Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Fundaţia Cartea Călătoare caută voluntari pentru Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători


Fundația Cartea Călătoare Focșani recrutează voluntari pentru Festivalul Național de Film pentru Nevăzători (FNFN) pe care-l organizează, în premieră națională, în parteneriat cu Asociația pentru promovarea filmului românesc (www.fnfn.ro). Festivalul se va derula în perioada 15-19 mai, la București, și își propune să popularizeze și să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor și să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficiențe de vedere la viața culturală. Tinerii entuziaști și cu inițiativă, care vor să facă parte din cel mai inedit festival de film organizat până acum în România, sunt încurajați să aplice până la data de 22 aprilie, completând formularul de mai  jos: https://docs.google.com/forms/d/1H2ImwvzqV2Hp6ejSURCubv4VLwkow_bFTXqj5X3Thk0/viewform?c=0&w=1.
Pe lângă șansa de a face parte din echipa FNFN și de a acumula experiență în organizarea unui festival, voluntarii vor avea acces gratuit la filmele și programul festivalului și vor primi certificate de voluntari în urma evaluării activității prestate. În plus, organizatorii vor oferi fiecăruia dintre voluntari un welcome package, ce va conține materiale promoționale FNFN.
Pe parcursul a cinci zile vor fi organizate 10 proiecții de filme cu descriere audio la care vor putea participa și persoanele fără deficiențe de vedere care vor urmări filmul în condiții obișnuite. Proiecțiile vor avea loc la Cinematograful Elvire Popesco din incinta Institutului Francez în România, și la cinematograful Muzeului Å¢ăranului Român. ,,Descrierea audio face filmele accesibile atât nevăzătorilor cât și persoanelor care au resturi de vedere. Alături de coloana sonoră a filmului mai este introdusă o bandă pe care sunt oferite explicațiile suplimentare foarte importante pentru înțelegerea cu adevărat a acțiunii filmului. Sunt descrise decorurile, gesturile actorilor, stările psihice indicate de mimica lor, cu ce sunt îmbrăcate personajele, poziția personajelor în cadru, ordinea intrării lor, relațiile dintre ele și orice imagine fără de care înțelegerea filmului ar fi parțială. Explicațiile sunt atent sincronizate cu filmul pentru a nu se suprapune cu replicile actorilor și sunt transmise prin unde radio la căștile pe care nevăzătorii le primesc la intrarea în cinematograf, folosind un sistem similar cu cel utilizat în traducerile simultane. Ceilalți spectatori care doresc să aibă parte de o experiență inedită, pot solicita, la intrarea în sală, căști”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România, website: www.eeagrants.org.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?