Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO : O fată de 14 ani s-a spânzurat. Și-a rugat mama să o îmbrace în mireasă și să-i cumpere sicriu alb


La doar 14 ani, Ramona Èšuțoiu, care săptămâna trecută era fericită că și-a făcut carte de identitate, a decis să-și pună capăt zilelor. Și-a premeditat gestul și a planificat fiecare pas. Ieri dimineață, în loc să se oprească la școală, s-a oprit într-o grădină din apropierea primăriei Păulești și s-a spânzurat într-un prun, cu eșarfa pe care o purta la gât. Înainte de a-și pune capăt zilelor a scris câteva rânduri pentru familia ei. Nu și-a explicat gestul, dar și-a cerut iertare de la părinți și i-a rugat să nu fie triști pentru că au de ce trăi. De asemenea, și-a rugat mama să o îmbrace în rochie de mireasă, iar sicriul și pantofii să fie albi. Și-a mai dorit ca pe ultimul său drum să fie condusă de tot satul, inclusiv de colegii și profesorii ei, dar și de sora din Italia. Totodată, și-a lipit pe geacă o hârtie cu numerele de telefon ale mamei și tatălui, pentru ca persoana care o va găsi să știe pe cine să anunțe. A găsit-o o localnică, care a rămas îngrozită atunci când a văzut-o și a dat fuga acasă să-i spună fiicei, apoi poliției. „Am crezut că se roagă”, ne-a spus femeia care a găsit-o. Nimeni nu-și explică ce a determinat-o pe Ramona să facă asta. „A plecat de acasă veselă, nu pot să-mi dau seama de ce a făcut asta”, ne-a spus și mama copilei, pe care vestea morții fiicei a devastat-o. „Mai am doi copii, dar o vroiam și pe ea. Eu am pierdut-o pe Ramona, dar nu vreau să mai pățească nimeni așa ceva”, a mai adăugat mama.

   
    Durere fără margini într-o familie din comuna Păulești. Fata, de doar 14 ani, și-a pus capăt zilelor ieri dimineață. Ramona Èšuțoiu era bine dispusă când a plecat la școală, după cum ne-a spus mama sa, și nimic nu anunța tragedia ce avea să se întâmple peste câteva momente. A mers cu mașina cu tatăl ei până într-un punct unde a coborât și a plecat spre școală. Nu a mai ajuns. S-a abătut de la drum, oprindu-se într-o grădină cu mulți copaci și o casă veche. Lângă ea a lăsat două bilete de adio pe care, cel mai probabil, le scrisese dinainte, și-a lipit pe haină o hârtie cu numerele de telefon ale mamei și tatălui, după care și-a pus capăt zilelor, făcându-și ștreang dintr-o eșarfă.
    Trupul neînsuflețit al fetei a fost găsit de o localnică, Maria Cîțu, care mergea la animale. A crezut că fata se roagă și a întrebat-o ce face acolo. Când a văzut că nu-i răspunde, și-a ridicat privirea și a văzut eșarfa. Åži-a dat seama că s-a produs o tragedie. A fugit mâncând pământul să ceară ajutor, dar pentru Ramona era prea târziu. „M-am dus la niște animale și de obicei nu o luam prin spatele casei vechi, ci prin față. M-am gândit că a bătut vântul și a mai dat șindrilă jos și am zis să nu mă înțep și așa am luat-o prin spatele casei. Am văzut-o și am zis: ce faci mamă aici? Am văzut că nu răspunde și apoi am văzut că avea o hârtie în piept. Apoi am văzut ața și am zis gata, fata asta s-a spânzurat. Am venit acasă și i-am zis fetei că e o fată moartă, apoi m-am dus la poliție și am spus. Sincer, prima dată am crezut că se roagă. Era o fată așa frumoasă”, ne-a povestit Maria Cîțu.

