Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Ambulanța privată nu a primit finanțare. Medicul Onia vrea să dea în judecată CAS Vrancea


Ambulanța privată a medicului Cristian Onia nu va putea oferi servicii gratuite vrâncenilor, deoarece Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a respins dosarul depus de reprezentanții societății pentru contractare. De asemenea, clinica Expert Medical a fost refuzată la contractare și pe servicii de spitalizare de zi. Medicul Onia ne-a declarat că este foarte revoltat de această situație, mai ales că dosarele depuse pentru ambulanță și serviciile de spitalizare de zi au fost întocmite conform legislației în vigoare. „Conform Hotărârii de Guvern 400/2014, CAS nu are dreptul să-și aleagă furnizorii. Scrie clar că CAS încheie contracte cu furnizorii, nu că poate încheia. Guvernul României a pus la dispoziția pacienților neasigurați și asigurați pachetul minimal de servicii și pachetul de bază. Cei de la CAS Vrancea au respins la contractare ambulanța, pe motiv că nu ar fi fonduri, deși dosarul era eligibil. În lege se menționează că CAS încheie contracte cu furnizorii de servicii autorizați și evaluați, nu scrie nimic de buget! De exemplu, clinica mea putea să ofere asiguraților servicii de spitalizare de zi pe dermatologie, care nu există în Vrancea. În loc să finanțeze acest serviciu nou, conducerea CAS a ales să încheie două contracte pentru endocrinologie cu două clinici private. În ceea ce privește transportul sanitar, neasigurații, ca să nu mai vorbim de asigurați, beneficiază de consultații de urgență la domiciliu, ceea ce ambulanța Vrancea nu mai face. Pe mine m-au respins pe motiv că nu e buget, dar pentru ceilalți a fost buget? Mai ales că s-a intrat în contract cu doi furnizori noi de servicii paraclinice, care oferă aceleași servicii ca alți furnizori deja în contract. Cei care au de suferit sunt pacienții, pentru că ei nu vor primi serviciile medicale cum așa cum li se cuvine”, ne-a explicat medicul Cristian Onia.
    Acesta a depus contestație pentru cele două tipuri de servicii medicale, însă aceasta a fost respinsă. Drept urmare, intenționează să acționeze în instanță CAS Vrancea. „Menționez că voi parcurge toți pașii legali privind contestarea acestei decizii, considerând-o un abuz, rezervându-mi dreptul de a acționa în justiție CAS Vrancea”, a mai precizat medicul Onia.

    Copaci susține că dă bani Spitalului Județean

    În replică, președintele CAS Vrancea, Mihai Copaci, a spus că nu a acceptat la contractare partea de spitalizare de zi a clinicii Expert Medical, pe motiv că Spitalul Județean are nevoie de acele fonduri. În ceea ce privește ambulanța, Copaci susține că nu a primit bani de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru acest tip de serviciu. „Spitalul Județean are nevoie de spitalizare de zi. Eu nu pot lua din bugetul spitalului pentru o clinică privată. Nu poate să mă oblige să iau bani de la  un spital public pentru o clinică privată. Clinica Expert Medical a intrat cu noi în contract pe specialități clinice. Pentru ambulanță, nu avem buget alocat de la CNAS”, a spus Mihai Copaci. Astfel, cele două ambulanțe ale clinicii Expert Medical stau trase pe dreapta, în condițiile în care cei de la CAS nu vor să finanțeze serviciile. Asta în condițiile în care autosanitarele Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea parcurg, zilnic, sute de kilometri cu transportul pacienților la clinici din alte județe, iar serviciul de consultații la domiciliu a fost desființat în urmă cu mai mulți ani.

   420 de furnizori intră în contract cu CAS Vrancea

    Reamintim că 420 de furnizori de servicii medicale vor intra în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. Situația furnizorilor cu dosare eligibile este următoarea: 35 medici specialiști; 24 furnizori de servicii paraclinice; 61 de furnizori de dispozitive medicale; 87 farmacii; 4 furnizori de îngrijiri la domiciliu; 43 de medici stomatologi, 148 de medici de familie; cinci spitale și trei clinici private. Zece dosare au fost declarate respinse.
    Începând de miercuri, 22 aprilie se organizează, la sediul CAS Vrancea, ședințe cu membrii comisiilor mixte județene, compuse din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Colegiului Medicilor, Colegiului Medicilor Dentiști, Colegiului Farmaciștilor și Asociației Medicilor de Familie. De asemenea, sunt organizate și ședințe ale comisiilor de evaluare a punctajelor furnizorilor din specialitățile paraclinice și reabilitare medicală. Termenul de negociere a contractelor este 24 aprilie, iar contractele vor fi semnate pe 27 aprilie. Bugetul alocat sănătății vrâncene este de 185 milioane de lei, după cum urmează: spitale – 73 milioane de lei, farmacii – 61 milioane, medicamente boli cronice – 16 milioane de lei, dispozitive medicale – 2 milioane lei, medicii de familie – 18 milioane, medicii specialiști – 6 milioane de lei, analize medicale – 8 milioane, medici stomatologi – 746 mii lei.

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?