Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO: Știi ce bei? Vin fără urmă de struguri descoperit la Panciu și Movilița


Două instalații clandestine de producere a băuturilor alcoolice au fost descoperite ieri, în urma unor percheziții efectuate de polițiștii prahoveni la Panciu și Movilița. Perchezițiile au fost efectuate într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul producției și comercializării de băuturi alcoolice, în mai multe județe, printre care și Vrancea. Potrivit informațiilor primite de la reprezentanții IPJ Prahova, dintre cele 32 de percheziții efectuate, 10 au fost în Vrancea, la Focșani, Panciu, Movilița și Èšifești. Ieri după-amiază, cinci vrânceni au ajuns la sediul IPJ Prahova pentru audieri.

    Zece percheziții au efectuat polițiștii prahoveni în Vrancea, la persoane suspectate că au comercializat vin contrafăcut, fără să înregistreze în contabilitate operațiunile efectuate, sustrăgându-se astfel de la plata obligațiilor fiscale.
    Potrivit unor surse oficiale, două dintre percheziții au fost efectuate la Focșani, iar restul s-au făcut în locații, sedii de societăți și locuințe din Panciu, Movilița și Èšifești. Verificările polițiștilor prahoveni nu au vizat doar Vrancea, ci și alte șase județe. „În total sunt efectuate 32 de percheziții, dintre care 15 la sedii ale unor societăți comerciale și 17 la locuințele unor persoane bănuite de evaziune fiscală în domeniul producției și comercializării de băuturi alcoolice din județele Argeș, Brăila, Buzău, Iași, Prahova, Teleorman și Vrancea. Activitățile sunt efectuate în cadrul unui dosar penal, instrumentat de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova”, se arată într-o informare a Poliției Române. 

   Prejudiciu de 300 mii lei

Din verificările făcute până acum s-a stabilit că în perioada 2014-2015, membrii grupării ar fi comercializat importante cantități de vin de masă, fără a înregistra în evidențele contabile ale societăților administrate toate operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata obligațiilor fiscale.
    Totodată, în urma verificărilor a rezultat faptul că cei în cauză nu ar avea documente de evidență contabilă pentru cantitățile produse și comercializate, marfa fiind livrată pe bază de avize de însoțire (emise doar pentru a justifica proveniența pe timpul transportului). Avizele de însoțire ar fi fost distruse de cei în cauză, imediat după efectuarea transportului către clienți, fiind emise facturi doar către o mică parte dintre aceștia și la intervale de timp foarte mari (tot ca o justificare a provenienței în cazul unor posibile controale). 
Din cercetări a mai rezultat că vinul produs și comercializat nu ar fi fost obținut în mod natural, ci prin diferite amestecuri de substanțe (arome, coloranți etc.) și alcool. Anchetatorii mai arată că vinurile au fost testate la mai multe laboratoare din țară, în baza analizelor izotopice constatându-se că produsul nu este conform, în sensul că s-a constatat prezența etanolului, provenit dintr-o altă sursă decât cea obținută din fermentația naturală a mustului din struguri. „Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este estimat la aproximativ 300.000 de lei. Polițiștii continuă cercetările, pentru stabilirea întregii activități infracționale. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române”, se mai arată în informarea Poliției Române.

   Instalații clandestine la Panciu și Movilița

    În urma perchezițiilor efectuate în dimineața zilei de ieri, au fost descoperite două instalații clandestine de producere a băuturilor alcoolice la Panciu și Movilița, după cum ne-au spus reprezentanții IPJ Prahova. Totodată s-au indisponibilizat importante sume de bani, iar cinci vrânceani au fost duși cu mandat la sediul IPJ Prahova pentru a fi audiați, existând posibilitatea ca împotriva lor să fie dispuse și măsuri.
    „În urma celor 32 de percheziții domiciliare desfășurate de polițiști pe raza județelor Prahova, Vrancea, Iași, Buzău, Teleorman, Argeș și Brăila, au fost descoperite două instalații clandestine de producere a băuturilor alcoolice, care au fost sigilate, precum și peste 36.800 de litri de «vin de masă», care au fost indisponibilizați și retrași de la comercializare. Polițiștii au ridicat și aproximativ 58.000 de lei și 12.000 de euro, despre care există bănuiala că ar proveni din săvârșirea de infracțiuni. De asemenea, 17 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova pentru audieri și pentru întocmirea documentelor procedurale”, au transmis reprezentanții Poliției Române.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?