Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Falşii procurori DIICOT sunt INFRACTORI PERICULOŞI, condamnaţi pentru JAF cu pistoale şi săbii


„Metoda procurorul”, aplicată în cazul a peste 150 de primari și viceprimari din întreaga țară, a fost pusă la punct de patru pușcăriași, închiși pentru infracțiuni foarte grave. Cei patru, ajutați de persoane din afară, și-au cumpărat cu banii de pe cardurile primarilor și viceprimarilor cu care le-a mers, inclusiv tablă pentru acoperit casa. Fiecare membru al grupării avea un rol bine stabilit, după cum ne-au precizat polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea, care au reușit să le vină de hac într-un timp foarte scurt de la primirea sesizărilor. Joi, după ce s-au făcut opt percheziții  în Medgidia, Murfatlar și într-un penitenciar, șase persoane au fost reținute, iar ieri, au fost prezentate magistraților Tribunalului Vrancea cu propunere de arestare preventivă, pe numele lor fiind emise mandate pentru câte 30 de zile.

    Procurorii DIICOT care au sunat peste 150 de primari și viceprimari din întreaga țară, inclusiv din Vrancea, cu scopul de a obține date confidențiale de pe carduri, sunt de fapt niște pușcăriași, care au de executat ani grei de închisoare pentru fapte deosebit de grave. „Metoda  procurorul” a fost pusă pe picioare din pușcărie, infractorii fiind dotați cu telefoane de ultimă generație, desigur și conectate la internet. Astfel, potrivit anchetatorilor, grupul infracțional, care a fost destructurat joi, de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea sub coordonarea unui procuror DIICOT-Biroul Teritorial Vrancea, este format din Leonte Chiriac, Marius Nicolae, Florin Sebastian Pătru, Dragoș Ștefan Iordache, toți aflați după gratii, dar și din Anamaria Ruxandra Zăgureanu și Nicolae Paul, aflați în libertate până joi când au fost reținuți.
    Fiecare membru al grupării avea un rol bine stabilit. Astfel, la începutul acestui an, cei patru pușcăriași cu mințile odihnite au inițiat grupul infracțional, planificând totul în detaliu. Iordache era cel care deținea telefoanele cu tot cu internet, iar Chiriac era cel care obținea de pe internet numerele de telefon de pe fix ale primăriilor din țară la care urma să sune. După ce-și făcea lista, contacta reprezentanții primăriilor și, sub pretextul că este procuror la DIICOT București, solicita numerele de contact ale primarilor ori viceprimarilor, întocmind o listă și cu acestea.

     Lista cu numerele de contact ale victimelor, pusă la dispoziția unui alt inculpat

    Lista era mai apoi pusă la dispoziția lui Pătru, care după ce se documenta cu privire la procurorii DIICOT din județele în care urma să sune, contacta primarii pe telefoanele mobile. Se recomanda ca fiind procuror DIICOT din județul în care suna și, pe motiv că instrumentează un dosar penal de fraudă cu carduri bancare, solicita datele inscripționate pe toate cardurile primarului ori viceprimarului cu care lua legătura, dar și pe cele ale membrilor familiei sale. Acesta solicita numărul de card, data expirării, numele și prenumele, dar și codul CVV de pe spatele cardului. Nu cerea niciodată codul pin, tocmai pentru a da impresia că este un adevărat procuror.
    Datele obținute de Pătru erau apoi furnizate lui Marius Nicolae, care lua legătura cu cei doi aflați în libertate, Paul Nicolae și femeia, pentru ca împreună să inițieze tranzacțiile online pe site-uri de comerț electronic din România. Nicolae Marius avea nevoie de ajutorul celor doi din afară pentru că nu deținea în penitenciar un laptop de pe care să poată face comenzile.
    Comandau produse electronice foarte scumpe, haine de firmă, dar și materiale de construcții, pe care le plăteau cu bani din conturile primarilor și viceprimarilor creduli. Anchetatorii spun că sunt cel puțin 150 de victime, dar și că mare parte din tranzacții au fost blocate. Cu toate acestea, anchetatorii sunt de părere că au fost inițiate plăți de ordinul zecilor de mii de lei.

    Infractorii au folosit și o altă metodă

    Infractorii nu au folosit numai metoda detaliată anterior, ci și o alta, după cum ne-au precizat anchetatorii, datele de care aveau nevoie fiind obținute tot de la primari și viceprimari, care atunci când au auzit că la celălalt capăt al firului este un  procuror DIICOT s-au pierdut cu firea.
    În acest caz, așa zisul procuror le cerea primarilor datele de identificare ale firmelor de pe raza localității care au terminale pay-point. Solicitau numele de identificare, CUI-ul, numele administratorului și numărul de telefon mobil. Apoi, escrocii sunau administratorii, tot în calitate de procurori DIICOT, și pe motiv că instrumentează dosare ce privesc infracțiuni pe linie economică, din care ar rezulta că au înregistrate pe firmă mai multe terminale PayPoint decât au de fapt în realitate, le solicitau să se prezinte la sediul DIICOT de pe raza județului. Totodată, ei le solicitau administratorilor numerele de contact ale angajaților care operează aceste terminale PayPoint pentru efectuarea unor verificări ulterioare.
    În timp ce patronul era pe drum către sediul DIICOT, escrocul suna angajatul și motivând că se fac verificări cu privire la PayPoint, cerea angajatului să urmeze anumiți pași, care nu duceau altundeva decât la efectuarea unor plăți complete pentru obținerea unor coduri de reîncărcare, care erau ulterior și comunicate escrocului. Codurile erau de multe ori valorificate atât în penitenciar cât și în exterior de către cei doi.

