Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

Termeni Auto: Ep.2 Limuzina


Acest vehicul extrem de elegant a ajuns să fie asociat cu bogătia și un anumit statut social. Dar din ce colț al lumii provine această extravagantă invenție? Răspunsul la întrebarea anterioară ni-l oferă etimologia cuvântului.
Apărut în 1902, acest termen își are originea din limba franceză: ‘limousine’. Limousin este o regiune din centrul Franței, care își trage originea din lat. Lemovices (un trib galic, numele lui traducându-se prin: „cuceritorii cu ajutorul ulmului”). Denumirea vehiculului este bazată pe o similitudine: este numit după un timp de mantie și glugă, care a fost purtat de păstorii din regiunea Limousin. Acest element a dăinuit, primii șoferii purtând o mantie pentru a se proteja de vreme. Ulterior, asemănarea s-a făcut cu acoperământul trăsurilor ajungându-se până la automobilul din prezent. Aceste vehicule exclusiviste sunt foarte puternice, depâșind ușor 400 cai putere. Dar, ce este un cal putere?
Un alt termen folosit în industria auto este: „cal putere”, definit ca o unitate de măsură pentru putere. Corespondența cu celelalte limbi este bazată tot pe traducere: fr.”cheval-vapeur”, engl. „horsepower”. Prin urmare, termenul provine de la cantitatea de muncă pe care o poate produce un cal! Inginerul James Watt (sfârșitul secolului XVIII) a adoptat acest termen atunci când se folosea de cai pentru a căra carbunele de la o mină. El a vrut să stie câtă putere aveau acești cai și a măsurat cât puteau munci într-un minut pentru a putea face o comparație în scopul îmbunătățirii motoarelor sale cu aburi. Un om sănătos poate susține aproximativ 0,1 cai putere, o mașină poate genera mai multe sute de cai putere, în timp ce o turbină cu abur într-o instalație de energie electrică poate produce mai mult de 1,5 milioane de cai putere.
Åži în acest articol am străbătut urmele istoriei ajungând până în prezent, unde un deziderat frecvent este să fii posesorul unei limuzine cu mulți cai putere.

                                                                          de Bogdana Mariana
                                                   (http://www.eblogauto.ro/termeni-auto-ep-2-limuzina/)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?