Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Proiecte de 2,1 milioane euro pentru localităţile din GAL „Ţinutul Viei și Vinului Vrancea“


Locuitorii din 14 comune din Vrancea și Buzău sunt beneficiarii proiectelor cu fonduri europene derulate prin Grupul de Acțiune Locală „Å¢inutul Viei și Vinului Vrancea”. În ultimul an au fost modernizați 11 kilometri de drumuri din 13 localități vrâncene și una din Buzău. La acestea se adaugă achiziționarea a 14 utilaje de tip tractor, buldoexcavator și multifuncționale care vor fi folosite de administrațiile locale pentru intervenții în situații de urgență, la deszăpeziri. Valoarea celor 21 de proiecte implementate prin GAL „Å¢inutul Viei și Vinului Vrancea” depășește 2,1 milioane euro.

    GAL-ul „Å¢inutul Viei și Vinului Vrancea” și-a îndeplinit obiectivele asumate iar proiectele implementate de autoritățile locale au îmbunătățit condițiile de viață ale locuitorilor din 14 comune din Vrancea și Buzău. Cele mai mari sume au fost alocate pentru investițiile în reabilitarea și asfaltarea de drumuri comunale, în funcție de prioritățile stabilite de administrațiile locale. În total, au fost modernizați 11 kilometri de drumuri comunale și străzi în 13 localități din Vrancea și o localitate din Buzău. Localitățile care au beneficiat de proiectele derulate prin GAL Tinutul Viei și Vinului Vrancea sunt Bordești, Câmpineanca, Cârligele, Cotești, Dumbrăveni, Golești, Jariștea, Obrejița, Popești, Slobozia Bradului, Tâmboiești, Urechești, Vârteșcoiu și Podgoria (județul Buzău).
    Au fost realizate investiții pe drumul comunal DC 174 din comuna Tâmboiești, Strada Crinului din comuna Urechești, strada Mihai Eminescu și strada Matului din comuna Vârteșcoiu, strada Liliacului din comuna Cotești, strada Nucului și strada Aleea Åžcolii din comuna Câmpineanca, strada Matei Basarab din comuna Golești, strada Banu din comuna Dumbrăveni, tronson drum comunal DC 184 din comuna Bordești, strada Primăverii, strada Viticultorului, strada Bisericii și strada Gâgului din comuna Cîrligele, strada Petre Mironescu și strada Schitu Buluc din comuna Jariștea, strada Åžcolii din comuna Obrejița, strada Narciselor din comuna Popești, drumul comunal DC 184 din comuna Slobozia Bradului, 3 drumuri sătești din comuna Podgoria, județul Buzău.
    La Golești, modernizarea străzii Matei Basarab prin intermediul GAL-ului Å¢inutul Viei și Vinului Vrancea a costat o sută de mii de euro. „Am modernizat și asfaltat strada Matei Basarab, pe o lungime de aproximativ un kilometru. Lucrările au constat în balastare, turnare a două straturi de asfalt, realizarea de șanțuri, construcția unor podețe și a fost finanțată prin intermediul GAL-ului Å¢inutul Viei și Vinului Vrancea”, a afirmat primarul comunei Golești, Alexandru Zar.

   Exemple de drumuri modernizate prin GAL-ul Å¢inutul Viei și Vinului

    O investiție similară a fost derulată la Obrejița între Drumul Județean 202 E și Drumul Comunal 159. Valoarea investiției este de 100 de mii de euro + TVA și este suportată în proporție de 100% din fonduri europene. Proiectul prevede și aproximativ 260 de metri de șanțuri dalate, începând de la Åžcoala Obrejița până în punctul Cristinel Munteanu. De asemenea, tot pe acest sector de drum a fost montat și un tub de capacitate mai mare pentru preluarea apelor provenite de la ploi, iar fiecare uliță secundară ce pleacă din acest drum este asfaltată pe o lungime de 15 metri. „Prin asfaltarea acestui drum aducem un plus de civilizație și confort pentru locuitorii comunei noastre. Mulțumesc conducerii «Gal Å¢inutul Viei și Vinului» care m-a sprijinit în realizarea acestei investiții. Suntem la intrare în județul Vrancea și trebuie să aducem un suflu nou în ceea ce privește infrastructura rutieră, dar și celelalte condiții normale de viață. Mulțumesc Consiliului Local care a înțeles importanța acestui obiectiv și trebuie să înțeleagă că tot ceea ce facem la nivel de comună, o facem pentru locuitori și nu pentru noi personal”, a spus Nicu Pardos, primarul localității.
    Proiectele finanțate din fonduri europene asigură condiții mai bune de viață și pentru vrâncenii din comuna Vîrteșcoiu. Din fonduri europene și de la bugetul de stat, primăria Vîrteșcoiu are în derulare proiecte de refacere și modernizare a infrastructurii stradale în valoare de zeci de miliarde de lei vechi. Aceste proiecte vizează toate satele localității. „După ce am reușit să rezolvăm problema aducțiunii și distribuției apei potabile pentru toată comuna, avem în derulare două proiecte de modernizare a infrastructurii stradale: unul finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală și celălalt prin GAL Å¢inutul Viei și Vinului, Măsura 322. Proiectele prevăd atât asfaltarea, cât și modernizarea rețelelor de colectare apă pluvială. În total, vor fi asfaltați 3 kilometri de străzi locale”, ne-a spus primarul comunei Vîrteșcoiu, Viorel Mârza. Acesta a arătat că unele străzi sunt pentru prima dată asfaltate, iar „prin aceste proiecte satele comunei Vârteșcoiu intră în secolul XXI”.

