Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Cercetător geofizician: Un cutremur de 7,7 maxim poate fi creditat în zona Vrancea


Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă, la ora 9.39, în Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 111 kilometri, iar localitățile cele mai apropiate de epicentru au fost Focșani (27 kilometri), Mărășești (30 kilometri), Adjud (43 kilometri), Tecuci (45 kilometri) și Râmnicu Sărat (48 kilometri).
    Tot sâmbătă, în Nepal, s-a produs un cutremur de 7,9 grade pe scara Richter, iar în urma acestuia și-au pierdut viața cel puțin 2.000 de oameni. În contextul seismului din Nepal, Mihai Diaconescu, cercetător geofizician în cadrul Institutului Național pentru Fizica Pământului, a declarat pentru România TV că Vrancea poate produce un cutremur similar celui de 7,9 din Nepal, dar numai în teorie. Specialistul nu crede în posibilitatea producerii unui cutremur de o magnitudine cu mult peste 7. „Din punct de vedere teoretic, da, se poate produce, fiind magnitudinea maximă cu care zona Vrancea este creditată. Dar eu am dubii că se va produce vreodată, pentru că asta e o abordare teoretică. Cred că un cutremur de 7,7 maxim poate fi creditat în zona Vrancea”, a precizat seismologul.
El a adăugat că deși anul acesta s-au produs 10 cutremure cu magnitudinea de peste 4 pe Richter, nu poate fi vorba de o activitate seismică intensă. „Nu putem să spunem că e o activitate seismică intensă anul acesta. Anul trecut au fost 17 cutremure de peste 4. Deocamdată, în acest an sunt doar 10. S-ar putea ca până la sfârșitul anului să nu se mai producă niciun cutremur de peste 4 și atunci vom spune că a fost un an cu activitate seismică redusă”, a declarat Mihai Diaconescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?