Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

Marian Oprișan: Zgonea vrea să le ia cetățenilor dreptul de a-și alege președintele de consiliu județean


Președintele UNCJR, Marian Oprișan, care este și vicepreședinte PSD, a reacționat după ce în Comisia de Cod Electoral s-a votat ca președinții de Consilii Județene să fie aleși prin vot indirect, din rândul consilierilor, și nu uninominal direct ca până acum, afirmând că decizia este „mizerabilă”, „cea mai mare jignire adusă cetățenilor”, „o decizie șmecherească”, potrivit Gandul.info. 
Pesediștii au votat, luni, în Comisia de Cod electoral, alături de liberali, ca la următoarele alegeri, președinții de Consilii Județene să fie aleși din rândul consilierilor, și nu direct de cetățeni cum s-a întâmplat până acum. Propunerea a venit în Comisia de Cod Electoral, după ce s-au respins variantele alegerii președinților de CJ-uri în două tururi și cea a alegerii într-un singur tur. Propunerea alegerii președinților de Consilii Județene din rândul consilierilor, renunțându-se la votul direct, uninominal, a primit 14 voturi pentru și unul împotrivă.
„Este cea mai mare jignire adusă cetățenilor care trăiesc în județele țării. Faptul că li se ia dreptul de a-și alege președintele, șeful administrației publice județene prin vot universal, direct și secret este o mare pierdere pentru dreptul constituțional al cetățenilor de a-și alege pe de o parte organele care trebuie să gestioneze treburile zilnice, cotidiene pe termen mediul și lung al comunităților. Nu pierde nimeni nimic în această situație, singurii care pierd sunt cetățenii județelor, care nu vor mai putea să decidă asupra celui care urmează să conducă treburile administrației publice județene”, a declarat pentru Gândul Marian Oprișan.
El l-a găsit vinovat pentru această situație din Parlament pe colegul său de partid, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. „Trebuie să știe toți cetățenii acestei țări că cel care a propus să li se ia acest drept se numește Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților. PSD nu a adoptat în forurile sale de conducere statutare o asemenea abordare, complet nedemocratică, și care deschide drumul unui val imens de corupție asupra modului în care va fi ales președintele de Consiliu Județean”, a spus social-democratul.
Potrivit acestuia, pe baza acestui sistem propus în Comisia de Cod Electoral, președinții de Consilii Județene vor fi stabiliți prin „corupție” și de șefii de la București. „Dă drumul la un val de corupție și anume, președintele ales de consilieri va fi rezultatul unor mari sume de bani, care vor fi date de cei care au banii către consilierii care trebuie atrași de o majoritate capabilă să-l aleagă pe președintele CJ. Pe de altă parte, rămâne la arbitrariul președinților de partide politice care, în acest mod, vor desemna ei cine sunt președinții de consilii județene. Vrăjeala asta cu baronii lăsați-o, vorbim de instituții democratice alese prin vot universal, direct și secret”, a declarat Oprișan.
Președintele UNCJR a subliniat că dacă premierul Ponta va susține această modificare a legii electorale, înseamnă că „domnul Victor Ponta nu are nicio legătură cu democrația”. Oprișan a ținut să precizeze că în niciun for de conducere al PSD nu a fost luată o decizie privind alegerea președinților de consilii județene prin vot indirect. „Bineînțeles că îi vom cere lămuriri, o să îi cerem explicații și domnului Ponta, și domnului Dragnea. UNCJR a comunicat punctul de vedere guvernului: vot într-un singur tur universal, secret și direct. Ce s-a votat în Parlament este o șmecherie, care face ca sistemul românesc democratic de alegere a autorităților locale să fie viciat într-un mod profund”, a spus Oprișan.
Social-democratul a ținut să afirme că prin această decizie nu sunt afectați președinții de CJ-uri, ci cetățenii care își pierd dreptul de a-și alege reprezentantul în fruntea județului. El a reluat ideea că această decizie nu a fost discutată în niciun for de conducere al PSD. „Nicio structură PSD nu a luat în discuție o asemenea aberație, a fost o aberație și s-a demonstrat că este o aberație. Parlamentarii de Vrancea nu o vor vota categoric în forma actuală. În aceste condiții nu mai putem vorbi de descentralizare și regionalizare. Atunci Parlamentul să desființeze autoritățile locale și Guvernul să vină să-și numească guvernatori în fiecare județ. Când România e în UE, vii tu să ne spui că vrei vot indirect, e inadmisibil”, a fost poziția președintelui UNCJR.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?