Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Discuţii la Prefectură.Ţăranii pot primi duplicate la atestatele de producător


Producătorii agricoli vor putea primi duplicate la noile atestate de producător pentru a putea comercializa legumele și fructele, simultan, în mai multe piețe. Modul în care sunt eliberate noile documentații necesare producătorilor agricoli a fost discutat la Comisia de Dialog Social. Directorul Direcției Agricole, Ticu Constandache, a arătat că în județ atestatele de producător sunt acordate doar după ce situația fiecărui producător este verificată în teren de o echipă din care fac parte reprezentanți primăriei și ai instituției care emite avizul consultativ. Deocamdată, avizele consultative sunt emise de specialiștii Camerei Agricole și ai Direcției Agricole Vrancea.
    Camera Agricolă emite avize pentru fermierii din toate localitățile județului, cu excepția celor din municipiul Focșani, care sunt repartizați specialiștilor Direcției Agricole. Repartizarea localităților a fost făcută după ce, inițial, Camera Agricolă și Direcția Agricolă au fost desemnate ca entități teritoriale care pot acorda acest aviz pentru fermierii care să obțină atestatele de producători.
    Liderul Propact Vrancea, Costel Ichim spune că în perioada următoare se vor înscrie și alte asociații și sindicate pentru ca fermierii să primească mai repede aceste avize. De altfel, emiterea acestui aviz este gratuită și nici nu poate fi condiționată eliberarea lui de înscrierea într-o formă asociativă, patronat sau sindicat. Costel Ichim a adăugat că, la nivelul Ministerului Agriculturii, s-a discutat și situația familiilor de fermieri care vând produse în mai multe piețe. Pentru a veni în sprijinul acestora s-a decis ca noile documente să fie eliberate în dublu exemplar, pentru anumite situații astfel încât fermierii să nu fie împiedicați să își comercializeze mărfurile.
    Directorul Direcției Agricole, Ticu Constandache, a precizat că noua lege a comercializării în piețe agroalimentare aduce sancțiuni foarte dure. Se ajunge chiar până la 32000 lei pentru cei care eliberează un atestat de producător unei persoane care nu are dreptul. Iar amenda se aplică primarului, cel care semnează documentul respectiv. 
    Din această cauză, avizele consultative pentru emiterea atestatelor de producător agricol sunt obligatorii. Noua lege referitoare la comercializarea în piețele agroalimentare stabilește că țăranii pot vinde produse agricole doar dacă au atestat de producător și carnet de comercializare. Atestatul de producător poate fi eliberat de primării doar după o verificare a suprafețelor de teren deținute de țărani sau a animalelor din gospodărie și în urma unui aviz consultativ din partea unei asociații de producători agricoli sau a unei entități teritoriale desemnate de Consiliul Județean/Ministerul Agriculturii.
    Atestatul de producător are o valabilitate de un an calendaristic de la data emiterii. Ulterior, la comercializare, țăranii trebuie să folosească carnetul de comercializare. Dacă vând în piețe, atunci trebuie să scrie, în fiecare zi, cantitatea de produse comercializate. În rest, pentru orice vânzare de produse agricole, fermierii trebuie să scrie cantitățile vândute pe filele din carnetul de comercializare. Această obligație se aplică „pentru orice fel de vânzare de produse agricole, în orice cantitate și structura sortimentală, indiferent de calitatea cumpărătorului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?