Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Sumele alocate de CAS medicilor stomatologi, insuficiente


În primele luni ale anului 2015, banii decontați de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea medicilor stomatologi din județ, cu care se află în relație contractuală, au fost mai puțini față de cei decontați anul trecut. Pentru că numărul de medici stomatologi care sunt în relații contractuale cu CAS Vrancea s-a dublat, iar bugetul a rămas același, medicii stomatologi se plâng că banii sunt insuficienți. De exemplu, un medic stomatolog din Focșani, aflat în relație contractuală cu CAS, primește 1.100 lei, sumă din care poate realiza doar câteva intervenții stomatologice. „În fiecare lună primesc 1.100 lei, iar pentru decembrie am alocați 240 lei. Din suma asta pot face următoarele proceduri: 11 plombe sau nouă dinți metalo-acrilici. Dacă e nevoie de plombe, se pot face câte o plombă pentru maxim 10 pacienți. Pacienții trebuie programați din cauza lipsei de fonduri. De exemplu, într-o lună pot face jumătate de pacient, adică să îi montez o proteză cu patru dinți și doi pivoți. Banii sunt prea puțini”, ne-a spus un medic stomatolog din Focșani.
Un altul este revoltat de faptul că, deși potrivit noului Contract Cadru pacienții ar trebui să beneficieze de mai multe servicii medicale gratuite sau decontate parțial, lipsa de fonduri nu îi permite să facă acest lucru. „Tratez din banii de la CAS după regula «primul venit, primul servit». Pacienții care au nevoie de un tratament stomatologic la început de lună, atunci când se fac alocările de fonduri, au șanse mai mari să nu-mi plătească serviciul medical, însă cei care se adresează cabinetului stomatologic spre sfârșitul de lună, atunci când fondurile sunt terminate, se pot înscrie pe o listă de așteptare și pot reveni luna următoare, sau, dacă nu pot aștepta până atunci, pot beneficia de servicii contracost. Ceea ce nu înțeleg pacienții e că de gratuitate beneficiază copiii sub 18 ani, beneficiarii legilor speciale, veteranii și revoluționarii. Nu toți pacienții, pentru ei serviciile fiind subvenționate parțial de Casă”, a spus acesta.

   Teoretic, mai multe servicii stomatologice decontate
 

De la 1 mai s-au făcut modificări în ceea ce privește acordarea serviciilor stomatologice. Au fost extinse tuturor asiguraților, indiferent de vârstă, mai multe servicii, care până acum se acordau doar copiilor cu vârsta de până la 18 ani, respectiv: element acrilic, element metalo-acrilic și reconstituire coroană radiculară. Astfel, proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă se acordă o dată la cinci ani.
În relație contractuală cu CAS Vrancea sunt 43 de medici stomatologi, bugetul alocat pentru aceștia până la sfârșitul anului fiind  de 478 mii de lei. Mihai Copaci, președintele CAS Vrancea, recunoaște că banii alocați pentru medicii stomatologi sunt insuficienți, dar dă asigurări că în luna iulie va fi făcută o rectificare bugetară, iar sumele vor fi suplimentate. „Bugetul pentru asistența medicală stomatologică a fost alocat în funcție de numărul de medici aflați în contract anul trecut, iar anul acesta numărul aproape că s-a dublat, iar la această dată considerăm că bugetul este insuficient. Însă, în luna iulie va exista o rectificare bugetară, iar sumele vor fi suplimentate”, ne-a declarat Copaci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?