Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Atenție! AMENZI DE PÂNĂ LA 5 MII DE LEI pentru părinții care nu anunță serviciul social despre activitățile artistice remunerate desfășurate de copiii lor!


Părinții ai căror copii prestează diferite activități artistice, pentru care primesc bani, sunt obligați să anunțe acest lucru Serviciilor Publice Locale de Asistență Socială (SPLAS) din cadrul primăriilor de domiciliu. În caz contrar, aceștia se pot alege cu amenzi drastice, al căror cuantum poate ajunge până la 5000 de lei! Acest lucru vine ca urmare a intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 75/2015, ale cărei prevederi se referă la prestarea de către copii a activităților remunerate, și care, ATENÈšIE!, au intrat în vigoare pe 14 mai! Așadar, în situația în care aveți un copil talentat, care cântă, apare în reclame, joacă în piese de teatru, este un bun instrumentist, sportiv de performanță etc. și apariția lui în spectacole sau la competiții este plătită, sunteți OBLIGAÈšI să anunțați Serviciul Social! 

    HG nr. 75/ 2015 stabilește condițiile necesare prestării de către copii a activităților remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar și de modeling și procedura de informare prealabilă a serviciului public de asistență socială. Potrivit actului normativ, „copilul poate presta activități remunerate (…) în baza contractelor încheiate între organizator și părinți/reprezentantul legal al copilului ori, după caz, direct cu acesta, în cazul copilului care a împlinit 14 ani, cu încuviințarea prealabilă a părinților/reprezentantului legal. Contractul se încheie cu respectarea prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare”. Iată și activitățile remunerate ce pot fi prestate de copil, și la care face referire hotărârea: actor, figurant, cântăreț, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu caracter cultural, educativ sau artistic, cum ar fi: teatru, operă, balet, circ, concursuri de dans, de muzică sau interpretare, precum și orice alte concursuri sau activități de scenă; actor, figurant, cântăreț, muzician, dansator, acrobat sau model la filmări pentru filme artistice, filmări, înregistrări sau emisiuni în direct pentru radio și televiziune, cu sau fără scopuri publicitare; figurant sau model la ședințe foto, cu sau fără scopuri publicitare; figurant sau model la prezentări de modă; sportiv profesionist în sportul de performanță.
    Nu doar activitatea în sine prestată pe scenă este luată în calcul de lege, ci și repetițiile de orice fel și orice altă etapă menită să asigure succesul final. 
Potrivit noilor dispozitii, părinții sunt obligați să informeze SPLAS-ul de la primăria de domiciliu cu privire la ce vor face copiii lor, și anume că vor câștiga bani din reclame, filme, piese de teatru etc., înainte ca aceștia să-și înceapă activitatea, în caz contrar fiind amendați. Mai exact, părinții trebuie să meargă la SPLAS și să depună o notă informativă, la care să atașeze următoarele documente: copia certificatului de naștere/actului de identitate al copilului (după caz); copii ale actelor de identitate ale părinților; copia actului de identitate al însoțitorului (dacă este cazul); certificatul medical (eliberat de un medic pediatru) prin care să se ateste dacă minorul este apt pentru a desfășura activitatea în cauză; avizul psihologic prin care să se precizeze dacă particularitățile psihice ale copilului îl recomandă pentru activitatea în cauză, dacă acesta a fost informat, în funcție de vârstă și gradul de înțelegere, și este de acord cu participarea la activitate, precum și recomandări speciale privind durata activității și activitatea continuă; avizul medicului sportiv (pentru copiii care participă la activități sportive de performanță), plus recomandări speciale privind durata activității și activitatea continuă; adeverință din partea unității de învățământ la care este înscris copilul (dacă activitatea este prestată în perioada programului școlar).
Obligațiile părintelui nu se opresc aici. În termen de zece zile lucrătoare de la începerea efectivă a activității, ei au obligația de a transmite către SPLAS-ul de la domiciliul copilului și o copie certificată „conform cu originalul” a contractului încheiat cu organizatorul activităților artistice sau sportive. SPLS-ul centralizează trimestrial situația copiilor care prestează activități la care face referire hotărârea și trimite centralizatorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului în primele 15 zile ale trimestrului pentru trimestrul anterior.

