Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

VIDEO şi GALERIE FOTO: Primăria Focşani, APĂRATĂ de mascaţi! Chiriaşii de la G2 au venit cu copiii, nemulţumiţi că a început EVACUAREA datornicilor


Un executor judecătoresc, însoțit de jandarmi și angajați ai Primăriei Focșani, au mers ieri, la blocul G2 din cartierul Bahne, pentru a pune în executare o hotărâre judecătorească de evacuare a persoanelor care au datorii foarte mari la primărie și utilități. Imediat ce au văzut duba jandarmilor, locatarii au ieșit din case cu mic cu mare pentru a afla ce se întâmplă. Când au aflat motivul vizitei, aceștia s-au revoltat spunând că nu au fost și ei informați. Apoi, au mers cu toții în fața Primăriei municipiului Focșani, pentru a discuta cu reprezentanții municipalității. S-au plâns că nu au locuri de muncă pentru că nu-i angajează nimeni, că au mulți copiii de crescut, dar și că le vin facturi imense la utilități, cum ar fi de exemplu apa, deși ei nu au apă. La primărie au discutat cu viceprimarul Marius Iorga, care le-a explicat că datoriile acumulate de ei sunt foarte mari, nemaifiind plătită chiria în unele cazuri și utilitățile de ani de zile, dar și că trebuie să înțeleagă că au și obligații nu doar drepturi. Răspunsul viceprimarului nu i-a mulțumit deloc pe cetățenii romi, care nu au ezitat să țipe cât i-a ținut gura, dar și să-și „trântească” cu fundul de pământ copiii, cu promisiunea că-i vor lăsa să doarmă acolo. În cele din urmă, cetățenii au plecat către case.

    Locatarilor din blocul G2, care beneficiază de locuințele sociale ale municipalității, li s-a înfundat. Cu chiria neplătită de ani de zile, în cazul unora dintre ei, dar și cu facturi imense neachitate la utilități, aceștia s-au trezit ieri, cu executorul judecătoresc la ușă, care nu a venit singur, ci însoțit de jandarmi, pentru a-i evacua, totul în baza unei hotărâri judecătorești. Imediat ce au văzut „mascații” (jandarmii-n.r), oamenii au ieșit din case cu mic cu mare, pentru a afla care este motivul vizitei. Imediat ce au aflat că vor fi executați silit, au început să se văicărească spunând că pe ei nimeni nu-i ajută, au mulți copii de crescut, unii dintre ei bolnavi, și nu au locuri de muncă. Unii dintre ei chiar și-au ridicat tricourile, pentru a impresiona cu multele operații pe care le au, motivând astfel că nu mai sunt buni de muncă. Nu neagă că au datorii, dar au o explicație. Nu au din ce plăti, iar facturile le-au fost „umflate”, zic ei, asta în condițiile în care nu au utilitățile pentru care sunt puși să plătească, cum ar fi apa de exemplu. „Am fost angajată a Primăriei. Mi se opreau 100 lei pe statul de plată, dar când am întrebat nu era nimic achitat, erau datorii. Apoi am fost dată în șomaj. Am făcut nenumărate cereri de angajare la primărie. Așa s-a strâns chiria mea, dacă eu am 50 de lei și 6 copii unde să împart banii. Să iau mâncare la copii sau să dau chiria? O să mergem în fața primărie și o să stăm acolo cu tot cu copii. Să ne dea loc de muncă. Vom sta pe ciment la primărie. Eu stau aici de 15 ani și am datorii la chirie de 3.000 de lei. Eu vreau să muncesc”, a spus una dintre locatare.

   „Pe noi nu ne-a anunțat nimeni”

    Oamenii s-au plâns că ei nu au fost anunțați cu privire la această evacuare, lucru care, spun ei, nu este normal. Mai mult, au adăugat că pot fi și civilizați, în ciuda lucrurilor care se spun despre ei și a faptului că sunt considerați toți la fel.„Noi ne-am gospodărit aici. Am văruit, am făcut curat. Suntem și noi oameni, iar despre evacuările astea noi nu am știut nimic. Nu ne-a anunțat nimeni. La noi nu intră poștașul. Eu am facturi plătite și n-am fost la domnul primar o dată să-l deranjez cu ceva. Nu suntem dezorganizați așa cum se spune și nu suntem toți la fel. Suntem oameni în România asta, în Uniunea Europeană. Eu stau la etajul 3 și apa nu ajunge. Fata mea stă la 4 și de 20 de ani nu are apă”, a spus revoltată o altă locatară.

