 euro și prin intermediul unui alt inculpat suma de 2.700 euro, în conturile firmei din Focșani, banii fiind obținuți din vânzarea produselor la negru, produse care au fost achiziționate în numele celor două firme din Bulgaria. 
    În dosar mai este trimis în judecată și Marius Gabriel Boțoroagă, din Giurgiu, care va fi judecat pentru complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani. Anchetatorii au stabilit că în cursul anilor 2012-2014 el le-a cerut altor două persoane, una dintre ele având calitatea de inculpat în dosar, să preia patru firme înființate în Bulgaria și apoi să pună la dispoziția cetățenilor sirieni actele și ștampilele firmelor, pentru ca aceștia să poată desfășura activități ilicite, înlesnind astfel ca Longa Prima să se sustragă de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat, prin simularea unor livrări intracomunitate pentru care nu se percepea TVA.
    În perioada aprilie-iunie 2014, el ar fi depus în conturile firmei din Focșani suma de 58.631,25 euro, bani primiți de la cei trei sirieni, deși știa că banii provin din valorificarea pe teritoriul României, fără documente, a mărfurilor achiziționate în numele unei societăți din Bulgaria.

   A înființat o firmă și a dat ștampila sirienilor

    Tot pentru complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare de ani va fi judecat și Marius Ionel Chireceanu. El este bănuit că în toamna lui 2012 a înființat firma V&T Internațional LTD Ruse și a pus la dispoziția sirienilor, prin intermediul inculpatului din Giurgiu, actele și ștampila firmei, pentru ca aceștia să poată desfășura activități comerciale ilicite, înlesnind astfel ca Longa Prima, prin emiterea a 24 de facturi fiscale, să se poată sustrage de la plata TVA către bugetul de stat în valoare de 415.037 lei.
    Pentru aceleași fapte, procurorii vrânceni l-au trimis în judecată și pe Răzvan Adrian Csillag, din București, care în anul 2012 i-a solicitat unei inculpate să înființeze o firmă în Bulgaria, Art Deco Alexandru Ruse, și să pună la dispoziția lui Barakat actele și ștampila, în scopul desfășurării de activități ilicite. În acel fel a ajutat Longa Prima să se sustragă de la plata TVA în cuantum de 21.570 lei. Tot el, la data de 16 aprilie 2013, a depus în contul Longa Prima suma de 2.700 euro pe care a primit-o de la Barakat, deși știa că banii provin din vânzarea la negru a unor mărfuri.
    Procurorii au trimis-o în judecată și pe Constantina Popa, din Călărași, pentru complicitate la evaziune fiscală. În 2012, ea ar fi înființat firma Art Deco Alexandru Eood Ruse  -Bulgaria și a pus-o la dispoziția lui Barakat.

    Longa Prima în insolvență

    Și societatea Longa Prima are calitate de inculpat în dosar. Societatea a fost înființată în 2006 și are ca obiect de activitate „comerț cu ridicata al produselor lactate, ouălor, uleiurilor și grăsimilor comestibile, cu asociat unic Longa Prima Ad Bulgaria. În prezent, firma se află în insolvență.
    În rechizitoriu se arată că în perioada octombrie 2012-iunie 2014, în mod repetat a evidențiat în actele contabile 56 de facturi fiscale aferente livrărilor intracomunitare către 7 firme din Bulgaria, care în realitate au fost valorificate pe piața internă de sirieni și sudanez, în scopul sustragerii de la plata TVA în sumă de 1.056.019 lei. De asemenea, în perioada octombrie 2012-iunie 2014, în 58 de rânduri, a dobândit în conturile bancare euro și dolari americani, respectiv echivalentul a 4.400.080,29 lei, cunoscând că banii provin din vânzarea în România fără documente de către inculpații străini a mărfurilor aferente livrărilor intracomunitare fictive efectuate de către firmele din Bulgaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?