Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Patronii pot plăti pentru ca activitatea firmei să nu fie SUSPENDATĂ. Suma este însă COLOSALĂ!


Patronii firmelor a căror activitate a fost suspendată de Fisc pot scăpa de această sancțiune dacă plătesc o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată. Cum cea mai mică amendă este de 3.500 lei, înseamnă că patronii trebuie să achite minim 35.000 lei dacă vor ca activitatea să nu le fie blocată de inspectorii antifraudă fiscală. Încetarea suspendării activității intră în vigoare la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării sumei la organul fiscal care a aplicat sancțiunea. Noile prevederi referitoare la contravențiile și sancțiunile aplicate de inspectorii fiscali vor fi valabile începând cu 8 mai, adică la zece zile de la intrarea în vigoare a noului act normativ.
    Finanțiștii vrânceni arată că această Ordonanță de Urgență clarifică ce este bacșișul pe care îl lasă clienții la restaurante, prestatorilor de servicii sau la magazine. Astfel, prin bacșiș se înțelege „orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care încasează integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestărilor de servicii direct către populație, precum și restul dat de vânzător clientului și nepreluat de acesta în mod voluntar”. La controlul fiscal, bacșișul se justifică prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale și trebuie evidențiat pe un bon fiscal distinct.
    O altă noutate este introducerea unui registru de bani personali. Acesta este necesar pentru a stabili care sunt sumele personale ale angajaților și care sunt banii reprezentând bacșișul din ziua respectivă. De asemenea, la solicitarea organelor de control, atunci când se află în incinta unității de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor în care își desfășoară activitatea și în timpul programului de lucru, personalul operatorului economic este obligat să prezinte sumele de bani deținute.
„Constituie contravenție  neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate, serviciile prestate sau bacșișurile încasate, emiterea de bonuri cu o valoare inferioară prețului de vânzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului, ori nerespectarea prevederilor referitoare la înregistrarea în registrul special în cazul defectării aparatelor de marcat electronice fiscale care determină existența unui sume nejustificate. Constituie contravenție  nerespectarea prevederilor referitoare la întocmirea de documente justificative pentru toate sumele introduse în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor”, precizează conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea.

   Ce sancțiuni pot aplica inspectorii fiscali pentru banii nejustificați

    Finanțiștii prezintă și noile valori ale sancțiunilor care pot fi aplicate de inspectorii fiscali. Dacă suma nejustificată este foarte mică, de până la 300 lei, dar nu mai mult de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, atunci inspectorii pot aplica doar un avertisment. Cea mai mică sancțiune va fi de 35.00 lei „în situația în care suma nejustificată este de până la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului”.
    Următorul nivel al amenzilor este de 12.500 lei, în situația în care „suma nejustificată este cuprinsă între 300 lei și 1.000 lei inclusiv, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal și/sau în registrul special la data și ora efectuării controlului ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului”
    Inspectorii fiscului pot dispune o amendă de 17.500 lei, dacă suma nejustificată este cuprinsă între 300 lei și 1.000 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate. „În plus, se va suspenda activitatea firmei pentru 30 de zile, începând cu cea de-a doua sancțiune aplicată la aceeași unitate într-un interval de 24 de luni”, arată reprezentanții AJFP Vrancea. Amenda crește la 22.500 lei în situația în care suma nejustificată este mai mare de 1.000 lei, dar mai mică de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor serviciilor prestate. Cea mai mare amendă este de 27.500 lei în situația în care suma nejustificată este mai mare de 1.000 lei și mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate.
 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?