Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Afacerist vrâncean, percheziționat pentru a doua oară în numai o săptămână


Noi percheziții au fost efectuate, ieri dimineață, la Hotel Unirea din Focșani, administrat de Vasile Bogdan. Verificările au fost efectuate de polițiștii de la Serviciul Economic Vaslui și de cei de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale Vaslui.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Vaslui, agent șef adjunct Alina Tonică, în dosar sunt cercetate mai multe persoane, respectiv reprezentanți ai unor societăți comerciale. Oamenii legii susțin că, anul trecut, aceștia ar fi cumpărat mărfuri, folosind nume și calități mincinoase, pe care le-ar fi achitat cu file CEC fără acoperire. Prejudiciul estimat este de aproximativ 600 mii lei.
Agent șef adjunct Alina Tonică nu ne-a putut preciza dacă Bogdan are sau nu vreo calitate în dosarul în care s-au făcut verificări ieri. „Polițiști din cadrul IPJ Vaslui – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și polițiștii de Acțiuni Speciale efectuează percheziții la o unitate hotelieră din municipiul Focșani, județul Vrancea, în contextul activităților desfășurate în mai multe dosare penale. Sunt cercetați reprezentanți ai unei societăți comerciale, care în perioada aprilie-mai 2014 au indus în eroare mai multe societăți prin folosirea de nume și calități mincinoase, achiziționând diverse mărfuri, pentru care au emis mai multe file CEC și bilete la ordin, pentru care nu aveau disponibilul necesar. Până la acest moment, prejudiciul estimat este de aproximativ 600 mii lei”, a afirmat agent șef adjunct Alina Tonică.
    Potrivit unor surse oficiale, ieri nu au fost reținute persoane. Verificările fac  parte, spun sursele noastre, dintr-un dosar foarte complex, percheziții fiind făcute și la Vaslui, dar și într-un alt județ. Polițiștii vasluieni ne-au spus că la acest moment al anchetei nu pot oferi alte detalii în afara celor furnizate de purtătorul de cuvânt.
Verificările de ieri, de la hotelul lui Vasile Bogdan, au durat câteva ore bune, o mașină de poliție de la Vaslui și mașina de la Serviciul Criminalistic Vrancea fiind parcate în fața unității până după prânz.

   Nu s-au găsit mărfuri în hotel

    Surse apropiate anchetei ne-au precizat, ieri după-amiază, că verificările de la Hotel Unirea au fost făcute în contextul dosarului instrumentat de DIICOT, în care Vasile Bogdan a fost pus sub control judiciar, la sfârșitul săptămânii trecute. Potrivit surselor, anchetatorii au urmărit identificarea unor mărfuri.
Practic, sursele noastre ne-au spus că în urma perchezițiilor efectuate săptămâna trecută, în dosarul DIICOT, timp în care au fost ridicate anumite mărfuri, printre care și prosoape, polițiștii de la Vaslui s-au gândit să facă și ei percheziții, în ideea că poate vor găsi și altceva. Nu a fost așa, după cum ne-au precizat surse apropiate anchetei, care au susținut că Vasile Bogdan nu ar avea la acest moment nicio calitate în noul dosar, lui nefiindu-i luată nici măcar o declarație.

   Astăzi se judecă contestația la Curtea de Apel Iași

    Hotelul a mai fost precheziționat și săptămâna trecută, într-un dosar de evaziune fiscală, instrumentat de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vaslui. Vasile Bogdan, patronul hotelului Unirea, a fost reținut, fiind pus apoi sub control judiciar de judecătorii Tribunalului Vaslui. Procurorii au făcut contestație, iar astăzi, aceasta se va judeca la Curtea de Apel Iași.
Magistrații Tribunalului Vaslui au pus la dispoziția presei și motivarea deciziei, care poate fi citită accesând http://www.monitorulvn.ro/articole/care-sunt-acuzatiile-aduse-lui-vasile-bogdan-i-de-ce-nu-a-fost-arestat-preventiv_2_175008.html. Din document reiese că Vasile Bogdan nu ar fi avut un rol principal în cadrul rețelei, el recunoscând parțial comiterea faptelor, dar nu cum le-au prezentat procurorii DIICOT. În dosarul de evaziune fiscală există dubii și cu privire la prejudiciul creat de Vasile Bogdan, respectiv 600.000 lei. Potrivit judecătorului, cuantumul prejudiciului reținut în sarcina afaceristului vrâncean și a altor trei persoane este estimativ, motiv pentru care este necesar să se facă în continuare verificări pentru a se stabili care dintre operațiunile comerciale au fost reale și care fictive. 
    Reamintim că omul de afaceri Vasile Bogdan a fost reținut săptămâna trecută, joi, fiind pus sub control judiciar o zi mai târziu. Anterior reținerii, la Hotel Unirea, dar și în alte locații s-au făcut percheziții, șase în total în Vrancea. Procurorii DIICOT au transmis la momentul respectiv prin intermediul unui comunicat de presă că „în  cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2015, liderii grupării înființau societăți  pe numele lor sau identificau persoane cu posibilități financiare reduse și care, în schimbul unor sume modice de bani, înființau sau preluau societăți comerciale. Ulterior, în numele acestor firme de tip fantomă, care erau folosite în activitatea infracțională pentru emiterea documentelor financiar – contabile ce nu aveau la bază tranzacții reale, erau identificați clienții, (administratori de societăți comerciale) care, pentru a plăti către bugetul de stat taxe și impozite cu mult reduse decât cele reale, conform tranzacțiilor desfășurate, intenționau să intre în posesia facturilor fiscale fictive, pe care apoi urmau să le înregistreze în contabilitate. Totodată, beneficiarii facturilor fiscale fictive  intenționau să-și însușească din conturile societăților pe care le administrau sume de bani, fapt pentru care îi contactau pe liderii grupării pentru a le emite documente financiar contabile care să ateste o achiziție nereală de bunuri, produse, servicii, etc. În baza acestor documente fictive, se virau în conturile bancare deschise în numele societăților controlate de liderii grupării sumele de bani înscrise pe facturile fiscale, ulterior beneficiarii reali intrând în posesia acestor sume în numerar, plătind un comision (10% din valoarea sumei înscrisă pe factura fiscală fictivă) către suspecții ce controlau firmele fantomă. Valoarea prejudiciului constatat este în sumă de 8.500.000 lei”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?