Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

De Paşte, cuvântul de ordine e CUMPĂTARE!


Medicii avertizează că excesul de mâncare și băuturi alcoolice vă poate costa scump. Potrivit acestora, mâncarea grasă și în cantități mari, dar și alcoolul pot acutiza afecțiunile deja existente sau pot duce la apariția unora noi. Masa îmbelșugată de Paște ar putea avea repercusiuni grave în special asupra celor care au ținut post îndelungat, spun specialiștii Direcției de Sănătate Publică Vrancea. „Trecerea de la o perioadă de restricții alimentare la una de abundență calorică cu consum de grăsimi și, nu în ultimul rând, de alcool, poate provoca o serie de afecțiuni biliare sau chiar pancreatice. Dincolo de preocuparea ca alimentele să fie proaspete și calitative, trebuie să aveți grijă la consumul de ouă. Nu trebuie consumate mai mult de 2 ouă pe zi, iar după, nu mai este recomandat să se consume alimente care conțin ouă. De preferat este să consumați borș de miel, friptură pe grătar sau la cuptor și nu cea prăjită în ulei. Friptura trebuie asezonată cu salate. De asemenea, consumul de legume și fructe în această perioadă este foarte important, cât și efortul fizic. Este recomandat să aveți ceaiuri din plante medicinale, cum ar fi sunătoarea, gălbenelele, anghinarea, dar și medicamente ca Omeprazol, Bilichol, Creon și No-Spa”, recomandă specialiștii DSP.
      De asemenea, specialiștii DSP fac o serie de recomandări pentru sărbătorile pascale. „Reluarea unei alimentații bogate în grăsimi, produse din carne tocată sau prăjeli, poate cauza de cele mai multe ori probleme digestive. Această alimentație trebuie evitată, pe cât posibil, și de persoanele care suferă de afecțiuni digestive, respectiv gastrită sau ulcer, afecțiuni hepatice sau pancreatice. Bolnavii care suferă de diabet nu trebuie să întrerupă tratamentul indicat de doctori, iar printre alimentele pe care ar trebui să le ocolească cei care au probleme cu inima se numără și cele bogate în grăsimi sau sărate. De asemenea, este recomandat: consumul moderat de alimente tradiționale pe bază de miel, mai ales persoanelor care au ținut post; carnea și preparatele din carne de miel trebuie achiziționate de la comercianți autorizați care pot certifica controlul sanitar-veterinar al produselor; alimentația trebuie să fie diversificată și să cuprindă, în principal, cereale, legume, fructe și produse lactate; se recomandă, de asemenea, evitarea consumului excesiv de alcool, cât și a exceselor alimentare. Având în vedere zilele libere din perioada vacanței de Paște, pe lângă o alimentație corectă, recomandăm și o hidratare corectă și activitate fizică corespunzătoare”, mai spun specialiștii DSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?