Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

GALERIE FOTO: EXCLUSIV! Doi preoţi, tată şi fiu, din Goleşti – acuzaţi că fac AFACERI CU LOCURI DE VECI


Preotul Gheorghe Constantin de la Parohia Golești 1 este acuzat că face afaceri cu locuri de veci. Asta după ce a concesionat unui localnic trei locuri de veci contra sumei de 4.500 lei, în condițiile în care nu avea aprobările legale pentru suprafața de teren pe care a extins cimitirul. Mai mult, localnicul îl acuză că i-a înmormântat soția în locul în care a fost o hazna. Ionel Anton a făcut plângere la poliție, iar după cercetări s-a dat clasare. Acum, el a făcut plângere la Judecătoria Focșani împotriva soluției de neurmărire/netrimitere în judecată, următorul termen fiind pe data 9 martie.

    Preotul Parohiei Golești 1, Gheorghe Constantin, este acuzat de un bărbat din aceeași localitate că face „afaceri” cu locuri de veci. Ionel Anton susține că a plătit pentru trei locuri de veci suma de 4.500 lei, adică 1.500 lei pentru fiecare mormânt. În realitate, un loc de veci nu costă mai mult de 500 lei. Anton mai arată că locul în care i s-au dat cele trei locuri de veci nu sunt nici proprietatea proetului și nici a parohiei, fiind practic vorba despre o extindere ilegală a cimitirului.
    Ionel Anton povestește că a luat legătura cu preotul acum un an, atunci când i-a murit soția, solicitând un loc de veci în cimitirul din comuna Golești. Afaceristul povestește că, pe data de 24 februarie 2014, a luat legătura cu preotul paroh Gheorghe Constantin, care i-a spus să meargă la cimitir pentru că omul său de încredere îi va arăta locul pe care îl mai are disponibil, fără să-i spună și ceva legat de vreo sumă de bani. „M-am deplasat la cimitirul din comuna Golești și a venit o persoană îmbrăcată în haine preoțești, care în prezența mea l-a sunat pe preotul Constantin Gheorghe. L-am auzit pe preot când a spus că este un loc de veci în colțul gardului. Atunci am aflat că persoana care a dat telefon preotului este fiul acestuia, Constantin Ștefan. Acesta din urmă mi-a spus că în colțul de lângă gard intră trei morminte și sunt obligat să le iau pe toate trei, fără să menționeze prețul acestora”, explică Ionel Anton, inclusiv în declarația pe care a dat-o la poliție.
    Bărbatul, care spune că preotul face afaceri cu locuri de veci, mai povestește că în momentul în care preotul a venit acasă la el pentru slujbă, i-ar fi spus că cele trei locuri de veci costă 4.500 lei, sumă care i-ar fi fost dată preotului Ștefan Constantin, fiul preotului Gheorghe Constantin, fără ca acesta, atunci, să-i fi dat vreo chitanță. Abia ulterior i-a adus o chitanță în care menționează suma primită. Omul mai spune că în momentul săpării mormântului a venit din nou preotul Constantin Ștefan și ar fi bătut niște țăruși pe marginea gropii pentru a da mormântul înapoi spre gard, moment în care Anton i-ar fi reproșat  că nu mai are  unde să pună crucea.

