Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Pensionarii de invaliditate, supărați că sunt trimiși să-și facă investigații la anumiți medici


Un cititor al cotidianului nostru, pensionat pe caz de boală, susține că analizele sale făcute la Fundeni și duse apoi medicului expert, pentru revizuire, ar fi fost refuzate de acesta pe motiv că „nu sunt bune”. El afirmă că în această situație sunt mulți alți pensionari de invaliditate. „Of-ul nostru este următorul: dr. Nedelcuț Aida-Mara, medic primar expert, ce face cu noi? Când mergem la revizuire ni se dă decizia medicală asupra capacității de muncă cu mențiunea ce acte vom aduce la următoarea revizuire: referate, EKG, radiografii, analize etc. și ne și spune de unde să le aducem, oferindu-ne cărți de vizită de la medici bine stabiliți, unii dintre ei fiind particulari și având sediul în Policlinica Nr. 2. Precizez că eu, având o boală cronică, am adus analize de la Institutul Fundeni-București, dar d-na doctor a spus ca nu sunt bune, trebuie să le fac unde mi-a spus dânsa”, spune cititorul. În replică, medicul expert Aida Nedelcuț spune că legea o obligă, în caz de neclarități, să trimită oamenii să repete analizele medicale sau investigațiile. „Eu trimit oamenii la anumite unități sanitare performante, nu la anumiți doctori. Ca medic expert, am obligația să trimit la unitățile medicale care să mai vină cu o opinie, să văd dacă cele două opinii converg și atunci îmi asum această expertiză. Opinie venind de la medic de aceeași specialitate, de același rang profesional dacă se poate, cu aceeași experiență în domeniu, ca să vedem dacă aprecierea este aceeași. E vorba doar de verificarea unor situații de fapt, care poate nu reies din relatarea pacientului sau care poate nu au fost prinse pe de-a-ntregul în explorarea respectivă”, spune medicul Nedelcuț.

    Un cititor al cotidianului Monitorul de Vrancea, care pretinde că se numește Vasile Ion, și-a arătat revolta față de faptul că pensionarii de invaliditate, care au obligația de a se prezenta periodic la revizuire, ar fi trimiși de medicul expert Aida Nedelcuț să-și facă analizele și investigațiile medicale doar la anumiți doctori. Omul spune că unii dintre acești doctori sunt particulari, motiv pentru care și tarifele sunt mai mari. „Vă scriu în numele tuturor pensionarilor cu grad de invaliditate, deci cei cu revizuire la 6 luni, 1 an sau 2 ani, din județul Vrancea. Noi, acești pensionari, de ani de zile, ne confruntăm cu o problemă care trebuie luată în serios de dumneavoastră împreună cu organele abilitate, cu precizarea că trebuie făcut ceva de sus, pentru că pe plan local nu sunt sorți de izbândă. Of-ul nostru este următorul: dr. Nedelcuț Aida-Mara, medic primar expert, ce face cu noi? Când mergem la revizuire ni se dă decizia medicală asupra capacității de muncă cu mențiunea ce acte vom aduce la următoarea revizuire: referate, EKG, radiografii, analize etc. și ne și spune de unde să le aducem, oferindu-ne cărți de vizită de la medici bine stabiliți, unii dintre ei fiind particulari și având sediul în Policlinica Nr. 2, Str. Bucegi, nr. 28 sau în alte locații din Focșani”, a scris bărbatul. 
Mai mult, susține că așa ceva i s-ar fi întâmplat chiar și lui însuși, cu toate că s-ar fi prezentat la revizuire cu documente medicale eliberate de Spitalul Fundeni, unde este luat în evidență cu boala cronică de care suferă. „Precizez ca eu, având o boala cronică, am adus analize de la Institutul Fundeni – București, pentru că acolo am dosarul și ei s-au ocupat de mine, dar d-na doctor a spus ca nu sunt bune, trebuie să le fac unde mi-a spus dânsa, dacă nu, schimbăm foaia, și toate acestea le facem contra-cost bineînțeles. Noi, amărâții de pensionari, care ne descurcăm așa cum putem, ce să înțelegem? Că d-na doctor a transformat totul într-o afacere profitabilă, pe care o face împreună cu alți colegi de breaslă, care au depus un juramânt, dar nu îl respectă? Mult respect acestor medici”, a mai scris cel ce spune că se numește Vasile Ion.

   „Eu nu indic medicul, ci unitatea sanitară în funcție de performanța acestora”