   Și-a rugat mama să o îmbrace în mireasă

    După ce au fost sesizați, polițiștii au mers imediat la locul indicat de localnică și au constatat că cele reclamate se confirmă. Au găsit și cele două bilete de adio pe care le-a lăsat Ramona. „În cursul zilei de astăzi lucrătorii Postului de Poliție Păulești au fost sesizați verbal de către C. Maria, din com. Păulești, sat Păulești, jud. Vrancea, cu privire la faptul că pe proprietatea Irinei P., din com. Păulești, sat Păulești, jud. Vrancea, a găsit cadavrul unei adolescente, spânzurat cu o eșarfă de un copac (prun). Cu ocazia deplasării la fața locului, polițiștii au constatat că cele sesizate se confirmă, fapt pentru care a fost solicitată echipa operativă. Lângă cadavrul care nu prezenta urme de violență a fost găsit ghiozdanul cu care fata mergea la Åžcoala Gimnazială Păulești, unde era elevă în clasa a VII-a. Totodată, lângă corpul acesteia au fost identificate două bilete ce erau destinate părinților ei, cerându-le iertare, fără a specifica motivul sinuciderii. Pe pieptul tinerei era un bilet pe care erau trecute numerele de telefon ale părinților. Din discuțiile purtate cu părinții fetei a rezultat faptul că în ultima perioadă de timp nu au existat discuții contradictorii între aceștia și nu cunosc motivul pentru care fiica lor a făcut acest gest. Cercetările continuă, în vederea stabilirii cu exactitate a celor întâmplate în cauză”, ne-a declarat inspector principal Cătălina Murariu de la Biroul de presă al IPJ Vrancea.
    În cele două bilete, copila nu și-a justificat gestul, spunând că nimeni nu va ști niciodată de ce a făcut asta. În schimb, și-a cerut iertare pentru gestul ei și a avut câteva dorințe. Ultimele de altfel. I-a cerut mamei să-i cumpere sicriu alb, pantofi de aceeași culoare și să o îmbrace în mireasă. Și-a mai dorit ca pe ultimul său drum să fie condusă de tot satul, inclusiv de colegii și profesorii ei.
    Șocată, mama nu-și poate explica de ce a făcut fata ei acest gest. Spune că a plecat la școală veselă și nimic nu prevestea tragedia. „Nu știu ce s-a întâmplat de a făcut asta. A mers la școală, nu ne-am certat, nu am bătut-o, nu ne-a făcut probleme la școală. A mers foarte bine. A plecat cu tatăl ei, că el lucrează la Coza. A luat micul dejun, i-am dat bani de pachet și a plecat voioasă. Nu a dat niciun semn. A văzut-o la o colegă într-o poză pe o fetiță moartă de la Coza, care a murit înecată și îmi spunea că era tare frumoasă. I-am zis că așa a vrut Dumnezeu. Mi s-a părut un pic altfel, față de cum era de obicei și am întrebat-o dacă este supărată. Asta luni seara și mi-a zis că nu. Dacă o doare ceva, a zis că nu, doar îi este somn. Nu a mai ajuns la școală. A lăsat un bilet și a scris că nimeni nu o să știe niciodată de ce a făcut asta, a spus să nu o plâng, că vrea să fie îmbrăcată în rochie de mireasă, cu pantofi albi și sicriu alb și să vină colegii și profesorii la ultimul ei drum. Mai am o fată, care e în Italia și băiatul aici, dar o vroiam și pe ea”, ne-a spus sfâșiată de durere mama Ramonei, care astăzi va merge la morgă pentru a lua trupul neînsuflețit al fetei sale.
    Ramona a împlinit 14 ani săptămâna trecută și își făcuse buletin. Era tare fericită, după cum ne-a spus mama sa. „A împlinit de curând 14 ani. Săptămâna trecută a fost foarte bucuroasă. Am fost la Vidra pentru buletin. Era bucuroasă că-și scoate buletinul și făceam glume că are jumătate de buletin”, a mai povestit mama. 

   Ramona era consiliată de un psiholog

    Nu demult, Ramona a avut un moment de rătăcire și a plecat de acasă cu o colegă. A fost găsită de polițiști la Făurei și adusă acasă. De atunci, fata și mama mergeau la psiholog, iar la ultima întâlnire, acesta i-ar fi spus mamei că fata sa este mult mai bine. „A mai fugit o dată de acasă și am găsit-o la Brăila. După asta mă duceam cu ea la psiholog pentru consiliere. Psihologul spunea că este înspre bine. Când a plecat, a motivat că mă mai răsteam la ea, dar nu o certam, nu i-am făcut nimic. Asta a motivat. Prima dată când am fost la psiholog era mai abătută, poate și pentru că era supărată de cele întâmplate. Apoi era mai bine”, a mai spus femeia.
    Nimeni nu-și explică gestul fetei. Nici la școală nu a dat semne că ar avea probleme. Directoarea Școlii Gimnaziale Păulești, Marghiolița Popa ne-a spus că Ramona era un copil bun, care nu a creat probleme, cu excepția acelui moment de rătăcire când a plecat de acasă. „Era elevă în clasa a VII-a. Era un elev bun, iar ca atitudine față de colegi o evaluez pe o scară de nota nouă, chiar zece. Nu era impertinentă, nu supăra profesorii, nu răspundea. Am avut un incident în februarie cred când a plecat cu o altă colegă. Am anunțat părinții, poliția, au găsit-o undeva la Făurei, au adus-o la Focșani și mergea la un psiholog împreună cu mama. Doamna dirigintă chiar a fost sunată de psiholog și i-a spus că este înspre bine și i s-a recomandat să fie mai atent supravegheată de părinți. Nu avea absențe, nu avem ce-i reproșa. Cu privire la motiv nu știu nimic. Am mai vorbit cu colegii ei, cu prietenii, inclusiv cu fetița cu care a fost plecată, dacă a spus ceva și mi s-a spus că nu. Atunci a plecat motivând că ea nu ar fi fost iubită de părinți, lucru care nouă nu ni s-a confirmat. Mama venea la școală tot timpul și i-am și spus să comunice cu ea, să fie prietene. Păcat că s-a întâmplat o asemenea tragedie. Ne pare nespus de rău”, ne-a declarat Marghiolița Popa.

   Tot mai multe tragedii în rândul copiilor și adolescenților

    Tragedia de la Păulești vine la scurt timp după cea de la Tătăranu unde o fată de 17 ani a recurs la același gest. Mihaela Gabriela, care era elevă la Colegiul Mincu din Focșani, și-a pus capăt zilelor în cea de-a doua zi de Paște, în casa bunicilor. Nu a lăsat niciun înscris prin care să-și justifice gestul, bănuindu-se că poate a făcut asta de dorul părinților, ea locuind cu bunicii, sau poate din dragoste. Moartea Gabrielei Mihaela, ca și moartea Ramonei, rămân un mister, nimeni neavând un răspuns la întrebarea „De ce?”, care stă pe buzele tuturor celor care le-au cunoscut pe cele două fete.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?