Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO şi GALERIE FOTO: Oprişan: Trei sferturi din şefii CJ în funcţie nu mai candidează dacă se menţine votul indirect


Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a declarat, joi, că nu va mai candida la alegerile locale din 2016 dacă modalitatea de alegere a președinților de consilii județene va fi indirectă, iar aceștia nu vor fi aleși prin vot direct, universal și secret. Noul proiect de lege privind alegerea președinților consiliilor județene a fost discutat, ieri, la Adunarea Generală a UNCJR la care a participat și premierul Victor Ponta.

    Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a declarat, ieri, că trei sferturi dintre președinții de consilii județene în funcție nu vor mai candida și în 2016 dacă se va menține varianta de alegere prin vot indirect, adoptată de Comisia de Cod electoral. Marian Oprișan a precizat că nici el nu va mai candida în 2016 dacă modalitatea de alegere va fi indirectă. „Toți președinții de Consilii Județene optează pentru una sau alta din variantele care se referă la alegerea prin vot universal, secret și direct de cetățenii județelor”, a spus Marian Oprișan. Acesta a precizat că, după întâlnirea UNCJR, va fi adoptat un document care va fi trimis președintelui Românei, celor două camere ale Parlamentului și prim ministrului.
    Președintele UNCJR, Marian Oprișan a spus că susține varianta PSD, respectiv vot dintr-un singur tur însă orice variantă în care cetățenii județelor sunt cei care decid și participă la viața publică este mai bună decât alegerea indirectă. Totodată, el le-a solicitat președintelui Klaus Iohannis și copreședinților PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga să analizeze foarte bine propunerea Comisiei de Cod electoral privind votul indirect și să revină asupra ei. Oprișan a arătat că cei mai afectați de revenirea la vechea modalitatea de alegere sunt cetățenii comunităților. „Problema nu este a actualilor președinți de Consilii Județene. De suferit vor avea viitorii președinți de CJ, nu ei în special, ci comunitățile pe care sunt chemați să le administreze. Imaginați-vă că un baron local – eu resping cu tărie această titulatură – va avea în spatele lui încă 21 sau 22 de baronași mai mici. Președintele Consiliului Județean nu se va mai putea concentra pe problemele reale ale comunităților și ale cetățenilor. Președinții de consilii județene pierd autoritate și vor trebui să se concentreze la presiunea permanentă a unei majorități formată din 21-22 de consilieri care au tot felul de solicitări. Va trebui să gândim foarte bine acest lucru. Trebuie înțeles faptul că cetățenii trebuie să fie cei care decid aceste lucruri”, a menționat Marian Oprișan.

   Soluție „pur românească” pentru alegerile din 2016

    Președintele UNCJR, Marian Oprișan a explicat că, deocamdată, alegerea președinților de consilii județene cu votul consilierilor județeni este o propunere a Comisiei de Cod Electoral. Urmează întâlniri și cu reprezentanții PNL. „Vom avea o întâlnire și dacă PNL va fi de acord cu alegerea prin vot universal, direct și secret a președinților de consilii județene, atunci evident că și PSD va fi de acord să revină asupra votului în Comisia de Cod Electoral”, a afirmat Marian Oprișan. Totodată, acesta a precizat că soluția adoptată de Comisia de Cod Electoral acum este „o chestiune pur românească”. „Parlamentarii sunt aleși pe liste, alegem primarii din primul tur de scrutin și alegem președinții consiliilor județene indirect de consilierii județeni…”, a spus Marian Oprișan.
    Acesta a dat exemple din 2004, când, în Vîlcea, majoritatea cetățenilor a votat lista PSD, iar președinte al Consiliului Județean a ajuns un consilier care mai avea un singur coleg, de la Partidul Conservator. O situație similară a fost în județul Tulcea, unde președintele a venit de la Partidul România Mare, care avea doar trei consilieri iar majoritatea era de la PSD.

