Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

14 plângeri, depuse la CRIMĂ ORGANIZATĂ de primari sunaţi de un FALS PROCUROR DIICOT


Mai mulți primari din Vrancea au fost sunați luni și marți de un fals procuror DIICOT, care sub pretextul unor verificări efectuate într-un dosar de clonare a unor carduri, le-a cerut acestora codurile cardurilor pe care le dețin. Totul pentru ca escrocii să poată efectua diferite plăți. Unii dintre primari nu și-au dat seama că sunt victime ale unor escroci, așa cum este și cazul primarului comunei Tănăsoaia, Romeo Vulpe (FOTO), în timp ce alții nu au dat curs solicitărilor. Potrivit informațiilor primite ieri după-amiază, de la șeful Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea (SCCO), comisar șef Costel Manea, au fost înregistrate 14 plângeri. Astfel, ieri, la sediul SCCO Vrancea au ajuns mai mulți primari pentru a fi audiați. Persoana de la celălalt capăt al firului s-a recomandat, în majoritatea cazurilor, ca fiind procurorul Constantin Rusu, care o bună bucată de vreme chiar și-a desfășurat activitatea la DIICOT Vrancea. Contactat de reporterii „Monitorul de Vrancea”, procurorul Rusu, care nu are nicio legătură cu telefoanele primite de primari, a atras atenția asupra faptului că procurorii solicită relații doar pe cale oficială, nu telefonic.

    14 primari din Vrancea au depus plângeri, după ce persoane necunoscute, care s-au recomandat ca fiind procurori DIICOT ori DNA, i-au contactat și le-au solicitat date confidențiale despre cardurile pe care le au, respectiv seriile și codurile de pe spatele acestora. Cazul a fost preluat de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vrancea, întrucât se bănuiește că ar fi vorba despre un grup infracțional organizat. Printre edilii contactați de falsul procuror sunt cei din Odobești, Mărășești, Tănăsoaia, Boghești, Garoafa, Vânători, Suraia, Milcovul, Popești, Ploscuțeni, Cîrligele, Negrilești, Păulești, Bordești.
    Au fost primari care nu și-au dat seama că sunt victime ale unor escroci, dar și primari care nu au urmat pașii indicați de impostori, unii pentru că știau de existența lor, alții pentru că au avut suspiciuni. Potrivit unor surse oficiale, cea mai mare țeapă este de 7.000 lei.
    Printre cei de pe cardul căruia s-au făcut tranzacții se numără primarul de la Tănăsoaia, Romeo Vulpe. Potrivit acestuia, escrocii au sunat întâi la primărie, cerându-le angajaților date despre el și apoi a fost sunat el pe mobil. „A sunat întâi la primărie și apoi m-a sunat pe mine. Persoana s-a recomandat ca fiind procurorul Constantin de la DIICOT, care mi-a spus că soția a derulat nu știu ce activități și că au date ale cardurilor, cerându-mi să confirm numerele de card. Am spus că mă prezint la DIICOT, au spus că sunt pe teren și mă cheamă ei și a insistat cu confirmarea numărului de cont pe care l-a dictat. De asemenea m-a întrebat și data expirării și era reală, în cele din urmă mi-a cerut cifrele de pe spatele cardului. Eu în dorința de a demonstra că nu este nimic și ținând cont de faptul că știa atâtea, am spus. Plata s-a făcut, dar am depus plângere și am cerut blocarea tranzacției. Banii s-au dus către o firmă din București. Toată lumea crede când aude de DIICOT și DNA, mai ales în contextul situației actuale cu atâtea arestări. Trebuie găsită o măsură de securitate. Mi-e imposibil să cred că acești infractori nu sunt în legătură cu banca. Pe noi ne urmăresc ambiental, telefoanele, iar acum nimeni nu știe cine a sunat”, ne-a spus primarul Vulpe.