    Defuncta, înmormântată într-o hazna

    Mai mult, Ionel Anton povestește că, după înmormântare, o rudă i-a spus că în timp ce groparii săpau mormântul, la o adâncime de 1,5 m – 1,8 metri s-au surpat pereții gropii, moment în care groapa s-a umplut cu resturile unui fost WC, care a fost pe locul respectiv. „Cum poți să fii înmormântat în WC? Numai dacă ai norocul ca proprietatea preotului paroh să fie vecină cu cimitirul. Prin retragerea gardului în interiorul proprietății și indicând preotul locul de veci. Fapte petrecute la cimitirul din Golești”, spune Ionel Anton. Ruda i-a mai povestit că a trebuit să fie consolidată groapa cu bolțari din BCA pentru ca resturile din WC să nu se scurgă peste sicriu. Omul nu a știut inițial că soția sa a fost înmormântată în locul în care a fost o hazna, aflând acest lucru ulterior, de la o ruda sa, care s-a și ocupat de zidirea gropii astfel încât să nu mai existe probleme.
    Ulterior, când a început să reclame faptele petrecute, fețele bisericești au încercat să aplaneze conflictul. Reclamații au fost făcute la Protecția Consumatorilor iar cazul a fost preluat și de Poliția vrânceană. În reclamația de la poliție, Anton povestește că după ce nemulțumirile sale au ajuns la urechile protopopului Oscar Frunză, preotul Gheorghe Constantin i-ar fi spus că are două locuri de veci, pe care le păstra pentru el și soție, situate în mijlocul cimitirului, dar pe care i le-ar putea da lui astfel încât să-și poată deshuma soția și a o reînhuma în noul loc de veci. „Acest aspect denotă faptul că cei doi preoți fac acest lucru cu toți enoriașii spunând că nu mai sunt locuri de veci în cimitir și le oferă spre vânzare un loc de veci în cimitir cu suma de 1.500 lei. Ulterior, în data de 25 martie 2014, fiul meu a mers la cimitir, iar cei doi preoți i-au solicitat chitanța pentru a fi anulată, dar nu a avut-o la el și au încheiat un act de concesionare pentru două locuri de veci. Precizez că cei doi preoți nu au restituit nicio sumă de bani”, mai spune Ionel Anton.

   „Preoții m-au înșelat”

    În declarația pe care a dat-o la poliție, Ionel Anton susține că cei doi preoți, tată și fiu, l-ar fi înșelat cu suma de 4.500 lei, reprezentând contravaloarea a trei locuri de veci. Mai mult, el a spus că cei doi preoți nu ar fi respectat nici suprafața atribuită celor trei morminte. „Cei doi preoți au încasat sume de bani vânzând locurile de veci de pe o suprafață de teren cu dimensiunile aproximative de 15 m x 27, 5 m, care nu aparțin nici cimitirului, nici lor ca persoane fizice. Cei doi au vândut locuri de veci în tot cimitirul și nu au eliberat chitanțe. Toate extinderile din acest cimitir sunt ilegale și nu au nicio aprobare, dar în schimb s-au încasat sume de bani pentru locurile de veci. Solicit recuperarea prejudiciului cauzat cu ocazia înmormântării soției, cercetarea aspectelor semnalate și tragerea la răspundere penală a persoanelor”, se mai arată în plângerea de la poliție.
    Ionel Anton spune că scandalul ar fi fost aplanat dacă i s-ar fi permis construirea unui cavou pentru soția lui, dar acest lucru nu a fost acceptat. „Soția a dorit să ridicăm un cavou suprateran și am discutat acest lucru înainte de a muri. Legea cimitirelor spune că locul și modalitatea înmormântării vor fi conforme voinței exprimate în timpul vieții de persoana decedată, fără nicio modificare a ultimei voințe a acesteia”, a spus Ionel Anton.