   Durata activităților și pauzele obligatorii

    Organizatorul la care face referire actul normativ recent intrat în vigoare este persoana fizică sau juridică, care are prevăzute în statut, ca obiect de activitate, organizarea și desfășurarea de activități cu caracter profesional în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar și de modeling sau care organizează evenimente în aceste domenii, cu caracter ocazional. Activitățile prestate de copil în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar și de modeling trebuie să se desfășoară cu respectarea următoarelor condiții: să nu se constituie în munci periculoase pentru copii, în conformitate cu legislația în vigoare; să se desfășoare, în funcție de vârsta copilului, în următorul interval orar: 9.00-17.00 pentru copiii cu vârsta sub 5 ani, 8.00-20.00 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani, 7.00-22.00 pentru copiii cu vârsta peste 12 ani; durata activității să nu depășească o oră pe săptămână, de preferință repartizată în zile diferite, în cazul copiilor cu vârsta sub un an, 2 ore pe zi în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani, 4 ore pe zi în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani și 6 ore pe zi în cazul copiilor cu vârsta peste 12 ani, fără a se lua în calcul pauzele scurte după fiecare activitate continuă în parte, dar nu mai mult de 12 ore pe săptămână pentru muncile efectuate pe durata anului școlar, cu condiția efectuării acestora, cu precădere, în afara orelor de curs.
    O altă condiție o reprezintă și aceea ca activitatea continuă să fie prestată maximum 15 minute de către copiii cu vârsta sub 1 an, maximum 30 minute de către copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani și maximum 45 minute de către copiii cu vârsta peste 5 ani. Totodată, numărul de repetiții de orice fel, precum și orice etapă menită să asigure buna desfășurare a activităților, indiferent de natura acestora (spectacol, repetiție, antrenament, ședință foto, filmare și altele asemenea) să nu depășească una pe zi în cazul copiilor cu vârsta sub 1 an și două pe zi în cazul copiilor cu vârsta de peste 1 an.
    Între cele două acțiuni, care au loc în aceeași zi, se acordă o pauză de cel puțin o oră și jumătate. Pauzele scurte au durata între 10 și 15 minute după fiecare activitate continuă. Pauza mare are o durată de minimum o jumătate de oră și se acordă după fiecare oră de activitate pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani, la fiecare 2 ore pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani și la fiecare 3 ore pentru copiii cu vârsta peste 12 ani. Numărul maxim de zile pe săptămână în care copiii pot presta activități este de 4 zile consecutive, urmate de minimum 48 de ore pauză, iar activitățile care se organizează pe timpul vacanțelor școlare nu trebuie să afecteze respectarea dreptului copilului la timp de odihnă și timp liber.
    În cazul activităților care se desfășoară pe o perioadă mai mare de 2 luni se va acorda copilului o pauză de 14 zile, după primele 60 de zile de activitate.

   Cine poate fi însoțitorul copilului

    Conform noilor reglementări, pe durata prestării activităților reglementate de prezenta hotărâre copilul este însoțit de un adult. Însoțitorul poate fi: unul dintre părinți/reprezentantul legal al copilului; o persoană desemnată de părinți/reprezentantul legal al copilului, față de care copilul a dezvoltat o relație de atașament; o persoană desemnată de organizator și agreată de comun acord cu părinții/reprezentantul legal al acestuia, precum și cu copilul în funcție de vârsta și gradul de maturitate al acestuia.
    Dacă, pe durata prestării activităților, copilul sau grupul de copii nu poate fi însoțit de părinte/reprezentantul legal sau o persoană desemnată de acesta, organizatorul este obligat să asigure însoțitor. Numărul maxim de copii pe care îl poate supraveghea un însoțitor este de 10. Însoțitorul desemnat de organizator trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: are domiciliul sau reședința în România, situație confirmată prin actul de identitate; a împlinit vârsta de 18 ani și are capacitate deplină de exercițiu, situație confirmată prin actul de identitate; a absolvit minimum liceul, situație confirmată prin actele de studii; are o stare de sănătate bună, confirmată de medicul de familie prin certificat medical; prezintă garanții morale, situație confirmată prin cazier judiciar; are experiență cu privire la supravegherea și îngrijirea copiilor, situație confirmată prin curriculum vitae și recomandări din partea organizatorilor;
    Nu poate fi însoțitor persoana care se află în una din următoarele situații: a suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă; este decăzută din drepturile părintești prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau i-au fost interzise drepturile părintești ca pedeapsă complementară; este dependentă de alcool, droguri sau alte substanțe psihotrope; are istoric de abuz asupra copilului sau orice altă formă de violență exercitată asupra copilului, precum și istoric de încălcare a drepturilor copilului înregistrat la direcția generală de asistență socială și protecția copilului.

   Banii copilului sunt administrați de părinți

    Banii câștigați de copil trebuie să fie administrați de părinți, în conformitate cu prevederile Codului civil. „Dacă există suspiciuni cu privire la utilizarea de către părinți/reprezentanții legali a sumelor obținute de copil în alt scop decât cel al interesului superior al acestuia, reprezentanții DGASPC solicită părinților sau, după caz, reprezentantului legal al copilului să prezinte un raport cu privire la modul în care au administrat veniturile copilului obținute din activitățile prestate”, prevede HG nr. 75/ 2005. 
În cazul în care părinții refuză să prezinte raportul sau nu pot să justifice cum au cheltuit banii câștigati de copil, DGASPC poate să sesizeze instanța de tutelă.

   Atribuțiile DGASPC

    Conform Hotărârii Executivului, DGASPC-ul de la domiciliul copilului are următoarele atribuții: monitorizează activitățile remunerate prestate de copii în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar și de modeling, organizate și desfășurate în raza sa de competență teritorială; constată contravențiile și aplică sancțiunile; comunică semestrial Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție date și informații referitoare la copiii care prestează activități în condițiile prezentei hotărâri și la sancțiunile aplicate. Amenzile sunt cuprinse între 1000 și 5000 lei, dar anumite abateri sunt sancționate chiar și cu sume de până la  8000 de lei! „Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către persoanele împuternicite de directorul DGASPC unde are loc activitatea în cauză. Sumele astfel încasate se constituie venit la bugetul județului unde are loc activitatea. Sancțiunea este dată prin dispoziția directorului DGASPC. Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii ori comunicării procesului-verbal jumătate din minimul amenzii prevăzut de Hotărâre”, prevede HG. nr. 75/ 2015.
    Întregul conținut al acestui act normativ prin care Statul vrea să protejeze copiii împotriva exploatării lor prin muncă, poate fi consultat accesând link-ul:
http://lege5.ro/Gratuit/gu2tsojwgy/hotararea-nr-75-2015-privind-reglementarea-prestarii-de-catre-copii-de-activitati-remunerate-in-domeniile-cultural-artistic-sportiv-publicitar-si-de-modeling

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?