Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Vrânceni răpuşi de caniculă


Mai mulți vrânceni au ajuns la spital, în ultimele zile, din cauza temperaturilor exterioare foarte ridicate. Ei au fost diagnosticați cu lipotimii, dar au refuzat internarea.
Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Vrancea au o serie de recomandări pentru vrânceni, mai ales că meteorologii au anunțat că vara va fi caniculară. Astfel, se recomandă ca în zilele de caniculă să evitați expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00, iar dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura de afară. De asemenea, este indicat să purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise, pe parcursul zilei faceți dușuri calduțe, fără a vă șterge de apă. De asemenea, beți lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. „Pentru această perioadă caniculară, populația trebuie să evite expunerea la soare în orele de vârf 11.00 – 18.00, să poarte îmbrăcăminte lejeră, deschisă la culoare, din fibre naturale, dar și pălării de soare. Foarte important este să se hidrateze, să bea 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, să consume cât mai multe fructe și legume proaspete și să evite consumul de băuturi alcoolice și cafea”, recomandă specialiștii DSP.
Pentru familiile care au copii mici, este recomandat ca micuții să nu fie scoși din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi și, obligatoriu, cu căciuliță pe cap. De asemenea, aceștia trebuie să fie îmbrăcați lejer, cu hăinuțe din materiale textile vegetale comode.
Persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni cronice trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată, ceai neîndulcit și sucuri naturale. Aceștia trebuie să evite circulația în perioadele de vârf ale caniculei și să facă trei, patru dușuri pe zi. Este foarte util ca în zilele foarte călduroase, acest segment de populație să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

   Vijelii, grindină și ploi torențiale

După câteva zile de caniculă, meteorologii anunță că vremea se va răci, dar nu pentru multă vreme. Spre sfârșitul săptămânii, vremea se va încălzi din nou. „Începând din după-amiaza zilei de marți, 16 iunie, și până în prima parte a nopții de miercuri spre joi, 17/18 iunie, în nordul, centrul și estul țării vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, care izolat vor lua aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și izolat 50…60 l/mp. În restul teritoriului fenomenele de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse”, se arată într-o informare postată, luni, pe site-ul ANM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?