Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

CANNES 2015. Cină inspirată din filmografia fraților Coen, pregătită în secret


Bucătarul șef cinefil al restaurantului deținător a două stele ‘La Palme d’or’ din Cannes pregătește în secret o cină inspirată din filmografia fraților Coen, membri în juriul de anul acesta, care o vor degusta alături de ceilalți colegi ai lor, în ajunul deschiderii celebrului Festival internațional de film, relatează AFP. „Nebun după cinematografie și artă, Christian Sinicropi — bucătar șef al restaurantului din cadrul hotelului „Martinez” de pe Croazetă — așteaptă cu nerăbdare această mare provocare gastronomică: să etaleze marți seară pe platouri „spiritul” fraților Coen. El a devenit un fan al fraților Coen după ce a vizionat filmul lor exploziv ‘No Country for old men’ și ‘Inside Llewyn Davis’ (marele premiu al juriului în 2013), povestea chitaristului folk din anii 1961 din New York.
    Steven Spielberg, regizorul fetiș al bucătarului șef, a avut parte în 2013 de o desfătare culinară inspirată din atmosfera filmului său istoric „Lincoln” și din primul său thriller de succes „Jaws”. Având drept fundal muzica din Jaws, 11 bucătari au dat buzna spre masa regizorului, asemenea unui banc de rechini. „E nebun bucătarul ăsta șef”, a exclamat Spielberg, lăsându-se răsfățat cu preparatele pregătite special pentru el: prepeliță umplută cu mirodenii, în mijlocul unui platou, „prada” fiind înconjurată de medalioane de ton simbolizând rechinii prădători, a povestit Christian Sinicropi.
    Anul trecut, pentru președinta juriului, Jane Campion, meniul a fost inspirat din celebrul film „Lecția de pian”, povestea unei femei care debarcă pe plaja neospitalieră din Noua Zeelandă împreună cu îndrăgitul ei instrument. Delicatesa: coaste de miel cu felii de mango. O altă particularitate a chef Sinicropi: el realizează cu ajutorul soției sale farfurii surprinzătoare din ceramică cu care personalizează fiecare preparat culinar. Tim Burton a inaugurat colecția în 2010, cu o farfurie decorată cu un pom cu coroană bogată, inspirat din filmul său „Alice în Èšara Minunilor”. „Ne aflăm într-o epocă a standardizării, trebuie să promovăm aspectul artizanal. Ne hrănim și cu ochii, o masă decorată frumos este o completare a celor cinci simțuri”, este de părere Sinicropi. „Îl ador pe Cocteau și eclectismul său”, spune acest bucătar-șef căruia îi place să vorbească atât despre artă, cât și despre bucătărie. El supraveghează, între timp, cu un ochi încruntat, brigada asistenților de bucătar, care răspund scurt la orice ordin al „comandantului” lor: „Oui chef!”.
    Christian Sinicropi, născut acum 41 de ani la Cannes și care a intrat în această meserie la vârsta de 15 ani, insistă asupra „influențelor latine” moștenite de la tatăl său originar din Calabria și de mama sa venită din Italia. Înscăunat în 2007 ca succesor al bucătarului șef alsacian Christian Willer (care a câștigat cele două stele Michelin cu care se mândrește restaurantul înființat în urmă cu 30 de ani), chef Sinicropi și-a impus amprenta personală.
El propune „mișcări în trei timpi” în jurul unui produs. Prezentarea felurilor de mâncare evocă peisaje, țărmuri bătute de valuri sau pajiști care desfată cerul gurii. Specialitatea mediteraneeană din pește pargo ‘rouget de roche’ devine astfel o experiență senzorială.
    Peștele de culoarea roșie se asortează cu sosul bearnez violet, feliile de pomelo și terina de foie gras. O altă propunere este pargo la grătar cu fidea de casă, asortat cu ton fumee și icre (bottarga), ce provoacă o explozie senzorială de neuitat. Ce meniu va crea pentru frații Coen, un adept ca și el al scenariilor explozive? Răspunsul va fi aflat marți seară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?