   Legea electorală nu trebuie să fie a PSD sau PNL

    Prim ministrul Victor Ponta a afirmat după Adunarea Generală a UNCJR că va fi păstrat în continuare dialogul referitor la alegerea președinților de consilii județene. Ponta a explicat că discuțiile cu președinții de Consilii Județene au fost legate și de modul în care pot fi finanțate în continuare proiectele de dezvoltare locală, de ceea ce trebuie să continuat în procesul de descentralizare. „Am discutat, nu în calitate de președinte al PSD, despre posibila modificare a legii electorale, a modului  de alegere a președinților de Consilii Județene și le-am explicat tuturor celor prezenți care este stadiul actual, ce s-a discutat în comisie, cum s-a votat prima dată, a doua oară, și sigur rămâne să păstrăm dialogul în continuare. Sunt opinii diferite legate de alegerile președinților de Consilii Județene, iar aceste opinii au fost și în comisia specială pentru că PSD a propus o formulă, PNL altă formulă și nu s-a format majoritate nici pentru una nici pentru alta, pentru că în domeniul legilor electorale ca și la revizuirea Constituției este nevoie de două treimi și s-a ajuns la o soluție de compromis”, a afirmat prim ministrul. Acesta a precizat că este nevoie de o lege electorală care să nu fie a PSD-ului sau PNL-ului: „Trebuie să facem o lege electorală pentru ceea ce urmează în anii care vin”.

    Coeziune și dezvoltare echilibrată între regiuni

    Victor Ponta a vorbit și despre finanțarea proiectelor de dezvoltare locală. Prim ministrul a amintit că, în 2007-2008, au fost începute mii de proiecte, abandonate în 2009-2011. Ulterior, Guvernul USL a început să reia finanțarea unora dintre investiții. Victor Ponta a subliniat că este nevoie de susținerea unor proiecte de dezvoltare locală prin care să fie diminuate decalajele care există între regiunile țării. „Acum colegii liberali anchetează cum am cheltuit banii în 2013 când eram împreună la guvernare și nu mi se pare corect. Cât voi fi prim ministru voi continua să cred în ideea că proiectele de dezvoltare locală și cele prin care încercăm să echilibrăm dezvoltarea sunt esențiale. Altfel vom avea zone cu șomaj 0 și nivel de viață ridicat și zone în care toată lumea emigrează spre alte regiuni mai dezvoltate ori ideea de coeziune și de dezvoltare echilibrată nu este o idee românească ci europeană și asta am făcut când am avut resursele necesare”, a afirmat premierul Victor Ponta.

   Ministerele trebuie să țină cont de propunerile administrațiilor locale
 
    Pe ordinea de zi a Adunării Generale s-au mai aflat discuții despre problemele pe care consiliile județene și autoritățile locale le au în urma ultimelor măsuri ale Ministerului de Finanțe dar și despre inițiativele legislative pe care UNCJR le-a promovat în ultimul an. Marian Oprișan a mulțumit miniștrilor Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici, care au venit de începutul discuțiilor și a amintit că sunt și cazuri în care ministerele, Guvernul României nu țin cont de propunerile de acte normative venite de la UNCJR și acest lucru creează probleme în funcționarea administrațiilor locale. „Deși experiența noastră este vastă și aplicată în ceea ce privește administrația publică locală, nu de fiecare dată ministerele de resort și Guvernul României au ținut cont de propunerile de acte normative venite de la UNCJR. Acest lucru câteodată ne încurcă în activitatea curentă, atât pe noi, cei care conducem administrațiile publice județene dar și pe primarii localităților din România”, a afirmat președintele Marian Oprișan.

    Oprișan: Întoarcerea lui George Maior în PSD ar fi un mare câștig

    Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a declarat că în cazul în care fostul șef al SRI George Maior s-ar întoarce în PSD ar fi un mare câștig pentru social-democrați. Întrebat dacă vede posibilă preluarea șefiei Consiliului Național de către George Maior, Oprișan a spus că orice membru al partidului are dreptul de a alege și de a fi ales, precizând însă că fostul șef al SRI „deocamdată” nu s-a întors în PSD. „Orice membru al PSD are dreptul de a alege și de a fi ales. Dar, deocamdată, George Maior nu s-a întors în PSD. Eu mi-aș dori să se întoarcă. Ar fi un mare câștig pentru PSD”, a spus Oprișan.
    De asemenea, întrebat dacă în cazul în care George Maior s-ar întoarce în partid ar trebui să ocupe o funcție de conducere, Marian Oprișan a răspuns că sunt întrebări la care ar fi bine să fie întrebat chiar fostul șef de la SRI.

22 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?