Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

GALERIE FOTO: Proiect european pentru promovarea produselor locale, implementat de două GAL-uri din Vrancea şi unul din Vaslui


Produsele locale din Vrancea și Vaslui vor fi promovate în cadrul unui proiect de cooperare realizat cu fonduri europene. Proiectul este implementat de Grupurile de Acțiune Locală „Moldo – Prut” din Vaslui în parteneriat cu GAL-urile „Vrancea Sud – Est” și „Pădurile Dacice” din Vrancea. Proiectul „Promovarea produselor locale – calea spre o dezvoltare rurală durabilă” este finanțat prin PNDR 2007 – 2013 din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și  Bugetul Național prin măsura 421 – Implementarea proiectelor de cooperare.
    Prezentarea proiectului a avut loc, ieri, la Căminul Cultural din Răstoaca, unde au fost prezenți reprezentanți ai celor trei GAL-uri. În prima etapă a proiectului au fost definitivate echipele care se vor ocupa efectiv de acest proiect. Echipele de implementare de la GAL Vrancea Sud – Est și de la GAL Pădurile Dacice au fost prezentate de Cătălin Răducanu iar cea a GAL-ului „Moldo – Prut” de Elena Oprișanu. A urmat o prezentare a celor trei teritorii ale GAL-urilor, a grupului țintă, a ideilor care au determinat elaborarea proiectului. „Ne adresăm tuturor fermierilor din cele trei teritorii pentru că avem în intenție promovarea acestora și a produselor lor prin transformarea unor produse locale în produse tradiționale. Schimbul de experiență între fermieri din cele trei teritorii prin prezența acestora la târgurile organizate prin proiect de cele trei GAL-uri poate fi una benefică și stimulatoare”, au arătat reprezentanții GAL-ului Vrancea Sud – Est.
    Aceștia au arătat că proiectul își propune îmbunătățirea accesului pe piață a produselor locale, susținerea fermelor de semi-subzistență în promovarea produselor proprii, diversificarea producției pentru lărgirea filierelor de produse mai puțin dezvoltate, încurajarea fenomenului de asociere, dezvoltarea la nivel local și teritorial a unor exemple de bună practică de dezvoltare durabilă dar și promovarea adecvată a produselor tradiționale locale. Reprezentanții GAL-ului Vrancea Sud – Est au precizat că intenționează „redactarea la final a unei publicații comune și, pe lângă participarea la cele trei târguri și comercializarea și promovarea produselor proprii în celelalte teritorii, avem intenția de a convinge și ulterior ajuta acești fermieri să-și înregistreze produsele ca produse tradiționale precum și promovarea acestora ulterior”.

   Seminarii de instruire a fermierilor și târguri de produse tradiționale

    În cadrul proiectului vor fi derulate seminarii de pregătire a fermierilor iar la final vor fi organizate trei târguri pentru promovarea produselor locale, câte unul în fiecare GAL. Cele trei GAL-uri vor organiza seminarii cu temele „Metode de înregistrare a produselor locale în produse tradiționale”, „Promovarea adecvată a produselor locale în scopul îmbunătățirii accesului pe piață”, „Dezvoltarea durabilă a activităților economice prin încurajarea fenomenului de asociere”. Conform proiectului, la fiecare din cele trei târguri organizate vor participa peste 45 de fermieri din cele trei GAL-uri. Prin organizarea acestor târguri se dorește atât dinamizarea comercializării produselor agricole și silvice, dar și punerea în valoare a patrimoniului cultural al zonelor, promovarea comunităților partenere din GAL-uri.
    Vor beneficia de acest proiect atât producători agricoli, societăți de profil, membri ai unor forme asociative dar și reprezentanți ai autorităților locale din teritoriul GAL-urilor. „Valoarea adăugată a proiectului va consta în creșterea gradului de instruire în domeniul promovării și comercializării produselor locale cu rezultate asupra creșterii numărului de produse locale din teritoriile noastre ce corespund standardelor de calitate, valorificarea superioară a potențialului natural în scopul producerii de produse locale sănătoase și păstrarea tradițiilor locale prin înregistrarea produselor locale ca produse tradiționale”, se arată în proiectul derulat de cele trei GAL-uri.

   Cine poate participa la proiect

    Lista comunelor partenere la GAL-ul „Vrancea Sud – Est” cuprinde localitățile Milcovul, Răstoaca, Gologanu, Sihlea, Slobozia Ciorăști, Măicănești, Ciorăști, Nănești, Gugești, Tătăranu, Bălești, dar și comuna Nămoloasa, din Galați. Pe lista partenerilor din cadrul GAL-ului se mai află 28 societăți comerciale, întreprinderi individuale, cabinete medicale individuale, cooperative agricole. Din Grupul de Acțiune Locală „Pădurile Dacice” fac parte parteneri publici și privați din localitățile Corbița, Boghești, Homocea, Ploscuțeni, Tănăsoaia, din județul Vrancea, și Brăhășești, din județul Galați.
    Prin aceste GAL-uri pot fi accesate fondurile europene nerambursabile acordate pentru dezvoltarea mediului rural. Avantajul este oferit de simplificarea procedurilor și a duratei de evaluare, respectiv aprobarea proiectelor depuse de fermieri. De exemplu, prin aceste GAL-uri pot fi accesate sume importante de către primăriile localităților pentru investiții în dezvoltarea comunităților locale. Grupurile de Acțiune Locală sunt entități constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat, desemnați dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe privind componența, teritoriul acoperit și care vor putea implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?