    Majoritatea primarilor, sunați ieri pe telefoanele fixe de la primărie

    Cele mai multe dintre telefoane s-au dat ieri. Printre cei sunați se numără și primarul de la Garoafa, Gheorghe Maghiaru. Acesta nu a dat curs solicitării falsului procuror, asta și pentru că aflase deja de noua metodă procurorul, așa cum a denumit-o. L-a băgat în ceață pe așa zisul procuror spunându-i că are multe carduri, motiv pentru care infractorul s-a lăsat păgubaș. „M-au sunat și pe mine, dar știam deja de practica asta. La nici o oră după ce am aflat, am fost sunat pe fixul primăriei. S-a recomandat ca fiind Ilie Daniel-procuror DIICOT. A tot insistat să-i dau un număr personal și am spus că nu am. Apoi m-a întrebat câte carduri am și am spus că multe. Tot insista cu câte. A văzut că nu spun și în momentul ăla a închis telefonul. Este vorba despre escroci, care până acum foloseau metoda accidentul, acum folosesc metoda procurorul. Pe fondul valului de arestări pe care le tot vedem, profită și ei”, ne-a povestit primarul Maghiaru.

    Primarului de la Boghești i s-a cerut să fie singur în birou

    Tot ieri a fost sunat și primarul de la Boghești, Sandu Aur, căruia i s-a cerut să meargă în birou și să nu fie pe lângă el nicio persoană, care să ia parte la discuție. Nici acesta nu a căzut în plasa escrocilor. „M-au sunat dimineață, în jur de 9.00, la primărie. M-a chemat secretara că e un domn procuror, Constantin Rusu. Am dat mobilul, apoi a sunat și a întrebat dacă sunt în birou. Mi-a spus să merg în birou și să fiu singur, apoi m-a întrebat dacă am carduri, că face verificări într-un dosar că s-au sustras bani de pe carduri. Am solicitat o hârtie oficială sau o citație, moment în care a închis și nu a mai revenit. Era un domn cu o voce dură”, ne-a povestit primarul Aur.
    Nici primarul de la Cîrligele nu a dat curs solicitării. Totuși, în acest caz lucrurile sunt ceva mai ciudate, primarul Ștefan Moscu precizându-ne că falsul procuror i-a spus că o persoană de la banca la care are cardul a făcut niște nereguli și că i s-a schimbat ceva la card. Culmea este că edilul chiar solicitase o modificare, aspect de care infractorul s-a folosit în timpul conversației. „Am fost sunat luni în jurul orei 15.00. Sunt oameni cu mințile odihnite și versați. S-a recomandat ca fiind procurorul Blejan de la DIICOT și că o persoană de la banca la care eu am cardul ar fi făcut niște nereguli și că mi s-a schimbat ceva la card. Culmea este că eu chiar am vorbit treaba asta la bancă, despre o modificare. Nu mi-a creat prejudiciu, decât moral, am făcut sesizare, am sunat imediat după apel și la DIICOT”, ne-a povestit primarul Moscu.

    Primarul din Odobești: „Mi-a reproșat cu un tupeu maxim că de ce nu am răspuns la telefon”

    Escrocii l-au contactat ieri și pe primarul Daniel Nicolaș de la Odobești, căruia chiar i-au reproșat că nu a răspund prima dată când a fost sunat. Edilul și-a dat seama că la celălalt capăt al firului este un impostor, motiv pentru care i-a cerut acestuia să-i trimită adresă oficială, dar și numărul legitimației. „M-a sunat un bărbat care s-a recomandat a fi procurorul Rusu Florin sau Constantin, nu am reținut exact, de la DIICOT Vrancea. Mi-a spus că am o citație pentru mâine (astăzi-n.r) la poliție ca să dau o declarație. M-a întrebat apoi dacă dețin carduri bancare, iar eu i-am spus că da. Apoi m-a întrebat câte am, iar eu i-am spus că nu știu exact, că am mai multe în mașină. Atunci el mi-a spus să rămân în telefon cu el și chiar a insistat și să cobor la mașină să-i spun ce fel de carduri am. În acel moment l-am întrebat în ce calitate îmi cere asta, iar el mi-a spus de procuror DIICOT Vrancea. În acel moment i-am cerut să facă procedura legală de citare și numărul de legitimație, iar el mi-a spus că va reveni în 10 minute. I-am spus că este un impostor și că îl dau pe mâna poliției, moment în care a închis telefonul. Am sunat la organele abilitate și am sesizat acest lucru. Le-am dat și numărul de telefon să-l verifice. Eu am fost sunat azi dimineață (ieri-dimineață – n.r) și în primă fază nu am răspuns. A insistat, iar când am răspuns mi-a reproșat cu un tupeu maxim că de ce nu am răspuns la telefon”, a povestit și primarul Nicolaș.    

