Ediția: Joi 24 octombrie 2024 Nr. 6743
Ediția: Joi 24 octombrie 2024 Nr. 6743

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Varza


Varza face parte din familia cruciferelor cunoscute pentru prevenirea apariției cancerului pulmonar și a bolilor de inimă. Această legumă prezintă numeroase efecte pozitive asupra sănătății și poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât și gătită, fără să își piardă calitățile nutritive. Este cunoscută de pe vremea grecilor și a romanilor care îi recunoșteau proprietățile medicinale.
Varza (Brassica oleracea) este o legumă comestibilă, una din cele mai vechi legume cunoscute de om. În lume există peste 400 de soiuri de varză care diferă prin formă, dimensiune și culoare (varză verde, albă, roșie, mov etc.), însă cea mai cunoscută și consumată este varza de culoare verde deschis. Varza se cultivă pe continentul european de mai bine de 4.000 de ani. Originile sale sunt mediteraneene. Această legumă de iarnă este unul dintre importantele medicamentele naturiste atestate de cercetările medicale. Specialiștii susțin că varza are rol terapeutic în peste 100 de afecțiuni. Substanțele active variază în funcție de specie.
Există patru varietăți de varză valoroase din punct de vedere medicinal: varza albă, varza roșie, varza de Bruxelles și varza creață. Varza conține vitaminele A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, fosfor, calciu, zinc, mangan, cupru, fier și nu are colesterol. În varza de Bruxelles și în varza albă există cantități mari de apă, dar și substanțe tonice, precum: proteine, glucide, vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K,) și săruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier, iod și cobalt). Combate hipoglicemia mai eficient decât celelalte soiuri.
Varza roșie, de exemplu, are efecte depurative și o valoare nutritivă mai mare decât cea albă. Sucul verzei roșii poate fi întrebuințat ca indicator pH. Varza este recomandată în curele de slăbire, însă nu trebuie exagerat, deoarece poate împiedica absorbția iodului în organism. Această legumă este benefică în cazul constipației, hemoroizilor, infecțiilor și furunculelor, entorselor, arsurilor, inflamațiilor, ulcerului, tumorilor, calmează tusea, protejează inima. Este folosită și pentru combaterea alcoolismului, anemiei, hemoragiilor, sinuzitelor sau cirozelor. Este recomandată și în regimul pentru diabetici. În gastrită, colită și gută, specialiștii recomandă consumul a trei-patru pahare de suc de varză creață, mult mai eficient decât cel obținut din alte soiuri.
Cercetările realizate în ultimii 20 de ani au confirmat faptul că un consum frecvent de varză crudă sau de suc are un efect benefic în prevenirea cancerului de colon. Un cercetător de la Universitatea din Texas a extras din varză un produs pe care l-a numit glutamină și pe care l-a folosit cu succes în vindecarea alcoolismului. Varza mai conține și o substanță bactericidă capabilă să reducă anumiți germeni Gram negativi. S-a constatat că are proprietatea de a regla glicemia, fiind astfel indicată în alimentația diabeticilor.
Specialiștii în terapii naturiste susțin că varza are și proprietatea de a lecui depresia și meteosensibilitatea. Pentru a beneficia de aceste efecte este necesar să consumăm zilnic, două pahare cu suc de varză.Vitamina B este un echilibrant nervos, favorizând absorbția oxigenului la nivelul celulei și metabolismul glucidelor. Are efecte benefice în tratarea diferitelor probleme ale pielii conferind un aspect de întinerire. Prin vitamina A, varza întreține nutriția țesuturilor și întârzie semnele exterioare ale îmbătrânirii. Datorită sulfului este dezinfectantă și tonifiantă în afecțiunile aparatului respirator, în anumite eczeme, în seboree și în protecția cutanată.
Efectele detoxifiante ale acestei legume determină dispariția sau diminuarea petelor de pe piele (inclusiv a așa-numitelor pete de ficat), ameliorează iritațiile, ajută la vindecarea eczemelor alergice și a acneei. Pielea arată mai bine, mai fresh și mai luminoasă dacă mâncăm varză, tot datorită antioxidanților care ne protejează de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete și a altor factori de mediu care ne pot afecta stratul superior al epidermei.
Calitățile terapeutice ale verzei, cunoscute din vremuri străvechi sunt confirmate te tot mai multe studii realizate în zilele noastre.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?