Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Conferinţă la Prefectura Vrancea. Apostilele pot fi verificate pe internet


La Prefectura Vrancea a fost implementat un proiect european de evidență online a apostilei, finanțat din fonduri europene. Fiecare apostilă emisă poate fi verificată online cu ajutorul numărului și datei la care a fost eliberată. Proiectul „Sistem interoperabil centralizat pentru evidența apostilei eliberate de către instituțiile prefectului pentru actele oficiale administrative” este derulat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Generală pentru Îndrumarea și Controlul Instituției Prefectului și are o valoare totală de peste două milioane lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 1,6 milioane lei.
    Subprefectul Cristi Misăilă a prezentat, ieri, în cadrul unei conferințe, proiectul care a fost derulat la nivel național din anul 2013. La evenimentul de la Instituția Prefectului au participat reprezentanți ai firmelor care se ocupă de aceste servicii, dar și șefii de la serviciile publice de evidența populației din județ. Reprezentanții Prefecturii au explicat că este vorba despre dezvoltarea unui serviciu administrativ informatic pentru cetățeni și mediul de afaceri care permite vizualizarea online a datelor referitoare la apostilele eliberate de instituțiile prefectului din România. Astfel, este creată o bază de date centralizată a M.A.I., actualizată în timp real de instituțiile prefectului, care furnizează online informații privind actele oficiale administrative pentru care s-a eliberat apostila.
    De asemenea, prin noul serviciu se oferă posibilitatea consultării în timp real prin mijloace electronice a bazei de date centralizate și verificării autenticității actelor oficiale administrative pentru care cele 42 instituții ale prefectului eliberează apostila în conformitate cu obligațiile internaționale asumate de România. „Noul serviciu public oferă posibilitatea consultării în timp real prin mijloace electronice a bazei de date centralizate și verificării autenticității apostilelor eliberate de cele 42 instituții ale prefectului pentru actele oficiale administrative, în conformitate cu obligațiile internaționale asumate de România prin aderarea la Convenția cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961. Verificarea se poate face accesând pagina de internet www.apostila.mai.gov.ro, a afirmat subprefectul Cristi Misăilă.
    Cei care vor să verifice apostilele trebuie să acceseze pagina de internet menționată unde trebuie să introducă numărul apostilei și data la care a fost eliberată. Deja, până ieri la prânz, erau 1746 de vizualizări pe site. Subprefectul a precizat că la nivelul Prefecturii este gestionat un tabel cu specimene de semnături ale tuturor reprezentanților instituțiilor abilitate să elibereze documente supuse apostilării. „Colegii mei, la stabilirea documentelor, verifică aceste specimene de semnături, dacă este conform. Este principala verificare pe care o facem și, bineînțeles, amprenta ștampilei pe care o poartă documentul respectiv”, a precizat subprefectul.
Beneficiari ai proiectului sunt, în primul rând, persoanele interesate să verifice autenticitatea unei apostile emise de statul român, precum angajatori, autorități și instituții publice, instituții de învățământ din statele semnatare ale Convenției de la Haga, cele 42 de prefecturi din țară care vor efectua înregistrările în sistemul centralizat și care, astfel, vor avea și posibilitatea de a obține informații despre alte apostile eliberate pentru acte oficiale administrative pe întreg teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?