Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO: INCENDIU lângă Cernobîl! Autorităţile din România sunt în ALERTĂ


Instituțiile cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență solicită Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor date despre potențialii factori de risc în urma incendiului de lângă Cernobîl, din Ucraina. „În baza dispozițiilor viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, structurile tehnice subsecvente platformei de coordonare operațională pentru situații speciale de urgență și Centrului Operațional de Comandă al Guvernului au solicitat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să furnizeze în timp real date și informații concrete privind potențialii factori de risc în urma incendiului produs în Ucraina, în proximitatea centralei nucleare de la Cernobîl”, se arată într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES. Potrivit sursei citate, în funcție de informațiile primite, structurile de profil vor lua măsurile care se impun în vederea prevenirii amenințărilor specifice.
    Fumul degajat de incendiul izbucnit în apropiere de Cernobîl nu va ajunge pe teritoriul României în următoarele 72 de ore, iar valorile de radioactivitate sunt de aproximativ cinci ori mai mici decât limitele admise, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, la finalul Comitetului ministerial de urgență, întrunit la sediul ministerului de resort. „Astăzi, miercuri, ora 17,00, în fața dispozițiilor vicepremierului pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, structurile tehnice subsecvente platformei de coordonare operaționale pentru situații speciale de urgență și Centrul operațional de comandă al Guvernului au solicitat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor întrunirea Comitetului interministerial pentru Situații de Urgență pentru a evalua situația din Ucraina, respectiv incendiul înregistrat în apropierea Centralei nucleare de la Cernobîl și eventualele consecințe asupra României. Din analiza datelor furnizate de specialiști rezultă că fumul degajat de incendiu nu va ajunge pe teritoriul României în următoarele 72 de ore”, a spus șeful de la Mediu.

    Potrivit sursei citate, nivelul de radioactivitate este de aproape cinci ori mai mic decât limitele admise. „Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor monitorizează, prin Agenția Națională pentru Protecția Mediului, nivelul de radioactivitate a factorilor de mediu. Până acum, aceste valori sunt de aproximativ cinci ori mai mici decât limitele admise. Am dispus în cadrul Comitetului interministerial pentru Situații de Urgență supravegherea atentă a monitorizării continue la nivel de radioactivitate și în următoarele zile’, a adăugat Gavrilescu.
    Conform ministrului, care citează datele oferite de Ministerul Afacerilor Externe, valorile emisiilor radioactive din zona centralei de la Cernobîl, dar și din zona Kiev, se prezintă în limite normale. „În același timp, vă informez că, potrivit informațiilor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, în zona centralei de la Cernobîl, precum și în zona Kievului, nu au fost depășite valorile maxime admisibile pentru emisiile radioactive, iar incendiul întins pe o suprafață de 320 de hectare a fost localizat și stopat de autoritățile ucrainene’, a spus ministrul Mediului.
    Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență a precizat că incendiul de vegetație din apropierea centralei Cernobîl — scena unei catastrofe nucleare civile de proporții în 1986 — a izbucnit marți după-amiază la 5 km de gropile cu deșeuri radioactive, propagându-se pe mai multe sute de hectare. Pompierii ucraineni au reușit să localizeze marți seara incendiul de vegetație. Ministrul de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a susținut că există suspiciuni că incendiul, care s-a produs la numai două zile după împlinirea a 29 de ani de la avaria de la Cernobîl, ar fi fost provocat premeditat.
    Explozia reactorului nr. 4 de la centrala Cernobîl din data de 26 aprilie 1986 a contaminat o bună parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia și Belarus, pe atunci republici în cadrul URSS. După producerea catastrofei, zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl a fost stabilită la 30 de kilometri pătrați. Accesul liber în această zonă a fost interzis din cauza contaminării radioactive. Ucraina a marcat, duminică, 29 de ani de la dezastrul nuclear, pe fondul dezbaterilor ce persistă privind bilanțul uman al catastrofei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?