Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

O MĂMICĂ din Focşani, CONDAMNATĂ LA ÎNCHISOARE cu suspendare pentru înşelăciune şi uz de fals


O femeie de 37 de ani, din Focșani, a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru înșelăciune și uz de fals. Asta pentru că ar fi încasat fără drept suma de 88.898 lei în perioada concediului de creștere copil, după ce ar fi falsificat adeverințele de venit la rubrica venituri realizate. Femeia nu a recunoscut nimic și, nemulțumită fiind de decizia instanței de judecată, a făcut apel, care se va judeca la Tribunalul Vrancea.

    O mămică din Focșani a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru că și-ar fi falsificat adeverințele de venit la rubrica venituri realizate și ar fi primit mult mai mulți bani în perioada concediului de creștere copil decât i s-ar fi cuvenit. Femeia ar fi încasat fără drept suma de 88.898 lei, sumă pe care instanța a obligat-o să o plătească părții civile, respectiv Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vrancea. Inculpata, care nu a recunoscut vreodată acuzațiile, a făcut apel, care se va judeca la Tribunalul Vrancea. „Condamnă pe inculpata Ifteme Dana Mihaela, prin schimbarea încadrării juridice din infracțiunile de inșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, (…) în următoarele infracțiuni: – inșelăciune (…) la pedeapsa de 6 luni inchisoare. – uz de fals (…) la pedeapsa de 2 luni inchisoare. In baza art. 33 lit a si art. 34 lit a C.pen. inculpata va executa pedeapsa cea mai grea de 6 luni închisoare. (…) dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata termenului de încercare de 2 ani și 6 luni. (…) Obligă inculpata să plătească părții civile suma de 88.898 lei despăgubiri. Obligă inculpata să plătească suma de 800 lei cheltuieli judiciare către stat (…)”, se arată în soluția dată de Judecătoria Focșani la finele lunii trecute.

    Cum a ajuns focșăneanca să fie judecată

    Focșăneanca de 37 de ani a fost trimisă în judecată în august anul trecut pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, încadrarea juridică fiind schimbată la instanță în înșelăciune și uz de fals. În rechizitoriul procurorilor care au dispus trimiterea sa în judecată s-a precizat că în perioada iunie 2009-august 2010, femeia a depus la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vrancea două cereri și două adeverințe de venit pentru acordarea indemnizației de creștere copil. În rechizitoriu se arăta că mămica ar fi făcut modificări în adeverințe la rubrica venituri realizate, beneficiind astfel și încasând fără drept suma de 88.898 lei.
    Potrivit celor consemnate în rechizitoriul procurorilor, focșăneanca a lucrat la o firmă de asigurări, fiind inspector de asigurări. În 2008, aceasta a solicitat la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție socială Vrancea acordarea indemnizației de creștere copil pentru o perioadă de doi ani, atașând la dosar documentele necesare între care și adeverința de salariat, care figura ca fiind eliberată de societatea de asigurări la care a lucrat. La momentul respectiv s-a solicitat rectificarea întrucât era incompletă. Ulterior, acesteia i s-a acordat indemnizație în cuantum de 600 lei pe lună. Până aici nu au fost probleme. În anul 2009, focșăneanca a solicitat recalcularea indemnizației, la cerere anexând o altă adeverință de salariu eliberată de aceeași societate, conform căreia în perioada septembrie 2007-august 2008 a realizat venituri cuprinse între 3.541 lei și 4.763 lei, ajungând astfel să primească o indemnizație lunară de 3.684 lei, sumă pe care a primit-o începând cu data de 1 ianuarie 2009. Practic, problemele au apărut la depunerea celei de-a doua adeverințe când a cerut recalcularea, procurorii precizând că ea ar fi adăugat câte o cifră în fața sumelor care erau trecute pe adeverința eliberată de la societatea la care a lucrat.

   Și-a prelungit concediul cu încă un an

    Procurorii au mai arătat prin rechizitoriul întocmit la momentul trimiterii în judecată, că în august 2010, focșăneanca a solicitat prelungirea plății indemnizației până la trei ani și a depus o nouă adeverință, care cuprindea veniturile obținute de inculpată pe aceeași perioadă ca și adeverința anterioară ce fusese modificată. De data aceasta, pe adeverință veniturile realizate erau cuprinse între 5.363 lei și 5.598 lei. În baza acestei adeverințe despre care procurorii spun că a fost falsă, focșăneanca a obținut o indemnizație de 3.131 lei, începând cu data de 24 august 2010.
    Neregulile au fost descoperite la finele lunii decembrie 2013, atunci când a fost emis un ordin și au fost verificați titularii în cazul cărora existau suspiciuni de fraudă, iar în urma acestor verificări s-a stabilit că datele din adeverință nu corespund cu cele de la ANAF. Ulterior, în urma adresei făcute la societatea la care lucra, s-a stabilit că angajata a realizat în ultimele 12 luni înainte de a naște venituri cuprinse între 363 și 763 lei și nicidecum de ordinul miilor de lei așa cum apărea pe cele două adeverințe de venit depuse la momentul solicitării recalculării indemnizației și la prelungirea concediului de creștere copil cu încă un an. La audieri, focșăneanca nu a recunoscut nimic, susținând că nu are cunoștiință despre adăugirile la care s-a făcut referire.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?