   Cu mic cu mare, locatarii s-au dus la primărie

    Pașnici la început, locatarilor li s-a pus pata pe reprezentanții municipalității și au pus-o repede de-o adunare în fața Primăriei municipiului Focșani pentru a cere explicații. Ajunși aici, oamenii, care au venit cu tot cu copii, cărucioare, biberoane….au fost și mai vocali decât în fața blocului în care locuiesc. Nu au ezitat să le dea replici forțelor de ordine, jandarmi și poliție, să le spună că sunt pe spațiul public și merg pe unde vor, dar nici să-și „trântească” cu fundul de pământ copiii, pe motiv că nu au unde să-i mai culce și-i lasă să doarmă în fața primăriei. Atât la blocul G2 cât și la primărie a ajuns și președintele Partidei Romilor Pro-Europa din Focșani, Valerică Ciubotaru, care a încercat să discute cu reprezentanții primăriei și să găsească o soluție.
    În urmă cu ceva timp, Valerică Ciubotaru afirma că are o listă cu peste 40 de persoane care declară pe propria răspundere că de mai bine de 15 ani de când s-au mutat în aceste locuințe, „cetățenii pur și simplu nu au fost lăsați să-și achite datoriile către primărie primind răspunsuri evazive sau pur și simplu chiar din biroul fondului locativ li s-a spus de nenumărate ori: stați liniștiți că nu vă dă nimeni afară”. Așa că din 2006-2007, chiriașii s-au trezit că trebuie să plătească sume uriașe, cu tot cu penalități, pentru perioada locuită cu 7-8 ani înainte. „În acest caz considerăm că și primăria are o parte de vină că nu au găsit un cadru legal să le poata încasa banii, an de an datoriile s-au acumulat și în acest moment s-a ajuns la inimaginabila situație ca un chiriaș să aibă de plătit penalizări mai mari decât datoria în sine (acte doveditoare). Dorim ca pe această cale să ne facem auziți și să se încerce la nivel de administrație locală o soluționare a acestor datorii, chiriașii fiind dispuși să plătească cu condiția să se facă și puțină dreptate prin anularea penalităților aferente”, se arată într-un comunicat al Partidei Romilor.

   Viceprimarul Iorga a discutat cu oamenii

    Viceprimarul Marius Iorga a fost cel care a discutat ieri cu oamenii și le-a explicat acestora că au și obligații. Unele dintre acestea ar fi achitarea chiriei și a utilităților așa cum procedează toată lumea. Mai mult, viceprimarul a spus că datoriile sunt de ordinul sutelor de mii de lei, dar și că oamenii au făcut promisiuni și nu s-au ținut de ele. Acesta a adăugat că dacă nu-și vor achita datoriile, atunci sumele vor trebui să fie acoperite de el și de angajații primăriei pentru că va veni Curtea de Conturi și va constata că lipsesc sumele. „Începând de astăzi (ieri-n.r) au intrat în execuție ordinele judecătorești de evacuare la blocul G. Acum a fost evacuată o singură familie, iar oamenii s-au speriat pentru că au datorii cu toții. Sunt 20-30 de persoane, care au venit la primărie. Eu sunt foarte liniștit și nu voi ceda presiunilor de afară pentru că este o situație care mocnește de cel puțin 10 ani. Sunt datorii imense la Primăria municipiului Focșani și dacă nu vor fi achitate de ei, va trebui să le achit eu și angajații primăriei pentru că va veni Curtea de Conturi și va constata că banii nu sunt la trezoreria statului. Astfel va trebui să plătim  noi pentru că nu am luat măsurile necesare pentru a recupera aceste debite. Nu știu ce sumă este exact la G2, dar per total sunt câteva sute de mii de lei la fondul locativ. Am chemat reprezentanții la discuții. Mie îmi pare rău, dar m-am întâlnit cu ei, i-am rugat să achite, au făcut promisiuni și au trecut 7 luni, iar situația este aceeași. Situația se repetă. Vor condiții. Acum 10 ani blocul a fost renovat, iar acum nu mai au geamuri, iar unii au scos și parchetul și l-au vândut. Sunt familii care trăiesc în curățenie exemplară, armonie și i-am felicitat pentru asta”, a spus viceprimarul Iorga.
    După aproape o oră de stat în fața primăriei, oamenii au plecat către casele lor, dar nu este exclus ca tensiunile să revină, mai ales că executările vor continua.
   

23 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?