Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Uniunea Europeană, preocupată de situația din nordul Macedoniei


Uniunea Europeană s-a declarat ”profund preocupată” de confruntările din nordul Macedoniei, unde o operațiune a forțelor de ordine în orașul Kumanovo s-a soldat cu moartea a opt polițiști și 14 membri ai unei grupări înarmate, informează AFP. ”Trebuie evitată orice escaladare ulterioară a violenței, în interesul stabilității generale a țării”, a declarat comisarul european pentru extindere Johannes Hahn. El le-a cerut autorităților și tuturor liderilor politici și comunitari să coopereze pentru reinstaurarea calmului și pentru desfășurarea unei anchete complete despre evenimentele de la Kumanovo, ”cu obiectivitate și transparență, în cadrul legal”.
Opt polițiști macedoneni și 14 membri au unei grupări înarmate calificați drept ‘teroriști’ de autorități au fost uciși în confruntările începute sâmbătă în orașul Kumanovo, din nordul Macedoniei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne macedonean, Ivo Kotevski, a declarat într-o conferință de presă că 37 de ofițeri de poliție au fost răniți în timpul operațiunii lansate sâmbătă la Kumanovo. El a precizat că nu există victime în rândul civililor. Guvernul de la Skopje a decretat două zile de doliu național, iar președintele Gheorghi Ivanov a convocat Consiliul de securitate, invitând și liderii opoziției și ai principalelor formațiuni ale etnicilor albanezi.
Poliția macedoneană a precizat sâmbătă că a acționat pe baza unor informații referitoare la indivizi înarmați ”infiltrați”, dintr-o țară vecină (presa locală susținând că este vorba de Kosovo, populată majoritar de etnici albanezi), care intenționau să comită ”acte teroriste” în Macedonia.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?