Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Scrob românesc și Mămăliguță pripită


În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ”Scrob românesc” și ”Mămăliguță pripită”. Rețetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Scrob românesc

Bate bine opt ouă cu o jumătate de lingură de făină, sare, piper, puțin pătrunjel tăiat mărunt și 180 grame de cașcaval ras. Când vrei să pregătești scrobul, topește într’o tigae 450 grame de unt, taie felioare subțiri de pastramă, limbă afumată nefeartă sau bucăți de cârnăței afumați, și când începe untul să sfârâie, toarnă compoziția de sus peste el, las-o să se rumenească și răstoarn-o îndată într ‘o farfurie; toarnă apoi unt proaspăt deasupra și dă-l cald la masă.

Mămăliguță pripită
Pune pe foc o tingire cu apă pe jumătate și cu sarea necesară; când începe să fearbă, pune cu o mână mălaiu cernut (făină de porumb) și cu cealaltă mână amestecă cu un făcăleț făcut anume pentru aceasta, până ce va ferbe făina și mămăliguța va deveni cât vrei să fie de vârtoasă. Tipărește-o până ce se va coace puțin, răstoarn-o apoi pe o farfurie, pune-i deasupra o lingură de unt proaspăt și dă-o la masă cu ochiuri, scrob sau alte mâncări unsuroase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?