   Primarului de la Ploscuțeni i s-a solicitat o listă cu magazinele care au cartele reîncărcabile

    Infractorii nu l-au „sărit” nici pe primarul de la Ploscuțeni, Ștefan Solomon. Acestuia i s-a solicitat o listă cu magazinele care dețin aparatură de reîncărcare a telefoanelor. Primarul l-a sunat imediat pe șeful de post, apoi a cerut adresă scrisă. „A sunat la primărie și apoi pe mobil. S-a recomandat ca fiind procurorul DIICOT Constantin Rusu, că au o anchetă și să-i dau toate societățile care dețin aparate pentru reîncărcare telefoanelor. Eu m-am consultat imediat cu șeful de post, dumnealui m-a sfătuit să nu dau curs, apoi am solicitat adresă oficială”, ne-a spus și Ștefan Solomon.
    Și Ionel Lupu, primarul de la Vânători a fost contactat de așa zisul procuror, care l-a întrebat dacă are carduri, iar în momentul în care edilul i-a spus că nu, infractorul s-a lăsat păgubaș.
    Contactat a fost și primarul de la Suraia, Vasile Grosu, care i-a băgat în sperieți pe infractori, spunându-le că are o sumă consistentă pe card. Nici acesta nu s-a lăsat înțelat și a mers la poliție imediat. „S-a recomandat ca fiind procuror la DIICOT Focșani și că anchetează niște înșelăciuni cu carduri. M-a întrebat dacă am multe carduri, i-am spus că am unul și atunci mi-a spus că voi fi chemat la DIICOT. Mi-am dat seama că ceva este în neregulă. Tot insista cu întrebările că ce tip e cardul, câți bani am pe el. Am spus că am 20 de mii și tot insista să merg acasă să-l iau. A închis și urma să mă sune în jumătate de oră. Am discutat imediat cu organele abilitate, am venit la Focșani, dar nu a mai sunat, asta pentru că mai sunase o dată și nu am răspuns în ideea de a ajunge la poliție”, ne-a precizat și primarul de la Suraia.

   Primarii au ajuns la poliție pentru a da declarații

    Ieri, toți primarii, și cei înșelați și cei care și-au dat seama, au ajuns la poliție pentru a da declarații. Cazul a fost preluat de polițiștii de la Crimă Organizată, întrucât ar putea fi vorba de un grup infracțional. Potrivit comisarului șef Costel Manea, șeful SCCO, au fost primite mai multe sesizări și se fac verificări. „Se efectuează cercetări pentru constituire de grup infracțional organizat, înșelăciune și fraudă informatică”, ne-a precizat comisarul șef Manea.
    Reporterii „Monitorul de Vrancea” l-au contactat și pe procurorul Constantin Rusu, întrucât numele său a fost folosit cel mai des de escroci. Acesta fusese informat despre practica infractorilor și a atras atenția asupra faptului că relațiile care le-au fost solicitate primarilor nu se dau telefonic. „Am fost informat despre această situație cu care nu am nicio legătură. Relațiile solicitate nu se dau telefonic, iar funcționarii publici trebuie să fie extrem de atenți și să rețină că noi solicităm relații numai pe cale oficială”, ne-a declarat procurorul Rusu. 

   Alți primari, înșelați anul trecut

    În mai anul trecut, cel puțin opt primari din tot atâtea comune ale Vrancei au semnat un „Acord de asociere” cu un cetățean care s-a prezentat cu numele Novac și care s-a dat reprezentantul unei fundații gălățene, în vederea achiziționării unui Ghid de acordare a primului ajutor pe care fundația respectivă l-ar fi elaborat împreună cu Societatea Națională de Cruce Roșie. Folosindu-se de numele și notorietatea Crucii Roșii, individul  a convins primarii să semneze respectivul acord și să se angajeze să achite sume cuprinse între 300 și 800 de lei pentru un număr diferit de exemplare ale Ghidului care urma să le fie livrat, în folosul elevilor și cadrelor didactice din localitățile respective.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?