Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Timbru şi monedă de argint pentru a marca aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea SRI


Romfilatelia va introduce în circulație emisiunea aniversară de mărci poștale „Intelligence în slujba democrației: 25 de ani, Serviciul Român de Informații”, pentru a sărbători un sfert de secol de activitate a acestei instituții.
Astfel, timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 8,10 lei ilustrează logo-ul Serviciului Român de Informații (SRI), alături de titlul emisiunii aniversare, pe un fundal sobru, bleumarin, ce sugerează profunzimea spațiului cosmic. Imaginea Globului Pământesc planează pe acest fundal, descrisă în cod binar, înconjurată de un halou al cărui spectru luminos sugerează suprapunerea dintre tonurile naturale ale atmosferei terestre și un ton „electric” al monitoarelor ce servesc reprezentării virtualului. Harta României este reliefată în culoare de contrast, simbolismul transmițând excelența specialiștilor români în domeniul cibernetic. Un element inedit al timbrului devine vizibil doar în lumină ultravioletă: steaua în opt colțuri și însemnul SRI apar centrate pe punctul de orizont din arcul haloului.

    Pe de altă parte, timbrul coliței cu valoarea nominală de 14,50 lei redă pe fundal drapelul tricolor al României, peste care este suprapus codul binar al lumii virtuale, din care se distinge, marcată cu roșu, secvența „11001”, traducerea în cod a cifrei „25”, vârsta aniversată de Serviciul Român de Informații. Prin perforul rotund al timbrului și prin alcătuirea grafică, acesta se constituie într-un sigiliu de circulație universală, purtând însemnele SRI și anii de existență, 1990 – 2015. Din punct de vedere tehnic, emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 6 timbre cu manșetă ilustrată și colița dantelată. Începând de luni, această emisiune aniversară de mărci poștale va putea fi achiziționată de la toate magazinele Romfilatelia din București și din țară.
    Cu prilejul aniversării a 25 de ani de la înființarea SRI, Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?