Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO şi GALERIE FOTO: Focşaniul are oaspeţi din Germania, Olanda, Franţa şi Moldova


Europa nu înseamnă bani ci o șansă pentru o viață mai bună, condiții mai bune, fără granițe și mai multă libertate, a afirmat, vineri, Herman Loerakker reprezentantul orașului olandez s’Hertogenbosch, la conferința de la Ateneul Popular Maior Gh. Pastia, organizată în cadrul Săptămânii Europene a Fraternității. La eveniment au participat delegații din Saint Amand les Eaux – Franța, Andernach – Germania, ‘s-Hertogenbosch – Olanda și Orhei – Republica Moldova. Deschiderea evenimentul a fost făcută de primarul Focșaniului. „Sperăm ca această săptămână a fraternității să fie de bun augur, să reușească să ne unească, să ne cunoaștem, să transmitem proiecte, păreri despre comunitățile noastre”, a afirmat primarul Decebal Bacinschi. Edilul Focșaniului a arătat că la eveniment au fost invitați și reprezentanți ai administrațiilor locale din Anglia, Italia, Grecia însă, din diferite motive, aceștia nu au putut participa.     Înfrățirea localităților este o soluție prin care primăriile pot învăța din experiența altor administrații locale și pot implementa proiecte importante pentru comunitățile locale. Decebal Bacinschi a oferit exemplul relației cu administrația din s’Hertogenbosch. „Cel care a fost alături de noi și, cel puțin mie, mi-a îndrumat pașii în administrație și în conducerea Primăriei, a fost domnul Herman, reprezentantul Olandei, al orașului s’Hertogenbosch. Din momentul în care am fost numit primar a fost alături de mine, încercând împreună să implementăm proiecte. Primul proiect a fost relația dintre administrația publică locală și cetățean, aceste centre create la parterul primăriei municipiului Focșani. Dânsul a fost alături de noi, am inițiat vizite, dezbateri pe această temă în țară și în Olanda, reușind într-un an și jumătate să creăm în municipiul Focșani acest centru de informare pentru cetățenii din municipiu”, a afirmat primarul Bacinschi, precizând că mai multe investiții din Focșani au fost realizate cu sprijinul olandezilor.
    La rândul său, Herman Loerakker, reprezentantul orașului olandez s’Hertogenbosch a arătat că cel mai important steag de la eveniment este al Uniunii Europene. „Uneori uităm ce înseamnă Europa. Înseamnă bani? Nu! În opinia mea, Europa înseamnă să lucrăm împreună pentru o viață mai bună, pentru condiții mai bune, fără granițe și mai multă libertate”, a afirmat Herman Loerakker.

   Focșaniul, un exemplu pentru moldovenii de la Orhei

    Primarul din Andernach, Claus Peitz se află pentru prima dată în România, iar întâlnirea de la Focșani va dezvolta relații mai bune între localități. „Este pentru prima oară când vin în România și îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi aici”, a afirmat Claus Peitz. Din partea comunității Saint Amand les Eaux au participat consilierii locali Corinne Moisan și Gil Gambiez. „Vă mulțumesc foarte mult pentru primirea călduroasă”, a spus Corinne Moisan. De asemenea, Gil Gambiez a subliniat că va propune primăriei franceze să primească tineri din Focșani pentru organizarea unor stagii de pregătire.
    Primarul Orheiului, Vitalie Colun a arătat că experiența Focșaniului i-a învățat să dezvolte proiecte de infrastructură și de comunicare. Un exemplu concret este Planul Integrat de Dezvoltare Urbană de la Focșani, model pentru accesarea unor proiecte finanțate de Uniunea Europeană. „Este o deosebită plăcere pentru mine să fiu la Săptămâna Fraternități la Focșani. Noi suntem unicul oraș care nu este în Uniunea Europeană. Cel mai important lucru, venind aici, vedem cât de mulți prieteni are Focșaniul și, fiind prieteni ai Focșaniului sunteți prieteni și ai Orheiului”, a afirmat primarul Vitalie Colun.
    Astăzi, (9 mai), delegații vor participa la manifestările dedicate Zilei Europei și Zilei Independenței României. Vor avea loc vizite în Parcul Schuman, la Muzeul de istorie, Colegiul Național Unirea și la Teatrul Municipal Maior Gh. Pastia. Este ediția a treia a Săptămânii Europene a Fraternității, iar primele două evenimente au fost organizate în Saint Amand les Eaux, Franța (2013) și Andernach, Germania (2014).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?