Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Doar 265 de absolvenți din promoția de anul trecut și-au găsit de muncă


Foarte puțini sunt tinerii absolvenți care, odată ce au ieșit de pe băncile școlilor, își găsesc și câte un loc de muncă. Pentru majoritatea, absolvirea nu înseamnă decât schimbarea statutului de elev sau student cu cel de șomer, cu toate că statul acordă subvenții acelor angajatori care i-ar încadra.
    Potrivit celor spuse de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, în baza de date a instituției există, în momentul de față, 535 de absolvenți. Până la finele lunii februarie, au reușit să se angajeze 265 de absolvenți ai instituțiilor de învățământ, promoția 2014. O parte dintre ceilalți fie mai primesc, fie au ieșit din perioada de acordare a indemnizației de șomaj, iar cei interesați de obținerea unei calificări care să le mărească șansele găsirii unui loc de muncă s-au înscris la cursuri de calificare. „Absolvenții instituțiilor de învățământ aflați în evidența AJOFM Vrancea ca persoane în căutarea unui loc de muncă, beneficiază de o sumă fixă în cuantum de 250 lei (50% din valoarea indicatorului social de referință în vigoare), timp de șase luni. Totodată, la data de 6 martie 2015, un număr de 64 persoane sub 25 ani urmează cursuri de calificare organizate de AJOFM Vrancea în ocupațiile: cameristă, competențe antreprenoriale, comunicare în limba engleză, frizer-coafor- manichiură-pedichiură, lucrător în alimentație și lucrător în comerț”, a precizat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.

    Subvenții de la 500 la 750 lei

    Legislația în vigoare prevede o serie de facilități și subvenții acordate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, angajatorilor care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ. Aceștia vor primi timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat, sume diferențiate de bani, în funcție de nivelul de studii al tânărului. Perioada de acordare a subvențiilor este de 18 luni în cazul angajării absolvenților cu handicap. 
Astfel, pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii, se acordă o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării în muncă, ce este în prezent de 500 de lei. În cazul încadrării absolvenților de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal, statul acordă câte 600 de lei pentru fiecare tânăr angajat, reprezentând o sumă egală cu 1,2 ori valoarea indicatorului social de referință. Pentru fiecare absolvent de învățământ superior, subvenția acordată angajatorilor este de 750 lei, adică suma egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referință. „Angajatorii care încadrează absolvenți sunt obligați să mențină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puțin 18 luni de la data încheierii convenției. În perioada celor 18 luni, absolvenții pot urma o formă de pregătire profesională organizată de către angajator în condițiile legii”, a subliniat Daniela Brihoianu.

    Angajarea, neapărat în termen de 12 luni de la absolvire!

    Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii. Acești absolvenți pot fi încadrați o singură dată pentru fiecare formă de învățământ, în termen de 12 luni de la absolvirea studiilor. Pentru a beneficia de subvențiile amintite anterior, angajatorul trebuie să încheie o convenție cu AJOFM în termen de 12 luni de la absolvirea studiilor, în caz contrar, angajatorul nu va mai putea primi banii respectivi. „Pe parcursul anului 2014, AJOFM Vrancea a încheiat subvenții pentru un număr de 98 absolvenți”, a declarat Daniela Brihoianu.
    Odată ce absolvenții au fost încadrați în muncă, angajatorii sunt obligați să mențină această angajare cel puțin 18 luni, în caz contrar fiind obligați să restituie în totalitate AJOFM-ului sumele încasate pentru fiecare absolvent pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menționat, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu.
Iată care sunt cazurile de încetare a raporturilor de muncă între angajator și absolvent, care duc la restituirea tuturor sumelor primite de la stat: încetarea raportului de muncă prin acordul părților; încetarea raportului de muncă a avut loc ca urmare a constatării nulității absolute a contractului individual de muncă, de la data la care nulitatea a fost constatată prin acordul părților sau prin hotărâre judecătorească; încetarea raportului de muncă a avut loc ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcția ocupată de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neîntemeiate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești; încetarea raportului de muncă a avut loc ca urmare a faptului că salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care a fost încadrat; încetarea raportului de muncă a avut loc ca urmare a desființării postului deținut de acesta.

   Ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuțiilor sociale

    Dacă angajatorii păstrează raporturile de muncă cu absolvenții și după terminarea perioadei de 18 luni, aceștia beneficiază, pe o perioadă de doi ani de la îndeplinirea celor 18 luni menționate anterior, de un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuțiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane și virate, conform legii. Contribuțiile sociale includ: contribuția de asigurări sociale; contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale; contribuția pentru asigurări sociale de sănătate; contribuția de asigurări pentru șomaj.
    Acest ajutor financiar se acordă la cerere, în termen de 90 de zile de la data aprobării cererii, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, atunci când angajatorul nu înregistrează debite provenind din neplata contribuțiilor sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?