    Infractorii, luați pe sus de polițiști

    În Vrancea, infractorii au început să acționeze către finele lunii martie a.c., când în doar două zile au fost sunați primarii din mai multe localități, iar unii dintre ei chiar și-au dat datele. Apoi, când și-au dat seama că ceva este în neregulă, edilii au mers la poliție pentru a face plângeri. După înregistrarea acestora, polițiștii de la SCCO sub coordonarea unui procuror DIICOT au început ancheta și în mai puțin de trei săptămâni le-au venit de hac infractorilor. După ce le-au documentat activitatea infracțională și au adunat suficiente probe, sprijiniți de jandarmi au făcut opt percheziții. S-a întâmplat miercuri, în opt locații din Medgidia, Murfatlar și într-un penitenciar.
    Apoi, 10 persoane au fost aduse cu dubele Jandarmeriei la sediul IPJ Vrancea și la sediul DIICOT unde, după audieri, au fost emise ordonanțe de reținere pe numele a șase dintre acestea, respectiv Leonte Chiriac, Marius Nicolae, Florin Sebastian Pătru, Dragoș Ștefan Iordache,  Anamaria Ruxandra Zăgureanu și Nicolae Paul.

    Două percheziții în penitenciar și șase în alte locații

    Pe site-ul DIICOT a apărut ieri un comunicat de presă cu privire la acțiunea de miercuri. Conform acestuia, ” procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu  ofițeri de poliție judiciară  din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța au efectuat, la data de  08 aprilie 2015, două percheziții într-o unitate de penitenciar din cadrul A.N.P.R. și șase percheziții în diferite locații de pe raza județului Vrancea, în scopul destructurării unui grup infracțional organizat format din mai multe persoane care execută pedepse privative de libertate  și la care au aderat   și alte persoane aflate în stare de libertate. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada  martie-aprilie 2015, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracțional organizat, având ca scop săvârșirea unor infracțiuni de fraude informatice și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, prin introducerea unor date informatice, fără drept, în scopul de a obține beneficii materiale, prin uzurparea de calități oficiale”.
    În aceeași informare se mai precizează că persoane de  sex masculin încarcerate în penitenciar, au apelat telefonic primari ai unor localități din diferite județele ale țării, prezentându-se, în mod fals, ca fiind procurori DIICOT din județul unde se află localitatea respectivă. Sub pretextul unor cercetări efectuate cu privire la fraude, inculpații le-au solicitat acestora date referitoare la toate cardurile de credit sau debit personale și ale membrilor familiei pe care ulterior le-au utilizat pentru a iniția comenzi online pe site-uri de comerț electronic din România. Totodată, inculpatii au solicitat ca bunurile achiziționate să fie trimise unor complici aflați în diferite localități de pe raza județului Constanța. „Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că inculpații au apelat telefonic și administratori ai unor societăți comerciale care dețin terminale paypoint și, inducând-i în eroare în același mod, și anume că se efectuează cercetări într-un dosar penal, le-au solicitat  să se prezinte de urgență la sediul Parchetului din localitate. Ulterior, inculpații au contactat angajații acelorași societăți comerciale și, sub pretextul unor verificări tehnice cu privire la terminalul paypoint respectiv, le-au solicitat să opereze tranzacții, în scopul obținerii unor coduri de reîncărcare prepay. Ulterior, codurile de reîncărcare au fost furnizate altor membri ai grupării, pentru a fi valorificate. Din investigațiile efectuate până în prezent, există suspiciunea rezonabilă că în perioada martie-aprilie 2015, prin acest mod de operare, a fost creat un prejudiciu de peste 50.000 lei. La data de 08.04.2015, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea au dispus față de inculpații P.F.S., C.L., N.M., I.S.D., N.P. și Z.A.R măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 de ore urmând să fie prezentați Tribunalului Vrancea cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile”, se mai arată în informarea DIICOT.
    Suportul de specialitate a fost asigurat de Compartimentul Operațiuni Speciale Vrancea, iar acțiunea a fost realizată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea și Serviciul pentru Acțiuni Speciale Vrancea. Procurorii au mai făcut precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

   Judecați pentru jafuri armate

    Polițiștii vrânceni le-au pus capac unor infractori extrem de periculoși. Cel puțin doi dintre cei patru bărbați aflați în penitenciar în executarea altor pedepse sunt infractori periculoși. Despre doi dintre ei, dar și despre alții, presa din Constanța scria în 2010, că au fost trimiși în judecată pentru jafuri armate. Aceștia  au fost învinuiți pentru comiterea infracțiunii de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și comiterea împreună a trei infracțiuni de tâlhărie, reținându-se în sarcina lor că în vara anului 2009 au constituit o asociere ilicită cu scopul de a comite jafuri armate asupra unităților comerciale din județul Constanța care aveau sume de bani și bunuri de valoare mare. În sarcina acestora s-a reținut, printre altele, că la data de 03 iulie 2009 inculpații mascați și înarmați cu pistoale și săbii, au jefuit două angajate ale unui magazin din Năvodari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?