    Contactată de reporterii Monitorul de Vrancea, Aida Nedelcuț, medic expert de asigurări sociale, a declarat că nu este deloc adevărat ceea ce susține reclamantul și că are obligația profesională, prevăzută de lege, de a solicita, în caz de neclarități, o a doua opinie medicală de la unitățile sanitare cele mai performante pe investigațiile sau analizele în cauză. Mai mult, aceasta a spus că a verificat în baza de date și a găsit doar un pensionar cu numele Vasile Ion care este, însă, decedat de mult. „Eu nu trimit oamenii la anumiți medici, ci la unitățile sanitare, iar cabinetele individuale sunt tot unități sanitare care au și numele medicului în coadă, motiv pentru care se poate spune că trimit la doctorul cutare. Dar nu, eu îi trimit la unitatea sanitară mai performantă ca dotare, în caz că există documente neconcludente. Dacă există unități sanitare mai competente în investigația respectivă, nu am nicio problemă să-i trimit acolo. Eu am obligația profesională să verific datele, să mai cer un referat de la o unitate sanitară de unde nu am avut surprize! Mă feresc să trimit oamenii la unități sanitare unde sunt medici cu trei, patru competențe pe parafă. Eu trimit oamenii să repete, în caz de neclarități, analizele medicale sau investigațiile la anumite unități sanitare pe baza performanțelor acestora, fie la stat fie la particular, deci nu la anumiți doctori. Dacă omul se duce unde vrea el, poate să vină cu actele aranjate”, a declarat medicul Nedelcuț.
    În ceea ce privește tarifele pe care oamenii trebuie să le suporte la eliberarea referatelor sau pentru efectuarea de analize și investigații, aceasta a spus că peste tot ce percep taxe, și la stat, și la orice cabinet particular, însă nu la toate unitățile sanitare se fac examene de aceeași calitate. „În materie de ecografie, trimit la cabinet doctor Buză, da. Dar arătați-mi o unitate sanitară mai performantă ca dotare! Toți percep taxe, dar nu toți fac un examen de aceeași calitate. Deci, dacă apare o unitate sanitară cu acest profil mai performantă decât acolo, îi trimit acolo. Legea mă obligă să fac acest lucru! Adică cum, să închid ochii și să fac protecție socială pe banii sănătății? În materie de laborator, e laboratorul Gașpar sau policlinica noastră, laboratorul spitalului, unde pot trimite oamenii. Repet, analizele cu care ei vin pot să nu fie complete. Dacă eu cer o funcție de bază, asta are mai mulți parametri și nu toate laboratoarele fac. Și nu toate sunt gratuite. Eu n-am ce să fac, în caz de neclarități am obligația prevăzută de lege să trimit oamenii să repete analizele sau investigațiile”, a mai spus doctorița Aida Nedelcuț, precizând că actele normative care îi conferă acest drept sunt: Legea nr. 263/2010, HG nr. 155/2011 pentru aprobarea criteriilor și normelor de diagnostic clinic, diagnostic funcțional și de evaluare a capacității de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II și III de invaliditate, și care cuprind clar baremurile de investigații, plus normele de aplicare. 

    Referatele au termen de valabilitate

    Medicul Aida Nedelcuț a mai subliniat faptul că mai trimite persoanele care vin la revizuire să-și facă alte investigații și analize și în cazul în care referatele cu care aceștia se prezintă sunt expirate. „Unele referate se eliberează cu durată de valabilitate de trei luni, altele maxim șase luni. Așa că referatele nu trebuie să fie vechi. Dacă persoana vine de la Fundeni cu analize, și dacă sunt de dată recentă, nu am nicio problemă. Dar dacă nu, trebuie să îl trimit să repete investigațiile. Sunt afecțiuni în care starea se poate modifica de la o săptămână la alta. Sunt și afecțiuni care mă obligă să trimit pacientul să facă testul de efort, și în Focșani nu avem, așa că îl trimit la cel mai apropiat centru, care este la Râmnicu Sărat. Eu nu am parti-pris-uri cu nimeni, nu sunt din Vrancea, nu am rude aici. Pur și simplu, unde sunt documente neconcludente sunt obligată să trimit persoanele să refacă analize și investigații și îi trimit la unitățile sanitare performante. Expertiza asta e! Pot cere o altă opinie, am obligația de a o cere”, a mai precizat medicul expert Aida Nedelcuț, subliniind faptul că uneori acest lucru poate fi în favoarea pacientului, nu în defavoarea lui, în sensul că dacă face investigații la unități cu aparaturi performante rezultatele sunt mult mai clare. 
De exemplu, ceea ce nu se vede la un ecograf, se poate vedea la alt ecograf mult mai performant și atunci și gradul în care poate fi încadrat omul se poate schimba. „Nu vreau să-l privez pe om de drepturile lui, dar nici nu vreau să iasă de aici și să zică, știi, am dus-o pe proastă. Nu am parti-pris-uri cu nimeni, nu sunt de-a locului, nu vreau decât să-mi fac meseria. Dacă mi-aș însuși fără niciun fel de excepție tot ce vine din afară, ar însemna să nu mai fie nevoie de un medic aici, ci de un funcționar care înregistrează numărul de dosar plin cu acte pe care nu le mai judecă, punct. Eventual îi dăm omului ce vrea. Am situații de persoane care își trimit documentele prin poștă, deși legea interzice. Persoana trebuie să vină aici în nume propriu și să depună cererea. Dacă nu poate, trimite împuternicitul, dacă nu are discernământ, tutorele”, a punctat medicul Nedelcuț.

    „Pensionarii nemulțumiți trebuie să depună reclamații scrise”

    Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, instituție de care ține din punct de vedere administrativ Cabinetul de expertiză, a declarat că „orice om care primește o decizie poate să o conteste. Orice pensionar de invaliditate care are o nemulțumire trebuie să se adreseze organelor abilitate sau să ne adreseze nouă o sesizare în scris. Toate sesizările sunt analizate, toate aspectele verificate și se dispun măsurile ce se impun. Dar oamenii nu reclamă unde trebuie, le e frică, nu știu de ce. Din câte știu eu, medicul expert poate cere oamenilor să facă încă o analiză, dacă i se pare ceva suspect, dar nu are voie să direcționeze pacienții la cabinetele la care vrea el. Pacientul are libertatea să se adreseze oricărui cabinet dorește. Iar dacă un pensionar de invaliditate este nemulțumit, poate să facă măcar către noi o sesizare scrisă, pe care noi o putem direcționa către organele abilitate care au mijloacele necesare de a afla adevărul”, a declarat Adrian Juravle.
    În momentul de față, în evidențele CJP Vrancea figurează 8.824 pensionari de invaliditate, 760 fiind încadrați în gradul I, 4.433 în gradul II și 3.631 în gradul III. Din totalul acestor pensionari, 7.161 sunt revizuibili, adică trebuie să treacă la anumite perioade de timp prin fața medicului expert de asigurări sociale, iar 1.663 nu au această obligație, ei fiind nerevizuibili.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?