   Utilaje multifuncționale pentru situații de urgență, deszăpeziri

    Autoritățile locale care sunt partenere în GAL-ul Å¢inutul Viei și Vinului Vrancea au înființat șapte Asociații de Dezvoltare Intercomunitară pentru atragerea de fonduri europene. Aceste asociații au depus proiecte și acum se află în procedura de achiziție a 14 utilaje de tip tractor, buldoexcavator și multifuncționale. Sunt utilaje care vor servi în caz de calamități, deszăpezire, situații de urgență, și care vor îmbunătăți calitatea vieții vrâncenilor din comunele partenere în GAL. „Prioritațile stabilite au fost determinate de nevoia de creștere a calității vieții locuitorilor și sporirea atractivității teritoriului, creșterea competitivității sectorului agro-alimentar și a industriei procesatoare aferente și dezvoltarea și diversificarea economiei rurale non-agricole”, arată reprezentanții GAL-ului Å¢inutul Viei și Vinului Vrancea. Aceștia precizează că vrâncenii din localitățile aflate pe teritoriul GAL Å¢inutul Viei și Vinului Vrancea reprezintă 17,97 % din totalul locuitorilor județului.

   Se pregătește Strategia de Dezvoltare Locală pentru 2014-2020

    Conducerea GAL-ului Å¢inutul Viei și Vinului Vrancea pregătește în această perioadă documentația pentru derularea proiectelor europene în perioada de finanțare 2014-2020. Este vorba despre elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală a teritoriului GAL Å¢inutul Viei și Vinului Vrancea. Administrațiile locale au elaborat deja Hotărârile de Consiliu Local pentru aderarea la teritoriul Leader astfel încât să fie rezolvate în comun „probleme și nevoi identificate în cadrul teritoriului GAL”. „În această săptămână se va depune documentația necesară obținerii sprijinului pregătitor, în vederea elaborării Strategiei de Dezvoltare Locală a teritoriului GAL Å¢inutul Viei și Vinului Vrancea, pentru următoarea perioadă de finanțare 2014 -2020. În acest sens, toate UAT-urile aflate pe teritoriul GAL Å¢inutul Viei și Vinului Vrancea au elaborat și aprobat prin consiliile locale, Hotărâri în vederea asocierii și aderării la teritoriul Leader, reprezentat de Asociația Grupul de Acțiune Locală Å¢inutul Viei și Vinului Vrancea, în vederea rezolvării în comun a unor probleme și nevoi identificate în cadrul teritoriului GAL. Mulțumim președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan pentru sprijinul acordat,  precum și directorilor de instituții deconcentrate din județul Vrancea, care au răspuns prompt solicitărilor înaintate și împreună cu care se vor inaugura toate aceste obiective de investiții”, au afirmat reprezentanții GAL Å¢inutul Viei și Vinului.

   31 de parteneri în GAL Å¢inutul Viei și Vinului

    GAL Å¢inutul Viei și Vinului Vrancea este un parteneriat public privat constituit conform Programului Leader, Axa 4, PNDR. GAL Å¢inutul Viei și Vinului Vrancea este persoana juridică de drept privat, fără scop patrimonial, independentă, neguvernamentală și apolitică, organizată conform Ordonanței Guvernului 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociații și fundații.
    GAL-ul Å¢inutul Viei și Vinului Vrancea reunește 31 de parteneri, dintre care opt sunt reprezentanți ai administrației publice locale: comuna Podgoria din județul Buzău, comuna Slobozia Bradului, comuna Dumbrăveni, comuna Bordești, comuna Câmpineanca, comuna Jariștea, orașul Odobești dar și Direcția Silvică Vrancea. În acest GAL au mai fost cuprinse cinci asociații și organizații neguvernamentale, treisprezece reprezentanți ai sectorului economic și cinci reprezentanți ai societății civile. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?