Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

REGULI noi la subvențiile europene din agricultură


Cererile unice pentru subvențiile din agricultură vor putea fi depuse, fără penalizări, până la data de 15 iunie 2015. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a început Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015. În Vrancea au fost trimise primele invitații către fermieri prin care sunt programați la centrele APIA pentru depunerea cererilor unice. Anul 2015 aduce reguli noi la acordarea banilor europeni pentru ca aceste subvenții să meargă doar către cei care efectiv desfășoară o activitate agricolă. De exemplu, primăriile sau obștile din zona de munte care au pășuni nu vor mai primi sute de mii de euro doar pentru că dețin câteva sute de hectare de pășune. În acest caz, subvențiile vor fi acordate doar crescătorilor de animale care au concesionat pășunea.

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din Vrancea a început deja să primească primele cereri unice de la fermieri pentru subvențiile acordate în agricultură. Conducerea APIA spune însă că abia din zilele următoare se așteaptă la un număr mai mare de fermieri care să depună aceste cereri. Directorul adjunct al APIA Vrancea, Petrache Riciu, a arătat că au fost deja trimise invitațiile către fermieri, cu data la care sunt așteptați să depună cererea.
    Procedura din acest an este diferită față de campaniile anterioare și se ține cont de recomandările auditorilor europeni. Aceștia au arătat că este nevoie ca fondurile din agricultură să fie direcționate către fermieri sau firmele care desfășoară activități agricole. APIA a anunțat că spre deosebire de anii trecuți, beneficiarii fondurilor europene nu pot fi decât agricultorii, respectiv cei care lucrează direct pământul sau cresc animale. Nu mai sunt acordate subvenții pentru terenuri date în arendă, concesionate sau alte forme de împrumut. De exemplu, primăriile sau obștile din zona de munte care au pășuni nu vor mai primi sute de mii de euro doar pentru că dețin câteva sute de hectare de pășune. În acest caz, subvențiile vor fi acordate doar crescătorilor de animale care au concesionat pășunea. „În cazul concesionării/închirierii unei suprafețe de pajiști de către o asociație de crescători de animale, beneficiarii plăților sunt membrii asociației care asigură încărcătura cu animale pentru suprafața concesionată/închiriată, iar dovada utilizării legale a acestor suprafețe de pajiști de către fiecare membru al asociației o constituie copia de pe contractul de concesionare/închiriere și centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare și numărul de animale pe fiecare membru al asociației. Arendatorul, concedentul, locatorul și/sau comodantul nu beneficiază de plăți pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) închiriat(e) și/sau împrumutate spre folosință”, se arată într-un comunicat APIA.

   Termen prelungit la depunerea cererilor

    Spre deosebire de anii anteriori, în 2015 a fost introdusă cererea unică pentru sectorul vegetal și zootehnie. Modificările la acordarea subvențiilor din agricultură au fost realizate la nivelul tuturor statelor europene și, din acest motiv, comisarul european Phil Hogan a propus posibilitatea prelungirii termenului final de depunere a cererilor unice de plată, până la data de 15 iunie 2015, fără penalizări.
    La depunerea cererii unice de plată la APIA, fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile cel puțin până la data de 1 decembrie a anului de cerere. De asemenea, fermierul trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiții Agricole și de Mediu (GAEC) și Cerințele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe toată suprafața exploatației agricole. „Precizăm că sunt eligibile la plată exploatațiile cu suprafața de cel puțin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. În cazul serelor și solariilor, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,1 ha”, arată APIA.

   Limită pentru firmele care vor subvenții din agricultură

    O altă noutate este eliminarea din rândul beneficiarilor a firmelor imobiliare sau a celor care nu desfășoară activități agricole. Din acest an este introdusă o limită de cinci mii euro pentru beneficiarul de fonduri europene care nu este înregistrat la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Fermierii care, în anul anterior de plată, au primit peste cinci mii euro din subvenții europene trebuie să dovedească APIA că sunt activi prin înregistrarea la Oficiul Național al Registrului Comerțului ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 sau ca persoane juridice, care desfășoară o activitate agricolă. „Fermierii persoane fizice care în anul anterior de plată au beneficiat de plăți directe care depășesc cuantumul de 5000 euro și care nu se înregistrează la Oficiul Național al Registrului Comerțului, trebuie să furnizeze documente din care să rezulte îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții: a) cuantumul anual total al plăților directe reprezintă cel puțin 5% din veniturile sale totale obținute din activități neagricole în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi verificabile; b) veniturile totale obținute în cadrul exploatației din activități agricole reprezintă cel puțin o treime din veniturile totale obținute în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi verificabile”, explică APIA.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?