   Jumătate de miliard de lei vechi din locuri de veci

    Terenul la care face referire Ionel Anton are o suprafață de 275 metri pătrați și este situat între proprietatea preotului Gheorghe Constantin și cimitir. Inițial, terenul ar fi făcut parte din proprietatea particulară pe care a cumpărat-o preotul însă, la întocmirea cărții funciare, a reieșit că fostul proprietar nu avea acte pentru el. În fapt, oamenii din Golești spun că în anii ’50, acolo ar fi fost un drum către cimitir. Așa că, în 2012, a fost anunțată Primăria Golești, cea care ar fi trebuit să preia acest teren și să îl inventarieze în domeniul public al statului. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până în 2015, după cum se arată într-o adresă a primăriei Golești. Adică este terenul nimănui.
    Dar nu al tuturor. În baza unei hârtii de la Primărie trimisă în 2012 către Parohia Golești 1, a început vânzarea locurilor de veci. În total, până în martie 2014 când a început scandalul, au fost încasați 48.708 lei. Investigațiile făcute de polițiști arată că banii nu au fost virați în contul Parohiei ci în două conturi la CEC Bank pe numele consilierilor parohiali Ioan Buită și Dumitru Dănuț. Conturile au fost lichidate în martie 2014, iar banii predați preotului Gheorghe Constantin. Acesta a declarat polițiștilor că o parte din persoanele care au cumpărat locuri de veci au dorit să li se restituie banii pe care i-au achitat în plus dar cei mai mulți au ales să îi doneze bisericii. Adică aproape 38 mii lei au fost donați și depuși în contul parohiei Golești deschis la BRD. Neregulile au fost constatate și de Corpul Inspecției Bisericești al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

   Parchetul a dat clasare, Arhiepiscopia l-a sancționat cu „aspră dojană duhovnicească”

    În urma cercetărilor efectuate de polițiști sub coordonarea Parchetului nu a fost dispusă nicio măsură împotriva celor doi preoți, iar cauza a fost clasată. Acest lucru l-a nemulțumit pe Ionel Anton, care a făcut o plângere la instanță împotriva „soluției de neurmărire/netrimitere judecată”, următorul termen în dosar fiind pe data de 9 martie a.c.
    Ionel Anton arată că reclamațiile au fost sesizate și confirmate chiar de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Aceasta a trimis Corpul de Inspecție Bisericească și, în urma analizei celor semnalate, i-a sancționat pe preotul Gheorghe Constantin și pe fiul său, preotul Åžtefan Constantin. În fapt, inspectorii bisericești au confirmat că preotul Gheorghe Constantin nu a emis chitanțe „dintru început” pentru locurile de veci, că a concesionat aceste locuri fără a avea toate aprobările legale dar și „cuantumul fixat pentru concesionarea unui loc de veci a fost prea mare”.
    Iar preotul Ștefan Constantin a fost sancționat „pentru lipsă de tact pastoral”. „Pentru vina de a fi concesionat locuri de veci, pe suprafața de 275 mp, înainte de a fi obținut toate aprobările legale, bazându-se doar pe adresa nr. 921/21.05.2012 a Primăriei Golești, care-și arăta disponibilitatea ca suprafața amintită să fie atribuită parohiei, cu titlu gratuit, în vederea extinderii cimitirului parohial, pentru încălcarea disciplinei financiare, în sensul că nu a emis dintru început chitanțe pentru locurile de veci concesionate cu plată, precum și pentru încălcarea prevederilor art 18, alin 3 din Regulamentul de funcționare al cimitirelor parohiale, cuantumul fixat pentru concesionarea unui loc de veci fiind prea mare, este sancționat cu pedeapsa prevăzută de art. 4, par. A, lit a din Regulamentul de procedură bisericească, adică cu aspră dojană duhovnicească”, se arată în răspunsul trimis de Corpul de Inspecție Bisericească.

   Preotul Constantin nu a vrut să comenteze        

    Contactat de reporterii „Monitorul de Vrancea”, preotul Gheorghe Constantin nu a dorit să comenteze pe marginea subiectului. El ne-a îndrumat către Protoeria II Focșani, întrucât aici „este purtător de cuvânt”.
    Preotul Oscar Frunză, protopop la Protoeria II Focșani, care cunoaște situația de la Golești, ne-a precizat că „domnul Anton s-a adresat mai multor instituții, care au analizat aspectele reclamate”. „S-a adresat inclusiv Centrului Eparhial și în urma anchetei au existat sancțiuni, care au vizat anumite nereguli de până la acel moment, atrăgându-i-se atenția să intre în legalitate. Trebuie urmați niște pași, care presupun trecerea unei anumite perioadă de timp”, ne-a precizat părintele Frunză.

38 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?