Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

PETRECERE cu 50 de invitaţi şi carne de PORC MISTREŢ. Rezultatul: PATRU cazuri confirmate de trichineloză


Patru persoane au fost diagnosticate cu trichineloză, după ce au mâncat produse din carne de mistreț. În total, din produsele din carnea de mistreț au mâncat 50 de persoane, după ce au participat la o masă festivă organizată la finele lunii februarie. Carnea de mistreț a fost cumpărată pe data de 9 februarie, dar consumul a început să se facă începând cu data de 15 februarie. Pe 20 februarie, membrii unei familii din Vrancea au organizat o petrecere, unde au participat aproximativ 50 de persoane, rude și prieteni, cu toții consumând din produsele preparate din carnea de mistreț. Primul caz de trichineloză a fost diagnosticat la Brașov, la o rudă a familiei din Vrancea, care a organizat petrecerea. Aceasta s-a prezentat la spital cu simptome de gripă, dar medicii i-au pus diagnosticul pe 25 februarie. După ce a fost confirmat primul diagnostic de trichineloză, au început să se testeze și celelalte persoane. La trei li s-a confirmat diagnosticul de trichineloză. „Până acum au fost testate 25 de persoane, dintre care 23 la DSP, iar alte două la alte laboratoare. Cazuri confirmate de trichineloză avem la patru persoane. Ancheta în acest caz continuă și vor fi testate toate persoanele care au consumat carne de mistreț”, ne-a declarat medicul epidemiolog Marina Maiorov, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea.
    O anchetă a fost demarată și de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Veterinarii au pus deja sechestru pe carnea rămasă în congelatorul familiei din Focșani și au început să facă analize pentru a afla dacă este infestată. Directorul executiv al DSVSA, Necula Botezatu, a afirmat că ieri ultimele probe au fost prelevate și se așteaptă rezultatul analizelor de la laborator. „Carnea care a mai rămas a fost pusă sub sechestru. Au fost prelevate probe și așteptăm rezultatul analizelor”, a afirmat directorul Necula Botezatu. Acesta a explicat că, la acest moment, nu se poate stabili care este originea cărnii. Inițial s-a spus că această carne de mistreț ar fi fost cumpărată de la depozitul AJVPS, dintr-un lot verificat și care nu era infestat cu trichinella. Însă cercetările ulterioare nu au putut stabili că este vorba despre aceeași carne cu cea din congelator. Practic, la acest moment, carnea verificată este considerată neidentificabilă.

    Trichineloza poate ucide
 
    Specialiștii spun că trichineloza este o boală parazitară, care apare la porci, dar sunt frecvente îmbolnăvirile și la om, în urma consumului de carne de porc infestată, cu urmări foarte grave. Diagnosticul parazitologic este pus prin examinarea la microscop a mai multor bucăți de carne de la animalul sacrificat, prelevate din diferite părți ale corpului, în general din părțile bine vascularizate. Infestarea cu acest parazit determină tulburări severe de tip encefalită, miocardită, mielită și tulburări de conducere. Practic, sunt atinse centrele vitale ale organismului, respectiv sistemul nervos central, măduva spinării și inima. Gravitatea bolii este dată și de cantitatea de larve care se găsește în carnea consumată. Incubația bolii la om este de 9-18 zile. Inițial, bolnavii prezintă dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, greață, diaree. Apoi, apar durerile musculare, slăbiciuni și dificultăți la mers, mestecat, înghițit, respirat. Mușchii devin tumefiați și pot apărea și erupții pe piele. Temperatura poate crește până la 38-40 grade, timp de mai multe zile.
    Trichineloza este o boală care poate fi prevenită. De aceea, se recomandă consumul cărnii și al produselor din carne verificate. Dacă sacrificarea are loc în gospodărie, este obligatoriu examenul trichineloscopic. De asemenea, o măsură sigură pentru distrugerea larvelor este prelucrarea termică suficientă prin fierbere sau frigere a cărnii.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?